sobota 13. ledna 2024

doplnění do expozice v Hrabalově chatě


V poslední době mám hodně práce a nestíhám samostatná témata na blog. Dnes tedy dávám článek, který už vyšel a třeba vás bude zajímat a budete moct třeba do sbírky do Hrabalovy chaty, která se mění na muzeum, také něčím přispět. My jsme doma vybrali rádio, tedy můj muž si na něj vzpomněl, které se do muzea pravděpodobně hodí. Stejné rádio jen jinou barvu si bral se sebou na pastvu ovcí Rudolf Hrušínský ve filmu Slavnosti sněženek. Můj muž mě překvapil svými znalostmi, já ani nevím, že ve filmu nějaké rádio hrálo roli. Článek sem dávám celý a seznam požadovaných věcí najdete na fotografiích u článku
 Hledají se chybějící předměty do expozice v Hrabalově chatě. Nemáte je náhodou doma? (kanalem.com).
Já na blog dávám fotku našeho rádia.
Mějte pohodovou sobotu. Snad Vás dnešní téma zaujme.


Hledají se chybějící předměty do expozice v Hrabalově chatě. Nemáte je náhodou doma?
Marta Dušková

Hrabalova chata v Kersku bude sloužit jako muzeum a veřejnosti by se měla otevřít v březnu 2024 u příležitosti 110. výročí narození Bohumila Hrabala. Chata je majetkem Středočeského kraje, který chatu odkoupil za 9,9 milionu od majitelů a jeho správcem je Polabské muzeum. Právě tady pravděpodobně spisovatel, který na chatě žil a tvořil v letech 1966 až 1996, napsal Postřižiny, Něžného barbara či Obsluhoval jsem anglického krále.

Část interiéru se nedochovala, proto muzejníci hledají vybavení do expozice. Jedná se hco běžné věci denní spotřeby např. lampa, sklenice, lopatka či psací stroj. Věci by měly být opotřebované, s patinou času, mohou být i poškozené, rozbité či slepované, ne nové či nepoužívané. Předměty by měly být aspoň tvarově podobné předmětům, které byly součástí vybavení chaty na přelomu 80. a 90. let 20. století.

Po rekonstrukci by měla chata získat původní podobu jako za života spisovatele.

Další informace včetně seznamu poptávaných věcí jsou zveřejněny na webu kraje Středočeský kraj - Webový portál Středočeského kraje (stredoceskykraj.cz) v článku Středočeský kraj a Polabské muzeum se obrací na veřejnost s prosbou o pomoc při zařizování expozice chaty Bohumila Hrabala v Kersku.

Nabídku některého z uvedených předmětů je možné konzultovat na emailu info@polabskemuzeum.cz.

Seznam věcí je přílohou tohoto článku.

6 komentářů:

  1. Myslím, že se pár věcí najde. Jako u vás to radio :-). Hmm, film Slavnosti sněženek jsem viděla několikrát, ale radio mi nějak taky uniklo.
    Pěknou sobotu u vás, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Film jsem viděla několikrát. Rádio si pamatuji, jen bylo tuším, béžové nebo světle šedé. Možná že máme ještě v.e sklepě kufříkový psací stroj. Musím se podívat. Nevím, jestli jsme ho po povodních roku 2002 nevyhodili,stejně jako pletací stroj, protože byl zanesený vším možným a nešlo to vyčistit. Měj se hezky..

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, to je pěkné rádio.Moje sestra zase chce podarovat nějakými háčkovanými věcmi Skanzen v Přerově n.L.
    Bylo by škoda takové krásné věci vyhodit.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, já už jsem výzvu na stránkách Polabského četla, ale z poptávaného nic nemáme. Vaše rádio by mohlo být hezký příspěvek...
    Přeju hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  5. Nemám, ale moc se mi líbí...
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, zdravím. Do Kerska občas, nejmladší syn má moc rád Bohumila Hrabala a tak se tam někdy stavujeme projít, někdy na oběd v Hájence... Na otevřené muzeum se určitě přijedeme podívat, na seznam věcí se podívám. Děkuju a pozdravuju, Lenka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.