neděle 3. listopadu 2019

cukr s příběhem



aneb homeopatika nejsou léky. 
Název dnešního příspěvku jsem si dovolila vypůjčit ze zajímavého článku o homeopatikách
U nás v rodině se nikdy homeopatika nebrala, i když je dokonce někdy doporučil lékař. Já jsem jim totiž nikdy nevěřila, i když jsem vlastně neměla žádné relevantní informace, které by podložily můj názor. Na někoho mohou fungovat, páč víra tvá tě uzdraví, ale jak vyplývá z článku, je to jen placebo, což jsem si dávno myslela. 
Ale i tak mě překvapilo odhalení, co jsou přesně homeopatika a jak se vyrábí.
A rozhodně si myslím, že by se mělo o tom psát, i když si nemyslím, že informace skalní milovníky homeopatik přesvědčí. Je to podvod, či přinejmenším podávání klamných informací, ať to vezmeme z jakékoliv strany. A to že neublíží, není úplně směrodatné. Nepomůže totiž vůbec, i když jednotlivci mohou mít pocit, že se jim po aplikování homeopatik uleví. A především to nejsou léky a ani nejsou do této kategorie zařazeny, nakonec očekávat léčebné účinky od cukru ani není možné. 
Ale důležitý je přístup k informacím, potom už je na každém, jak se rozhodne.
Článek se věnuje konkrétně homeopatiku Oscillococcinum, které užívá celý svět. Je to však pouze cukr, který ale vyjde dost draho. Klasický cukr by vás vyšel o hodně levněji. 
V kontextu tohoto je zvláštní, že právě tohle homeopatikum je nejprodávanější na světě, přestože celá jeho historie je plná omylů. 
Navíc homeopatika vznikají několikanásobným ředěním s vodou, takže v konečném výsledku je na konci čistá voda s cukrem viz článek.
Nejprodávanější homeopatikum je připomínkou, jak snadné je přesvědčit samu sebe, že něco funguje, když to vůbec nefunguje.
Tady přidávám některé zajímavé pasáže z článku, ale článek stojí za přečtení celý.


Proč nevěřit vlastní zkušenosti?

Řada lidí používá homeopatika ze zdánlivě logického důvodu: mají s nimi dobrou zkušenost. Problém je, že vlastní zkušenosti nemůže člověk moc věřit. Zní to paradoxně, ale vlastní zkušenost je pro posouzení účinnosti Oscillococcina (a jiných přípravků) vlastně ten nejhorší způsob. Jsou hned čtyři možnosti, proč dojdeme posouzením vlastní zkušenosti k mylnému závěru.
  • Načasování – většina drobných neduhů, chřipek a nachlazení u jinak zdravých lidí brzy odezní. Pokud jste si vzali Oscillo a druhý den jste se cítili lépe, snadno jste došli k závěru, že vám Oscillo pomohlo. To je ale závěr ukvapený. Nevíte totiž, zda by se vám neudělalo lépe tak jako tak. Proto jsou důležité studie, které přípravek porovnávají s placebem a na více lidech.
  • Špatná diagnóza – jako chřípka se částečně projevuje řada dalších problémů, včetně alergií nebo únavy. Možná jste si vzali Oscillo, aniž jste byli nemocní. Když se vám „ulevilo“, přisoudili jste to homeopatiku.
  • Placebo efekt – i zcela neúčinná látka, o jejíž účinnosti je pacient přesvědčený, může po podání „zabrat“. Vědci vědí, že placebo funguje u dospělých lidí, u malých dětí i u zvířat. U různých chorob funguje placebo různě silně.
  • Skupinové chování – také lékaři mohou podlehnout zajímavému skupinovému efektu. Pokud lékař začne doporučovat lidem homeopatika, obvykle se setká s pozitivní odezvou. Je to dáno společenskými konvencemi i výše zmíněnými efekty. Je větší šance, že uslyší od těch, kteří mají dojem, že jim homeopatika pomohla. Výsledkem je, že může lékař získat dojem, že „změřil“ účinnost. Pokud ale neprovedl kontrolovanou studii, nelze jeho data použít pro objektivní posouzení účinnosti.
Je těžké přiznat si, že své vlastní zkušenosti nemůžeme vždy věřit. Ostatně i klasická medicína s tím měla a má problémy, teprve v posledních sedmdesáti letech se snaží důsledně dbát na systematická měření a léčbě založené na důkazech. Kdykoli totiž začneme příliš věřit vlastním dojmům, vlákáme sami sebe do pasti sebenaplňujících proroctví.


Proč homeopaté věří, že ředěním zvyšují sílu?

Počátkem devatenáctého století, kdy se myšlenka homeopatie zrodila, by tato metoda mohla působit celkem důvěryhodně. Jenže od druhé poloviny 19. století víme, že voda není donekonečna dělitelná. Skládá se z molekul vody. A těch je v jednom litru omezené množství. Podle Avogadrovy konstanty dokonce můžeme spočítat, kolik molekul je v litru vody (3,34 ×1025).
Homeopatie vznikla v době, kdy ještě lidé nemohli vědět, že při vícenásobném ředění přijde moment, kdy už z původního roztoku nic nezbude. Jeden ze základních principů homeopatie, totiž že každé ředění zvyšuje sílu, tedy evidentně nedává smysl. Homeopaté dnes tvrdí, že ve vodě zůstává jakýsi „otisk“, ale neumí vysvětlit, jak tento otisk funguje, jak zjistit, že tam je, nebo proč se netvoří otisk jiných látek obsažených ve vodě – třeba nečistot a toxinů – ale jen těch, které tam přidali homeopaté.


Vyjádření firmy Boiron

Výroba Oscillococcina probíhá stejným způsobem jako u ostatních homeopatických léků. Výchozí látka (extrakt rostlinného, živočišného, minerálního nebo chemického původu) je v procesu výroby opakovaně ředěna a dynamizována (protřepávána). Získaný roztok je dále nanášen na neutrální základ (globule, granule, tablety…), případně upraven do jiné lékové formy.
Léčivou látkou léku Oscillococcinum je Anas barbariae, hepatis et cordis extractum 200K, což je extrakt ze srdce a jater kachny pižmovky (Anas barbariae). Tato výchozí látka je 200krát ředěna v centezimálním ředění podle Korsakova. Získaný roztok je následně nanášen na globule tvořené z 85 % sacharózou a 15 % laktózou. Přínos tohoto léku je každodenně potvrzován klinickou praxí lékařů a spokojeností pacientů.
Oscillococcinum je světově nejprodávanějším homeopatickým lékem. V rámci celého farmaceutického trhu však představují homeopatické léky jen naprostý zlomek – tvoří méně než 0,3 % z celkového obratu světového trhu léků. (redakčně kráceno)

8 komentářů:

  1. Homeopatikům také nevěřím, ale vím, že je snacha koupila dětem, protože jsou často nachlazené. Myslím, že to nepomohlo, ale to je můj názor. Moje bývalá kolegyně jim věří, dokonce je koupila i své mamince, když bojovala s rakovinou prsu jako podpůrnou léčbu. Jak píšeš, věř a víra tvá tě uzdraví.
    Měj krásnou neděli. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Hi dear! Thank you for sharing this wonderful post and thanks for the inspiration!

    You have a wonderful blog, so I am very happy to follow you through the GFC! I will be glad if you look at my blog :) If you wish, you can follow me, I will be infinitely grateful to you ♥♥♥

    https://nastyadeutsch.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  3. Nevěřím, ale jak říkávala naše babička, že když je člověku opravdu zle, tak by i kozí bobky snědl.

    OdpovědětVymazat
  4. Homeopatický sirup na kašel, homeopatické kuličky na bolest hlavy - to byly jen investované peníze. Nepomohly, neublížily. Bohužel ani placebo efekt nezafungoval. Ale popisuji homeopatika vyráběna masově a průmyslově. Těm teda opravdu nevěřím. Marti, měj se hezky, Ivana.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, taky nevěřím.A vůbec prášky žádné neberu .Martina

    OdpovědětVymazat
  6. Pridávam sa k ostatným ... nedôverujem homeopatikom a ani ich už nekupujem ... Pred mnohými rokmi som si kupovala sirup od kašľa Stodal ... dobručký, avšak bez účinku ... skončila som so zápalom pohrudnice a s dlhým liečením. Odvtedy idem radšej hneď k doktorke ... i keď aj lekári občas homeopatiká odporúčajú ... Vypočujem si, ale nekúpim. Problém radšej riešim bylinkami, aj keď ako podpornú liečbu. No a idem prelúskať ten článok ... :) Marti, maj sa dobre ... L.

    OdpovědětVymazat
  7. Asi jsem v době, kdy to byla novinka, byla nadšená. Koupila jsem je myslím jen jednou, a to jak prevenci proti nachlazení, když byla Terka čerstvě ve školce. Celkem drahé, účinek přinejmenším diskutabilní...
    Marti, měj klidné pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj holky, díky za vaše komentáře. Já už jsem všechno řekla, tak už ani nemám co dodat. Mějte pěkný vstup do nového týdne.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.