čtvrtek 29. června 2023

nadějné vyhlídky


aneb velký objev. Dnes jsem si dovolila ukrást název příspěvku od Charlese Dickense, ale nemá se stejnojmenným románem žádnou souvislost. Jen se mi dnes hodil. 
Včera mi vyšel článek o velkém objevu našich vědců, který rozhodně za zmínku stojí. O každém úspěchu sportovců se píše ve všech médiích, ale o tomto vědeckém objevu jsem zmínky neviděla, možná jsem je přehlédla. Ale asi ne, je to celkem běžné, svět má postavený žebříček hodnot jinak, než by to mělo být.
Objev se dotýká všech z nás a mě tento strašák děsí pravděpodobně víc než rakovina. Alzheimer je bezesporu civilizační hrozba století a nový objev dává naději. Léky už jsou ve fázi testování.
Jsou tady nadějné vyhlídky.
Tak dnes opět trochu osvěty.
Mějte pohodový den bez strašáků.


Nový objev v boji proti Alzheimerově chorobě!
Marta Dušková

Alzheimer je bezesporu strašákem dnešní doby a civilizační hrozba 21. století. Postupná ztráta paměti, problémy s vykonáváním běžných činností, změny v náladě, chování, osobnosti nebo častá dezorientace v čase a místě provázená halucinacemi a bludy. Tak je popisováno onemocnění, které v současné době nejde léčit.

Nový objev vědců z Masarykovy univerzity, Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a Masarykova onkologického ústavu je novou nadějí v boji proti této nemoci a studie by mohla vést k vývoji účinných léků proti Alzheimerově chorobě.

Vědci objevili molekulární podstatu toxické akumulace apolipoproteinu E, která způsobuje rozvoj této choroby. Popsali i mechanismus potlačení této toxické akumulace potenciálním léčivem. Léčivo je již ve fázi klinického testování.

Podrobné informace k objevu zveřejnil Masarykův onkologický ústav na svých webových stránkách Toxická akumulace apolipoproteinu E jako nadějný cíl pro vývoj léků proti Alzheimerově chorobě Masarykův onkologický ústav Brno (mou.cz).

Tiskovou zprávu zveřejnila Masarykova univerzita Brněnští vědci se přiblížili k budoucí léčbě Alzheimerovy choroby | Masarykova univerzita (muni.cz).

V Česku je nyní okolo 170 tisíc pacientů s touto nevyléčitelnou chorobou. Mezi nimi jsou i lidé mladší 65 let, nemoc dokonce postihuje třicátníky. Vliv má i dědičnost.

Úvodní fotografie zdroj zoom.iprima.cz 

9 komentářů:

  1. Marti, ty jsi studnice vědomostí - doufám, že až ten lék naši najdou, že nám ho Japonci hned nevyfouknou!
    Pěkný čt vám do C. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem o tom někde četla. Bohužel máme tuto nemoc v rodině. Mamka naší snachy(od staršího syna) je touto nemocí postižená. Je hodně smutné vidět, jak se najednou člověk mění. Kéž by se účinný lék podařilo vyvinout.
    Měj, Marti, hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, už jsem o tom někde četla nebo slyšela. Bylo by skvělé, kdyby se lék povedlo vyvinout, je to nemoc, která v řadě případů devastuje nejen nemocného, ale i jeho okolí.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, právě, mě děsí právě to, co to znamená pro okolí.

      Vymazat
  4. Marti, doma víme co tato nemoc obnáší.
    Přeji hezké letní dny. J

    OdpovědětVymazat
  5. Tahle nemoc je hodně zlá. Skvělý počin.
    Marti, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, to je velice zajímavý článek a doufám, že si lék vědci nechají patentovat a začne se vyrábět u nás dřív, než se to vyveze třeba do USA, které by nám m to pak prodávali za přemrštěné ceny jako je tomu i u jiných léčiv. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti pracovala jsem s lidmi s Alzheim., tak vím co to obnáší. I moje mamka měla tuto chorobu. Děkuju, že publikuješ takové věci ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.