neděle 14. ledna 2024

QR kódy


Digitální techniku využívám hodně, nakonec ji potřebuji k práci nejen v osobním životě. QR kódy mě však minuly. Ne, že by mě to vůbec nezaujalo, ale jak už jsem na blogu myslím několikrát psala, nemám z vlastního rozhodnutí chytrý telefon, který je k tomu zapotřebí. Jak říkám svým dětem, které se mě neustále ptají, proč nemám chytrý telefon, i kdybych byla poslední na světě, prostě to tak chci. Online jsem většinu dne, ať už píšu články, vyhledávám informace, načítám vyhlášky atd., když jdu pryč, prostě být online nechci. Nechci nic vědět, ať už jdu dělat rozhovor, reportáž, k lékaři či jen tak, chci být offline, ono na mě všechno počká.
Ale to mi samozřejmě nebrání zpracovávat i témata, která se mě přímo nedotýkají. Obzvlášť ta varující, jako jsou právě podvodné QR kódy. Tak pokud vás to zajímá, dávám sem článek, který už vyšel začátkem ledna. Bohužel internetoví podvodníci hledají stále nové cesty, jak na nás vyzrát.
No není to zrovna nedělní téma, ale myslím, že na blog patří.
Mějte pohodovou neděli.

Pozor na podvodné QR kódy
Marta Dušková

Dnes jsou používány QR kódy často pro placení, reklamu či jakékoliv doplňující informace, které by jinak musely být složitě vypisovány. Stačí otevřít telefon, zapnout kameru nebo čtečku kódů a čtverec naskenovat.

Toho využívají podvodníci. Podvodné QR kódy nejdou rozpoznat od správných a většinou se za nimi skrývá odkaz, kterým je uživatel přesměrován na stránku, kde je jediným cílem krádež přihlašovacích údajů. Stránka většinou vypadá jako web známé společnosti. Jeden z podvodů zneužívá například jméno společnosti Microsoft a ve vylhaném emailu informuje uživatele o údajném vypršení platnosti více faktorového ověření. Ověření je nutné provést znovu přes přiložený QR kód.

„Jakmile však uživatel naskenuje QR kód, bude přesměrován na stránku, která vypadá jako stránka společnosti Microsoft, ale ve skutečnosti je to jen stránka pro sběr přihlašovacích údajů,“ uvádí experti z Check Point.

Quishing je nová hrozba a aktuálně je podle expertů na vzestupu. Jedná se o podvodnou praktiku, která využívá právě QR kódy, jejichž vytvoření je snadné.

Dle analýzy společnosti Check Point se od srpna do září letošního roku zvedl počet podvodů právě touto formou o 587 %.

„Hackeři budou vždy zkoušet nové taktiky a techniky a budou se snažit zneužívat i běžně používané věci, jako jsou QR kódy. Rozšířenost QR kódů je v dnešní době masivní, ale při použití vhodného bezpečnostního řešení a při nepodceňování rizika nemusí mít uživatelé obavy z každého QR kódu, který použijí,“ dodává na závěr Petr Kadrmas, bezpečnostní expert Check Point Software Technologies.

Podrobné informace k tématu na webu Podvodné QR kódy terorizují uživatele: nejdou rozpoznat od těch správných | CHIP.cz

6 komentářů:

  1. Jak je vidět, hackeři jsou vždycky alespoň o krok napřed...
    Marti, děkuji za info a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Marti zdravím a děkuju za osvětu, všude je to samý podvodník... Hezký den, Lenka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, nejen v tomto ti rozumím a jsem na tom podobně. Jsou novinky, které už já nechci. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. QR kódy taky nepoužívám a ani nevím, zda vůbec někdy budu chtít. Asi nemusím úplně všechno 😊 Krásné dny přeji 😊

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, zajímavý příspěvek. Díky za informaci. M.

    OdpovědětVymazat
  6. Sice chytrý telefon mám, tak si myslím, že toto mi nehrozí.
    Ale díky za informaci, hodí se !
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.