čtvrtek 3. září 2020

dovolím si

po delší době opět nějakou reakci na článek. Už se trochu u nás vrací vše do normálních kolejí, tedy ještě vše ne, pořád jsem na mateřské, ale mimino už se po ránu zabaví samo, nemusím vymýšlet hry, a já můžu číst zase normálně zprávy. Tedy vůbec teď nevím, kde vlastně v domě je, ale už dům zná, tak ji nevolám. 
Na zavolání přiběhne okamžitě, což mě překvapuje, i když přiběhne s výrazem, který je víc než čitelný: co chceš? něco pro mě máš? proč jsi mě teda volala?!
Četla jsem zajímavý článek imunologa profesora Hořejšího, který mi přijde vyvážený a rozumný bez přehánění i bez zlehčování situace. Nakonec včera bylo nejvíc nakažených a denní nárůst byl 650 lidu, což ještě nebylo.
Je pravda, že už asi většina z nás není tak pečlivá jako na začátku, protože si člověk nakonec zvykne na vše a to bohužel mluvím i za sebe.
Dovolím si citovat z článku, co se mi obzvlášť líbilo. 

„Lidé nadávají, že opatření byla příliš nákladná nebo omezující. Mně to připadá stejné, jako by mi manželka nadávala, že platím pojištění auta, když stejně nebouráme,“ brání profesor Hořejší přísnější protiepidemická opatření.

„Mám podezření, že lidé, kteří tu u nás mají boj s epidemií na starost, ta benevolentní uvolnění udělali tak trochu záměrně. Aby se ukázalo, jak moc se to rozjede a jak potřebná jsou ta omezující opatření,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy přední český imunolog Václav Hořejší.

Ano, pořád se ještě najdou lidé, kteří v komentářích považují situaci za konspiraci vlády a opatření za nesmyslná, aby nám vláda brala svobodu, protože se přece vůbec nic neděje, žádný virus tu není, to je jen smyšlenka, abychom se dali lépe ovládat. Někdy mi přijde, že to ani nemohou myslet vážně, že chtějí být jen zajímaví a nevědí, že tímto se člověk zajímavějším rozhodně nestane.
Jako by neviděli, jak je na tom celý svět, vlastně oni to určitě nevidí, páč by jinak takhle nekomentovali, a že například pro Velkou Británii jsme se už stali nebezpečnou zemí. 
Byla jsem ráda, že moje sestra příjezd do Anglie za rodinou svojí dcery stihla tak tak a vrátila se ještě včas.
Ale dost už o tom, co pravděpodobně všichni víte a sledujete. 
Posbírala jsem zase pár vtipů či citací za poslední týdny, tak něco pro pobavení. Některé jsou možná k zamyšlení a některé jen pro okamžité pobavení. Třeba se některým zasmějete jako já.







Mějte pěkný den. Já jdu dnes po dlouhé době na výstavu, tak snad zítra možná bude na blogu.

7 komentářů:

  1. No, co se týče viru, jeho nebezpečnosti a nebezpečnosti všech opatření, ani sami lékaři mezi sebou nemají jasno. Tudíž i od nich se lidem dostává velmi rozporuplných prohlášení. Takže se nedivme, když už to lidem leze na nervy, nadávají a jsou naštvaní. Prostě ten virus tu je a bude, a donekonečna lidi zavírat doma, nechávat je nosit roušky na hubách tam kde to není vlastně ani potřeba prostě asi nepůjde. Povede to k ještě většímu zchoulostivění a ne odolnosti....Musíme se s ním naučit žít. On měl ten Prymula asi pravdu v tom, že cestou ven by mělo být nakažení co nejvíce lidí. Teď, když průběhy nemoci jsou mnohem lehčí, bylo by to asi dobré řešení. A starší a nemocní ať jsou doma a chrání se. O tom žádná....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já mám na to trochu jiný názor. Lékaři mají běžně jiné názory třeba i na očkování proti chřipce či banálnější záležitosti, které jsou známé už spoustu let a dalo by se říct, že už o nich něco víme, což o viru zatím ne. Myslím, že jiné názory lékařů jsou tady neustále a měli bychom být na to už zvyklí, mluvím ze zkušenosti, dotýkala jsem se tématu zdravotnictví více než deset let a mám za sebou bezpočtu přednášek, tak vím, že jsou to lidé jako my a tím pádem mají a budou mít odlišné názory pořád. Jako u mě. Jeden lékař doporučuje operaci po nehodě a druhý mi to rozmlouvá, dokud chodím, ať se operovat nenechám. A tak je to jako ve spoustě jiných záležitostech, nakonec se musím rozhodnout sama, zvážit všechna pro a proti a být sama zodpovědná za sebe. Jako vždycky, nikdo to za mě nerozhodne a tak je to i s těmi rouškami. Lidé jsou zvyklí přendávat zodpovědnost na jiné a tak čekají, že někdo přesně rozhodne, co mají dělat. Rozhodovat a orientovat se musí každý sám za sebe, akorát, že tady je zodpovědnost daleko větší, protože ji člověk nemá jen sám za sebe, ale i za ostatní.

      Vymazat
    2. Mě u celého tohoto šílenství vadí to, že je mnohem víc nebezpečných a život ohrožujících nemocí s větší úmrtností, které se díky coroně posouvají dozadu, lidé se bojí chodit k lékaři a to je ve finále mnohem nebezpečnější. Ve většině vládních nařízení vládne chaos (viz kauza plošné nařízení roušek ve školách) nakonec to pak ve finále vypadá jako kdyby si každý vydával nařízení za sebe jaká chce, další mu je zas zakáže a je v tom prostě amatérismus a neschopnost jednotného, logického a pro lidi srozumitelného postupu.

      Vymazat
  2. Článek pana profesora jsem si přečetla a také si myslím, že je dobře napsaný. Když se opatření rozvolnila a začalo se cestovat i do zahraničí, tak jsem měla obavy, že začne přibývat počet případů nemocných koronavirem. V posledních dvou týdnech můžeme sledovat jak čísla nakažených rostou. Věřím, že někoho štvou opatření, zvlášť když jsou vydávána poněkud chaoticky. Myslím si, že nošení roušek v MHD, ve zdravotnických zařízeních, lékárnách a na úřadech jsou na místě. Přijdou podzimní měsíce a další respirační onemocnění. Tak bychom se měli chránit. Dívám se na to i z hlediska, že jsem ve věku více ohrožené skupiny, mám chronická onemocnění a nemám dobrou imunitu.

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, lidi přestali používat zdravý selský rozum. Já, když jsem pracovala v pokladně a lezlo mi tam hafo lidí, dala jsem se očkovat na chřipku, teď zas ochotně čumák schovám do roušek, když to uznám za vhodné, v mém věku a při mých ,,zdr.výhodách,, musím.
    Ani mi to ti nahoře nemusí nařizovat.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, pokud máme v čele státu někoho, kdo ho řídí podle aktuálních ohlasů na sociálních sítích (a pak to vypadá, že jeden den říká A a druhý den Z, podle toho, co se zrovna vyhodnotí jako lepší z hlediska PR), tak pro spoustu lidí nebudou ta opatření důvěryhodná.
    Jinak pokud jsem zaznamenala, tak v současnosti má většina případů lehký průběh, takže ten vývoj nepovažuji za nijak hrůzostrašný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holky, díky všem za komentáře. Už nemám co dodat pro tuto chvíli. Mějte pěknou sobotu.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.