pátek 11. září 2020

výstava divadelních fotografií


Dnes vás zvu na výstavu. Všechno o putovní výstavě s názvem Česká divadelní fotografie 1859-2017 jsem už napsala do článku včetně svého názoru, který dnes vyšel v našem magazínu Kanál eM, a tak ulehčuji si práci a veškeré informace najdete v přiložené kopii článku.
Ještě chci poděkovat za všechny komentáře pod svými příspěvky, které čtu pravidelně, ale v současné době nestíhám odpovídat. Mějte pěkný den.








Divadelní fotografie se stala svébytným uměleckým oborem.
Marta Dušková

V Masarykově kulturním domě v Mělníku byla v úterý 8. září slavnostně otevřena výstava nejen pro milovníky prken, co znamenají svět. Jedná se o putovní výstavu s názvem Česká divadelní fotografie 1859-2017 a návštěvníci mají možnost shlédnout výběr z reprezentativní výstavy o historii divadelní fotografie v českých zemích, která se uskutečnila na jaře 2018 v Obecním domě v Praze.

Výstava představuje exponáty od prvního doloženého snímku z divadelního prostředí z roku 1859 až po zástupce současné tvorby a prezentuje originály unikátních a dosud nepublikovaných hereckých portrétů z poloviny 19. století, historické fotografie z divadelního prostředí či umělecky cenné fotografie meziválečné avantgardy. Poválečný žánr divadelní fotografie je zastoupen osobnostmi jako Václav Chochola, Josef Koudelka, Jaromír Svoboda a další.

Souhrnná výstava fotografií zachycuje různé podoby divadla a jeho proměny za uplynulých téměř 150 let. Divadlo patří k dějinám naší země a významně se podílelo a podílí na společenském životě, zachování a rozvoji kultury, a ne jednou zasáhlo do historických událostí.
Výstavu Institutu umění doplňují fotografie z historie mělnického divadelního spolku Vojan, který byl založen v roce 1919, a soubor fotografií Mirka Páska, které připomínají mělnické divadlo posledních let.

V roce 2018 vyšla publikace se stejnojmenným názvem Česká divadelní fotografie 1859-2017 mapující fenomén české divadelní fotografie, kterou vydal Institut umění na základě dlouholetého výzkumu a je možné ji zakoupit na knižních e-shopech. Mělnická výstava potrvá do 30. října.

Názor redaktorky:
Miluji umění a obzvlášť divadlo, a tak jsem si nemohla tuhle krásnou historickou výstavu fotografií nechat ujít. Výstava je zajímavá, dýchne na vás minulostí, ale musím přiznat, že umělecky mě nejvíc oslovily samostatné fotografie na zdech z loňského a letošního roku. Jasně, je to celkem pochopitelné, technické vymoženosti současnosti jsou už hodně jinde než v 19. či 20. století.











7 komentářů:

  1. Marti, díky, že jsi nám ukázala zajímavou výstavu. Fotografie z roku 1859 je opravdu unikátní.
    Kanál eM sleduji, takže jsem si článek přečetla s předstihem.
    Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, historické fotografie jsou určitě zajímavé.
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  3. To je skutečně zajímavé. I to srovnání - staré a nové fotografie. Jak se toto umění vyvíjelo, co bylo zachycováno. Zajímavá výstava.

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem si přečetla na kanálu eM.Zajímavá výstava.Přeji krásný večer.Martina

    OdpovědětVymazat
  5. Taky se mi moc líbí ta cesta časem!
    Děkuji, Marti! Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Tam bych si zcela určitě pochodila!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se vám výstava mým prostřednictvím líbila. Mějte pěknou sobotu.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.