pondělí 14. září 2020

jak se kreslí komiks

zdroj Lustr
Dnes jsem se rozhodla dát článek, který už vyšel na našem novém Kanál eM, protože má přesah přes náš region a třeba by mohl zajímat i vás. Najdete tam i fotky z archivu výtvarnice.
Vím, že někteří z vás nás už sledují, Růži, děkuji, vím, že nás sleduješ, a tak se stane, že jste možná už tenhle článek četli. Svoje články, pokud je zveřejňuji na blogu, budu publikovat, teprve až je zveřejníme v magazínu. 
Silvii Belis znám už několik let a myslím, že na blogu už byl i rozhovor, který jsem s ní dělala. Tady ji tedy představovat nebudu. Všechny informace najdete v kopii článku, kterou jsem dávám. Možná jste i někdo četli už článek, který vyšel u nás, myslím, v sobotu o kavárně Café Živel, kde je majitelkou právě tato výtvarnice. O kavárně respektive o koncertu v kavárně jsem na blogu taky už psala.
A tady je můj článek. Mějte pěkný vstup do nového týdne.

Jak se kreslí Vlčí holka
Marta Dušková

Mělnická rodačka Silvia Belis je kurátorkou a kavárnicí galerie a café Ve Věži v Mělníku, nově je majitelkou kavárny Café živel a určitě stojí za připomenutí, že jako výtvarnice se věnuje vlastní práci se dřevem a kresbě.

Posledním jejím zásadním počinem je komiksová kniha, na které pracovala 5 let a která vyjde během října. Kniha s názvem Vlčí holka je psychologický komiks, civilní příběh s prvky černého humoru dosahující určité mysterióznosti. Komiks vzniká ve spolupráci s psychoterapeutkou Kasiou Kordylewskou. „Námět je hravý a teď jsem komiks dokončovala, tedy kreslila a už poslala do tisku. Čekám na náhledy, které odsouhlasím, a pak už bude kniha na světě“, vysvětluje Silvia Belis.

Právě tento komiks bude představen na festivalu ilustrací a komiksů LUSTR 17. září v Kampusu v Hybernské ulici v Praze. „Mám radost z účasti na festivalu, je to taková unikátní akce a myslím, že žádný festival tohoto typu s tímto zaměřením není. Budu zde vystavovat i svoje plastiky. Kampus je takový experimentální prostor ve sklepení a jsou tady zajímavé výklenky. Já jsem si vzpomněla znovu na scénografii, kterou jsem vystudovala a bude to něco mezi instalací a ilustrací a pohraju si se světlem. Knížka to je takový dril, ta se musí vysedět a tady si trochu ulítnu“, s radostí sděluje umělkyně.

Na otázku, jak stíhá být kurátorkou, majitelkou kavárny, výtvarnicí a na prvním místě hlavně mámou dvouletého chlapečka odpovídá: „Musím strašně moc pracovat s časem, šetřit si každou minutu a každou minutu plně využít. Někdy jsem unavená a někdy to už nedávám, ale pak se z toho vyspím a je zase dobře. Nedělám samozřejmě všechno najednou, někdy musí něco prostě malinko počkat. Mám ale dva úžasné babičky, se kterými Eliášek rád někam vyráží“.

V poslední době se zabývala kreslením komiksu a kreslit se dá kdekoliv. Když má chvilku, vezme papír a kreslí. Ostatní tvorba je teď maličko okrajovější. Se dřevem pracuje v řezbářské dílně, kde má svůj klid a může pracovat na svých věcech. Nedávno byla Silvia Bellis přijata do umělecké skupiny Řez posvátnou geometrií a z toho má velkou radost. V říjnu se zúčastní zajímavé akce Festival jednoho světa, který se uskuteční v městské knihovně v Liberci a festival bude doprovázet výstava s názvem Až naprší a uschne a pro tuto příležitost bylo osloveno asi 15 umělců a mezi nimi bude i mělnická výtvarnice zastoupená svojí plastikou.

Silvia Belis vystudovala obor Grafický design a knižní ilustrace a posléze obor Scénografie na DAMU na Katedře alternativního a loutkového divadla.

Názor redaktorky:
Se Silvií Belis jsem se setkala už několikrát. Je to sympatický a všestranný člověk, se kterým se dobře povídá. Její krásné dřevěné plastiky si můžete prohlédnout na jejích stránkách www.silviabelis.cz a pár plastik na živo v její kavárně Café Živel. Její komiks Vlčí holka bude v prodeji na e shopech v průběhu října. A já si myslím, že ještě o ní uslyšíme.




9 komentářů:

  1. Marti, díky, že jsi nás seznámila s touto mladou výtvarnicí. Prohlédla jsem si i její tvorbu na webu. Moc se mi líbí výrobky ze dřeva. Dřevo jako materiál pro výtvarnou činnost je úžasné a Sylvie ho umí krásně zpracovat.
    Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Hezké odpoledne,na stránky jsem se podívala,je ohromně šikovná a miluje svoji práci.Má můj obdiv,mám takové lidi moc ráda.Děkuju za fajn , milý článek.Hezký zbytek dne přeju.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, opravdu všestranná osoba. Obdivuji, že toho zvládá tolik

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkný článek!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. To je zajímavé, kolik toho někteří lidé zvládají a jak jsou nadaní. Děkuji za článek.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, stále mě utvrzuješ v tom, jak Mělník kulturně žije! Silvie toho zvládá skutečně hodně a neztrácí humor a úsměv!
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Hodně toho Silvie zvládá, je to šťastný člověk. Má naplněný život.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Hezký článek, šikovná Silvie i redaktorka Marta. Zvládají toho obě hodně. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc všem děkuji za hezké komentáře. Ještě mám pro vás připraven článek o další takové renesanční osobě, ale čekám, až vyjde nejdřív v našem magazínu. Mějte pěkné dny.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.