pondělí 21. září 2020

zážitky ze soboty 2

Dalším naším sobotním zážitkem a zastávkou byla vernisáž výstavy v zahradě u kostela sv. Ludmily, kde byla na programu i středověká módní přehlídka, o které Lola prohlásila, že ji bavila víc než loutková pohádka na náměstí. A protože jsem i o této události napsala článek již v neděli, usnadňuji si práci a dávám na blog koncept. U článku na webu bude po zveřejnění více fotek, než můžu dát sem. 
Zítra bude ze soboty poslední reportáž. Součástí vernisáže byla možnost prohlídky také kostela sv. Ludmily, který není běžně veřejnosti přístupný. Mějte pěkný den.







Kde byla doma svatá Ludmila
Marta Dušková

Zahrada u kostela svaté Ludmily v Mělníku ožila v sobotu výstavou s názvem Střední Čechy, krajina sv. Ludmily a byla to další zajímavá akce mělnického víkendu.

Odpolední vernisáž výstavy velkoformátových fotografií zahájil úvodním slovem starosta města Ctirad Mikeš, který připomenul osobnost svaté Ludmily, kněžny a nejznámější mělnické rodačky a spoluzakladatelky českého státu a letošní významné výročí jejího narození a v příštím roce smutné výročí její násilné smrti, od které uplyne 1100 let.

Po slavnostním zahájení následovala středověká módní přehlídka s odborným komentářem dobového oblečení z období života svaté Ludmily. Módní přehlídka začínala průvodem v čele se svatou Ludmilou a její doprovodem. Zajímavý výklad doplňovalo hudební vystoupení skupiny Řemdih.

Dalším bodem programu bylo zahájení výstavy a slova se ujal kurátor výstavy Vladimír Czumalo a autor fotografií Miroslav Pásek. Smysl výstavy krajinářských fotografií Miroslava Pánka by se dal stručně uvést větou, jak píše kurátor výstavy v brožuře Krajiny sv. Ludmily: „Hledáme, kde byla doma svatá Ludmila a kde jsme, také díky ní, doma my“. Krajinou domova sv. Ludmily byl vlastně celý prostor přemyslovských středních Čech.

Obrovské fotografie krajiny zasazené do prostředí zahrady kostela jsou úchvatné a někdy máte pocit, že krajina je skutečná, a nejen zachycená na fotografiích.

Výstavu je možné shlédnout až do konce října. Akci pořádalo město Mělník ve spolupráci s Regionálním muzeem Mělník za finanční podpory Středočeského kraje.

Názor redaktorky:

Vlastně dnes to není jen můj názor, ale i názor naší Lolinky. „Babi, mně se ta přehlídka líbila víc než pohádka O princezně husopasce na náměstí. A ta Ludmila je, babi, opravdová? Ona ještě žije“? Módní přehlídku už nestihnete, ale na výstavu se můžete podívat až do 31. října. Fotografie jsou tak obrovské, že jak na ně zasvítilo v sobotu slunce a zobrazovaly se na nich stíny pohybujících se větví okolních stromů, na chvíli jsem měla pocit, že zachycená krajina je skutečná a živá.





10 komentářů:

  1. Do té doby než jsem si přečetla název hudební skupiny, jsem byla v klidu, ale Řemdih mne dostal a já se tu začala smát. Jako velká milovnice Jirotkova Saturnina jsem si ihned vzpomněla na popis pacifikace zloděje Saturninem, tedy že mu dal do ruky řemdih a on si s ním způsobil těžká zranění. ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, pěkně jste si užívali sobotu. Moc zajímavé akce v Mělníku. Velkoplošné fotografie se mi moc líbí. M.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to by se mi taky líbilo. Jak už jsem psala, měli jste opravdu pěknou sobotu.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, taková módní přehlídka by se mi také líbila. Nedivím se proto Lolince.
    Měj krásné odpoledne.

    OdpovědětVymazat
  5. Martino, Mělník žije.Koukám, že ti přišli s programem vhod, když jsi tu měla drobotinu!
    Teď ještě nějakou zábavu pro kočku.Hihi. Pa a mějte se dobře a rádi. Jiřina z N:

    OdpovědětVymazat
  6. Ta panoramata jsou nádherná, skvostná a vy si žijete kulturně, to u nás se běhá maraton, který nikoho moc netankuje :-)
    Krásné slunečné dny pro kočičí skupinu !!!

    OdpovědětVymazat
  7. To musela být paráda! Úžasná akce a ty fotky - paráda!
    Marti, děkuji za sdílení! Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, přehlídka musela být určitě zajímavá. A ty fotky vypadají monumentálně.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj,
    středověká módní přehlídka by se mi taky moc líbila, vždy jsem se zajímala o historii módy:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji všem za milé komentáře a ano, bylo to vše zajímavé a jsem ráda, že vás to taky zaujalo. Mějte pěkné dny.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.