úterý 6. června 2023

o včelách...


Když jsem psala článek o včelách, vlastně jsem téměř všechno věděla. Před lety jsem dělala rozhovor se včelařem a všechno, co jsem věděla o včelích rojích, jsem si téměř pamatovala. A měla jsem pocit, že bych informace měla předat dál. Spoustu lidí neví, že mají volat hasiče pouze v případě přímého ohrožení, protože ty mají za povinnost roj zlikvidovat. A o užitečnosti včel jistě nikdo z nás nepochybuje. 
Tak dnes pár informací, které možná již znáte.
Mějme krásný den.


Nastal čas včel, neničme včelí roje, nijak nás neohrožují
Marta Dušková

V květnu nastává u včel rozmnožování a poté včelí roj hledá nové bydlení. Usedá proto většinou na větve stromů či jiné objekty a včely čekají, až se vrátí jejich pátračky a zavedou je na nové místo, kde se mohou usadit.

Včelí roj je vlastně včelí miminko, které se rozhodlo osamostatnit. Lidé by mu měli dát šanci přežít.

Včely nejsou agresivní, v době rojení mají práci samy se sebou, aby přežily, není jejich cílem bodat a umírat. Pouze se v případě hrubého ohrožení brání.

Obvykle zůstává včelí roj na místě několik hodin, maximálně dní, než odletí. Pokud nikoho neohrožuje, stačí jen posečkat a zachovat klid, žádné prudké pohyby, aby se včely necítily v ohrožení.

Jak se chovat, když se objeví včelí roj, informuje město Neratovice na svém webu Včelí roj: kdy ne/volat hasiče?: Neratovice:


VČELÍ ROJ: KDY NE/VOLAT HASIČE?
Kdy hasiče nevolejte:
1. Roj je na stromě či budově ve výšce nad cca 3 m - zde nikoho neohrožuje (neplatí pro místa pohybu alergiků).
2. Roj je v odlehlé části pozemku - zde opět nikoho neohrožuje.

Hasiče volejte v případech:
1. Roj se vyskytuje v místech pohybu většího množství lidí - parky, školy, úřady atd. (veřejné prostranství).
2. Roj se usídlil na domě, stromu, hospodářské budově nebo kdekoli jinde, kde se často pohybuje či žije osoba s alergií na včelí bodnutí.
Ve stručnosti lze říct, že odůvodnitelný zásah je ten, kdy může docházet k bezprostřednímu ohrožení jedinců či skupin obyvatel.
Včelí roj obvykle setrvá na místě pár desítek hodin maximálně dní, a pak většinou odletí, zvažte tedy, zda opravdu necháte včelstvo odstranit, a zda se opravdu cítíte přítomností roje ohroženi. Hasiči musí během zásahu celý roj zlikvidovat, čili zabít.

Poučení:
Nepanikařte! Uzavřete všechna okna a čekejte uzavřeni v domě, než se roj na daném místě usadí. Bojovat proti včelám svépomocí je zbytečné a nebezpečné. Pokud nehrozí bezprostřední nebezpečí hasiči odchyt nebezpečného hmyzu neprovádějí. Zavolejte na specializovanou deratizační firmu, popř. kontaktuje přímo včelaře: www.mapavcelaru.cz.
Hasiči města Neratovice rádi pomohou, proto je zde máme, abychom je mohli využívat, ale NE zneužívat.

7 komentářů:

  1. Zdravím tě, Marti. Včelí roj určitě v každém vyvolá alespoň trochu obav, i v nás, kteří alergici si nejsme. Takže je dobře, že si toto téma tzv. nakousla, protože zavolání hasičů pro roj znamená definitivní likvidaci. A to je opravdu škoda. Jen by mě zajímalo, kde se vlastně nakonec usadí. Předpokládám, že každý včelař má zřejmě své úly plné, a že tam tedy místo nenajdou. Můžou zůstat divoké? Osídlit třeba nějakou dutinu stromu? Měj prima dny a děkuji za odpověď, kdybys věděla. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach ty překlepy a automatické opravy ... Omlouvám se :)

      Vymazat
    2. Péti, tohle si moc nepamatuju, ale pravděpodobně ve skále, v díře stromu, prostě v nějakém volném prostoru. A od toho jsou právě ty pátračky, aby něco našly. Není to ulétlý roj včelaři, jak si lidé většinou myslí, prostě už se do úlu zkrátka nevejdou. Měj se hezky.

      Vymazat
  2. Včelí rojení jsem zažila ještě jako školní dítě, kdy se nám roj usadil ve verandě domu. Taťka tehdy šel pro souseda včelaře a ten se o roj postaral. Jak, to nevím. My jsme byly s maminkou zavřené doma. Jen vím, že si roj včelař odnesl v bedně a uložil jej do včelína...Pak jsme ho ještě jednou měli v zahradě na stromě a také si pro něj včelař přišel, protože pozoroval, kam roj putuje a věděl to dřív než my. U toho jsem ale nebyla. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc zajímavý článek, Marti. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Na dědově staré zahradě se objevily každý rok. Měl tam ale maringotku včelař, všechno zařídil, nebyl žádný problém...
    Na půdě u rodičů manžela sídlily vosy, to je ale jiný příběh...
    Marti, děkuji za info a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Marti děkuju za včeličkový článek, mám je ráda. Můj děda měl velký včelín kvůli svému rozlehlému ovocnému sadu. Já jsem velký propagátor medu a propolisu, je to velice zdravé. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.