neděle 4. června 2023

poprvé v nové roli


Vlastně to nebylo poprvé, už jsem několikrát v porotě zasedala v projektu Zlatý Ámos a možná i v jiných, ale takové věci zapomínám, jinak bych měla přeplněný harddisk. Tentokrát jsem byla oslovena, zda bych nechtěla být v porotě projektu Příběhy našich sousedů. O tomto projektu jsem už několikrát psala a teď jsem přijala dvojroli a byla v porotě. Neuvědomila jsem si, že to bude celkem těžké posuzovat prezentace příběhů a ještě vybíhat od stolu kvůli focení. Ale součástí byla i zajímavá práce doma asi měsíc před slavnostní prezentací. 
Byla jsem trochu v nevýhodě, protože mezi pamětníky byl člověk, kterého jsem nejen znala, ale jeho příběh popsala v rozhovoru pro deník. Můžete si ho přečíst na blogu v příspěvku tak trochu vyzobaná slunečnice: rozhovor (vyzobanaslunecnice.blogspot.com).
Článek ze čtvrteční prezentace sem dávám, ale na fotografie se můžete podívat jen u článku Šest pohnutých osudů, šest příběhů pamětníků… (kanalem.com). Já sem dávám jen pár výřezů pro ilustraci.
Mějte pohodovou neděli, já si po nabitém týdnu a včerejší oslavě dnes musím dát oraz. 


Šest pohnutých osudů, šest příběhů pamětníků…
Marta Dušková

Slavnostní závěrečná prezentace projektu Příběhy našich sousedů Mělnicko se uskutečnila ve čtvrtek 1. června v tanečním sále Masarykova kulturního domu v Mělníku.

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum, který je určen pro žáky osmých a devátých tříd základních škol a tercií a kvart víceletých gymnázii, kteří se za podpory svých učitelů, lidí z Post Bellum a v neposlední řadě koordinátora pro mělnický region Michala Šimka stávají na několik měsíců rozhlasovými nebo televizními dokumentaristy. Mají za úkol zachytit příběh a vzpomínky vybraného pamětníka s pohnutým osudem.

Na slavnostní prezentace předvedlo šest školských týmů závěrečnou část svojí několikatýdenní práce a publikum seznámilo se šesti pohnutými osudy, se šesti příběhy pamětníků.

1. Pobyt v kolébce v horách mezi jugoslávskými partyzány v příběhu Josefa Crka Zpracoval tým ZŠ Jungmannovy sady na Mělníku pod vedením Michaely Slánské

2. Tatínkovo uvěznění za nezištnou pomoc známému v příběhu Milana Honzíka Zpracoval tým Gymnázia Jana Palacha na Mělníku pod vedením Jakuba Skaláka

3. Zavalení ve sklepě po bombardování Hodonína v příběhu Drahomíry Mertlové Zpracoval tým ZŠ a MŠ Dolní Beřkovice pod vedením Nikoly Grbavčicové

4. Dědečkův odboj v „Maffii“ a T. G. Masaryk v příběhu Jana Petrželky zpracoval tým ZŠ Jaroslava Seiferta na Mělníku pod vedením Jitky Majerníčkové

5. 20. srpen 1969 a tři týdny v cele na Pankráci v příběhu Miloně Nováka Zpracoval tým Gymnázia Františka Palackého v Neratovicích pod vedením Vladimíra Beránka

6. Vyhnání ze statku v Zálezlicích v příběhu Jarmily Pacltové Zpracoval tým ZŠ a MŠ Byšice pod vedením Marcely Markové

Prezentace všech příběhů je zveřejněna na webu Mělnicko (2022/2023) – Příběhy našich sousedů (pribehynasichsousedu.cz).

Taneční sál ve čtvrtek se zaplnil diváky. Akci zahájil Luboš Dvořák, programový ředitel Signál rádia v Mladé Boleslavi. Úvodního slova se ujal Tomáš Martinec – starosta města Mělník, Miroslav Hrdý – starosta obce Dolní Beřkovice, Jana Poláková – starostka obce Byšice, Jana Hanslíková – místostarostka města Neratovice a Jitka Králová – ředitelka Regionálního muzea Mělník. Všechny přítomné pozdravil Petr Uhrík, vedoucí rozvoje vzdělávacích projektů Post Bellum.

Projekt není soutěžní, přesto byla přítomna porota ve složení historik, novinářka a učitelka, která posuzovala prezentace pro zpětnou vazbu k práci jednotlivých týmů.

Prezentace příběhů byly natolik kvalitní a vyvážené, že by bylo velmi těžké určit nejlepší.

Všichni byli nejlepší a všichni byli vítězové. Zachovali pro budoucnost, pro paměť národa tolik cenné vzpomínky pro další generace.

Tak na shledanou zase příští rok!

4 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, mnoho příběhů jsem slyšela od mých rodičů a od dědy. Sedávali jsme večer hlavně v zimě kdy se dralo peří, a to se probralo příběhů...Myslím, že spousta by jich stálo za sepsání. Měj se moc hezky a užívej si letních dní.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, to muselo být zajímavé (a asi časově náročné se se všem příběhy, resp. s jejich zpracováním, seznámit)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Nesmírně zajímavý projet. Zabral všem jistě spoustu času, ale paměť národa je tolik důležitá.
    Marti, přej příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.