úterý 1. ledna 2019

píšu devítku


Ať jdu spát jakkoliv pozdě, stejně vstanu brzo. 
Šla jsem spát vlastně až dnes asi ve tři hodiny.
Mám to tak pořád. 
Když jsem musela vstávat, tak se mi nechtělo vůbec z postele a teď?
Vlastně jsem ani neměla v úmyslu psát dnes nějaký příspěvek, ale včerejší den byl něčím výjimečným oproti jiným letům.
Že by lidstvo zmoudřelo?
Tedy lidstvo u nás na vesnici?
Petardy zazněly od rána pouze dvakrát a jinak byl naprostý klid. 
Přišlo nám to nezvyklé a velmi vstřícné ke zvířátkům, kterých je na venkově hodně.
Možná to nebyl vstřícný záměr. 
Možná jen milovníci petard bouchali někde jinde.
Ohňostroj mám ráda, ale ne celý den. U nás začal opravdu v půlnoci. 
Ohňostroje malé větší. 
Justýnka byla tedy z rámusu trochu nesvá, pro jistotu jsme jí hned večer zavřeli dvířka, aby nemohla sama ven a my to měli pod kontrolou, ale rozumí větě: nic se neděje, kterou jsem jí neustále opakovala.
Koukala na mě nejistě a zmateně a ta věta ji vždy uklidnila.
Když jsme vyšli na zahradu, a já začala fotit, po chvíli jsem si uvědomila, že je Justýna sama doma. Vrátila jsem se a s úlekem jsem zjistila, že neleží na pohovce, kde ležela pár hodin před tím. 
Nakonec jsem ji objevila zalezlou pod stolkem v obýváku maličko vyděšenou a nevylezla, dokud  nenastalo úplné ticho.
Ráno mě vzbudilo nějaké známé bouchání. 
To se Justýna dobývala ven, ale já jsem v noci zapomněla dvířka otevřít.
Jak na Nový rok, tak po celý rok?
No, na pověry nevěřím, ale na nový rok u nás prádlo nikdy nevisí. Už mi to říkávala moje babička a patřičně mě vyděsila, takže tohle dodržuji, i když si uvědomuji nesmyslnost svého počínání. 
V neděli máme u nás další nadělování Ježíška pro vnoučata, která byla přes svátky na Moravě. 
Takže já dnes nevymýšlím novoroční menu pro nás dva, ale přemýšlím o neděli. 
Sejdeme se téměř všichni, kromě Lindy, která má práci v Paříži. Mám ještě na cestě dárky, tedy ne od Ježíška, ty mám už dávno připraveny, ale pro každé vnouče něco od babičky a od dědy, aby se mohli potěšit i ti, co už dárky dostali. Moc často vnoučatům dárky nedáváme, rozhodně ne při každém setkání, ale tady je příležitost. Jen doufám, že to do pátku dorazí.
Mějte pěkný den.
Já jdu do tělocvičny na stroje. 
Co kdyby náhodou platilo, jak na Nový rok, tak po celý rok...




26 komentářů:

  1. Ahoj Marti, taky to se spaním mám nějak zažité a vstávám, i když nemusím. Zvířat venku, vlastně i těch uvnitř domu, je mi nesmírně líto. Proto taky my žádný ohňostroj nekupujeme. A to jsou ti naši naprostí pohodáři a petard se nebojí..... Ale vím, co panický strach může udělat :(
    No nic, třeba to bude rok od roku lepší a lepší :) a lidí si to víc uvědomí.... Jsem ráda, že i vaše Justýnka to nakonec zvládla poměrně dobře.
    Marti, ještě jednou šťastný nový rok.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, my jsme kupovali malé ohňostroje, když byly doma děti. No taky doufám, že lidé třeba začnou víc myslet na ty okolo sebe včetně zvířat. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  2. Ahoj Marti, my jsme se šli ještě v půl druhé projít a pak jsem to zalomila a ráno nevěděla, kdy z postele. Nelinka ta se strachy klepala celé odpoledne, protože kolem nás to vypadalo, jako válečné tažení. Na Nový rok spustil soused ohňostroj a to se bály i kočky. Máša zalezla pod pohovku a koťata zdrhla někam do přírody. Zatím se doma neobjevily. Práskalo to až do jedné hodiny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, doufám, že už se koťátka vrátila. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  3. Marti, ani my ohňostroj neděláme, ale dívám se na něj ráda a po půlnoci jich kolem nás bylo. Naštěstí to Terri od malička vůbec nevadí, ale ostatních zvířátek je mi líto.
    Přeji krásný nový rok. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, tak to je úžasné, že to Terri nevadí, to je jedna z mála. Měj se krásně.

      Vymazat
  4. Marti, u nás to sem tam bouchalo už večer a pak hlavně po půlnoci. Dívala jsem se z okna, bylo to pěkné a já přitom myslela i na zvířátka. Snad se jich moc nezatoulalo. Vzbudila jsem se až o půl deváté, ale jak je zataženo měla jsem pocit, že je tak sedm. Na oběd byla čočka, takže žádné velké vaření. Muž chce jít na Šacberk, kde bývá novoroční sraz turistů. Na Šacberku kdysi bývala rozhledna, dnes je tu jen kamenné torzo.
    Krásný nový rok. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, my čočku na Nový rok nevaříme, u nás to nikdy nebylo zvykem. Měli jsme řízky. Měj se moc pěkně.

      Vymazat
  5. Milá Marti, u nás to je s výhodou seniorského věku, kocour sice slyší, ale už ho ty petardy nechaly v klidu. nebo žeby si za těch 19 let zvykl? V televizi jsem zaslechla, že třeba v Bratislavě je zákaz petard, jen ohňostroj, který nedělá hluk. Toho bych se chtěla dožít i u nás. Na vsi lidi střílejí normálně mezi domy. Já si vždycky myslím něco hodně sprostého. No ale hlavní je, že jste to vše přežili ve zdraví. Dárečky pro děti ti schvaluju a držím pěsti ať přijdou včas a v neděli dělají radost. A milá Marti, Tobě, Tvým blízkým a Justýnce hlavně zdraví do roku 2019. Lenka kočka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, i mamka mi říkala, že je zákaz u nich v parku už dva roky a funguje to. Možná by se to mělo zavést všude, když to lidi samotné nenapadne. Měj se krásně.

      Vymazat
  6. Marti!!!
    Tak už píšeme devítku!!!
    Ať je pro Vás 2019 š´tastný, zdravý a veselý!!!
    Čtu, že budete mít jedny ještě takové Vánoce- ať se vše vydaří a dorazí včas!!!
    U nás petard moc nebylo, jsme tak trošku mimo cicilizaci...Barry a kočičky přežili v pořádku, zdálky jsme pozorovali po půlnoci ohňostroje ze všech stran...A ve městě je až dnes ten hlavní...
    Hladím Justýnku a PF 2♥19!!!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, petardy vůbec nekupujeme. Protože jsme měli psa, vím, jaké to pro něj bylo vždy utrpení. A nejde jen o domácí zvířata, ale i o ty v přírodě. Proti krátkému ohňostroji o půlnoci nic nemám, ale u nás to lítá už od Vánoc. V tom teda moc smysl nevidím.
    Šťastný nový rok Ti přeji a zdraví celé rodině, užij si vnoučátek.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško, my jsme petardy nikdy neměli a nejen proto, že jsme měli pejsky. Kupovali jsme dětem, když byly doma, malé ohňostroje. I tobě nej do nového roku.

      Vymazat
  8. Marti, my jsme si petard včera užili od rána.Až se mi chtělo brečet kvůli zvířátkům.Oni ani nelétali ptáčci do krmítek .Včera odpoledne jsme šli s Evičkou u nás po stráni a od nás je vidět na kopec Kozákov .Svítilo tam sluníčko a napadaný sníh.Tak jsme se jeli pokochat.Z kopce je nádherný výhled do kraje.Jen tam bylo na mě moc lidí.Přeji hezký zbytek dne a pohlaď Justýnka.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, pohlazení předám, až se ta čúza vrátí, páč lítá furt ven a zase domů, práskají pořád její dvířka. Měj se krásně.

      Vymazat
  9. Ať je ten nový rok přesně podle Vás. A přeji hodně zdraví!
    Náš Tereza nebyl včas odchycen během dne a pořád se někde střílelo. Stihl vyděšený přiběhnout 10 minut před půlnocí. A to jsme ho od sedmé hodiny opakovaně volali. Kdoví kde byl zašitý celý den. Justýnce přeji hlavně klid 😺.
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, hlavně, že se vrátil v pořádku. Vše nej v novém roce.

      Vymazat
  10. Marti, moc tě zdravím v novém roce! Se vstávání a spaním vůbec to mám podobně - moc hodin to není...
    Ten klid ti přeji, u nás bylo slyšet "střelbu" a v noci nastal klid až tak kolem druhé. Aaron je naštěstí v pohodě, dokonce se šel podívat na terasu, co se to děje :o) Je hrozně zvědavý :o)
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
  11. Zdravím v roce s devítkou na konci :-).
    Já si tedy dneska pospala - vstávala jsem až někdy mezi devátou a desátou. Chtěla jsem něco naspat, když zítra už zas musím vstávat normálně do práce ;-). Tak doufám, že to "jak na Nový rok" moc neplatí - jednak kvůi tomu vstávání, jednak mi tentokrát zůstalo viset prádlo a taky jsme dneska kvůli počasi vypustili plánovanou procházku...
    U nás na sídlišti to bouchalo už někdy od setmění a hluboko přes půlnoc (šli jsme vyprovodit mámu, která u nás byla, vraceli jsme se někdy kolem jedné za občasné kanonády). Já to jednou do roka přežiju, pro zvířata je to díky citlivějšímu sluchu horší. Ale teď už mají snad klid (aspoň u nás žádní opoždění odpalovači neřádí)
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, to určitě neplatí, neboj :-) Já jsem taky některé roky nechala prádlo viset. Ale vzhledem k vyprávění, že to znamená, že se do roka někdo oběsí, to většinou dodržuji. Ať ti to dnes utíká.

      Vymazat
  12. Petardy ani ohňostroje sme doteraz nikdy nekúpili ... keď viem, ako to pôsobí na zvieratká ... určite aj tie lesné mali zlú noc ... No ale humbuku sa nevyhneme ... U nás sú petardy a všetky delobuchy zakázané, môžu sa odpaľovať iba na Silvestra ... ale vôbec sa to nedodržiava ... búchajú po večeroch temer celý december ... ťažko sa to kontroluje a postihuje ... Dnes som nevarila ... veď máme silvestrovskú kapustnicu s hríbami a troma druhmi mäsa ... Čo sa nezje, zavarím a bude v čase núdze ... Marti, telocvičňu ti závidím ... zišla by sa mi ... Maj pekný začiatok roka ... L.

    OdpovědětVymazat
  13. Marti, veliký pozdrav do nového roku a ať ti vše po celý rok vychází.. Můj největší každoroční ohňostroj je prskavka :o). Měj se krásně. Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, my jsme neměli ani tu prskavku :-) Koukali jsme na ohňostroje sousedů. Měj pěkné dny.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.