středa 10. ledna 2024

kniha do vlaku


Další krátký článek z loňského roku o projektu Kniha do vlaku. Já jsem o tomto projektu nic nevěděla, asi proto, že teď nejezdím vůbec vlakem, ale ráda jsem se s ním seznámila. Třeba jste na tom podobně, a i když pravděpodobně tenhle projekt nevyužiju, ráda o něm vím.
Mějte pohodový den.

Knihobudky na nádraží aneb projekt Kniha do vlaku
Marta Dušková

Projekt Kniha do vlaku vznikl v roce 2014 v Mikulově, kde tamní městská knihovna přišla s tímto projektem, za který získala ocenění Knihovna roku 2015 – významný počin.

Dle informace Ministerstva dopravy Správa železnic postavila již knihobudky na nádraží po celé republice. Poličky s knihami jsou umístěny v čekárnách na vlakové zastávce a nejčastěji se o knihobudky starají místní knihovny.

Knihobudky fungují na stejném principu jako kdekoliv jinde, jen jsou umístěny na vlakových nádraží. Cílem je ukrátit si dlouhé chvíle ve vlaku. Zapůjčenou knihu je možné vrátit do jiné knihobudky na jiné vlakové stanici. Je možné si ji ponechat a případně nahradit jinou knihou, kterou již třeba čtenář nepotřebuje.


5 komentářů:

  1. Viděla jsem toto už ledaskde a oceňuji to.
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, knihobudky považuji všeobecně za zajímavý a užitečný projekt, ať už jsou na nádražích nebo jinde.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. I mně se tento projekt moc líbí. Škoda, že v naší blízkosti žádná není, hned bych tam něco přidala...
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Marti, knihobudky jsou výborný nápad ! Měj se hezky, Lenka

    OdpovědětVymazat
  5. Často do knihobudek přispívám, nikdy si nic neberu :-) Dokonce dělám to, že když jedu přes celou republiku ( autem) beru sebou knihy, které už nechci, vyhledám si po trase knihobudky a rozdávám v různých městech :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.