středa 31. ledna 2024

utajená jména


Další ze zásoby článků, které vyšly a já je se zpožděním dávám i na blog, protože téma mi přijde zajímavé.
Dnes o utajených živých pochodních, smutné téma, ale důležité. Úvodní fotografie je památník Jana Palacha v Mělníku z mého archivu.
Mějte klidný den.

Jména utajená víc než dvacet let
Marta Dušková

Jména, na která by se nemělo zapomenout. Vzpomínka na Jana Palacha proběhla letos 16. ledna jako každý rok a jeho sebeupálení jako forma radikálního protestu byla reakcí na srpnovou okupaci Československa. Palachovo sebeupálení mělo iniciační význam a od ledna 1969 mělo početnou vlnu následovníků nejen doma, ale i v zahraničí.

Jména zůstala téměř utajená až do rozpadu sovětského svazu v 90. letech, kdy se teprve začalo o nich veřejně mluvit. Na jaře 1969 se pokusilo o upálení celkem 26 lidí (podle jiných zdrojů jich bylo 21, někde se zmiňují o 29) a sedm z nich zemřelo.

Nezisková organizace Díky, že můžem prezentovala již před rokem galerii dalších jmen lidí, na které se trochu zapomíná, na svém profilu Díky, že můžem - ❤️‍🔥 Víš, že Jan Palach nebyl jedinou tvz. živou... | Facebook.

Některá jména jsou v galerii u tohoto článku. Jan Palach je nejznámější živou pochodní sovětského bloku, nebyl však jediný, a dokonce ani první. Inspirace k této vyhrocené formě společenského a politického protestu pochází z Jižního Vietnamu, kde se začali upalovat buddhističtí mniši na protest proti zkorumpovanému a vůči náboženství netolerantnímu režimu.

Palachův čin měl velký celospolečenský ohlas, protože ještě byla stále poměrně velká svoboda slova, takže tuto skutečnost utajit nešlo. Utajení ostatních činů se totalitním režimům dařilo, a proto se veřejnost dozvídá o některých případech až nyní.

První z řady tzv. živých pochodní se stal Ryszard Siwiec, který se v září 1968 upálil na protest proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do ČSR.

Napsal: „Umírám, aby nezahynula svoboda“.

                    

3 komentáře:

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.