sobota 9. listopadu 2019

Martin přijel na bílém koni...





Aby nedošlo k mýlce. Sníh u nás fakt není. Buďte naprosto v klidu.
Ani ježečci nejsou ještě zazimováni, jsou teplem naprosto zmatení, ale o tom až někdy příště. 
Chodí k nám na jídlo už celé procesí. Prosila jsem vás, ať je k nám neposíláte!
Ale Martin jel skutečně na bílém koni. 
Magické datum 11.11. patří svátku svatého Martina. 
Jen mám pocit ze svého okolí, že se to smrsklo na svatomartinskou husu a svatomartinské víno. 
A jak jsem poznala z vlastní zkušenosti, většina z nás ani nic jiného nevidí a nic jiného si se svátkem nespojuje. 
Zabrousila jsem tedy ve svém článku trochu do historie. 
Svátek sv. Martina není jen o huse a vínu...
A jsem naprosto otrávená z fotek ze včerejší akce. Nejen, že si kráva nevzala externí blesk, fotila jsem vůbec někdy pracovně za tmy?!, ale ještě jsem poslouchala včera výkřiky typu: paní, kam se cpete!? Nic nevidíme. Jsem ráda, že nedodávali, kam se cpete tlustá paní😂
A pohled řvoucích se nezměnil ani po mém vysvětlení, že potřebuju pár fotek pro noviny. 
Vlastně jsem na rozdíl od těch ostatních pracovala.
Všichni postávali na náměstí už půl až hodinu před akcí na náměstí, ale to já prostě nedávám. 
To bych fakt nevydržela.
Takže když přišel průvod, nacpala jsem se dopředu. I tak je většina fotek přes hlavy přihlížejících a ještě jsem měla špatné svědomí. Já jsem naprosto slušný člověk a dopředu osobně bych se fakt necpala, ale nemám to napsané na čele. Bohužel. Navíc osobně bych asi na akci ani nešla. 
Bylo to tentokrát jen pracovně. Všechno jsem už viděla.
Pro nás jsem aspoň mohla trochu fotky upravit, ale do novin nesmím.
Příště se musím připravit líp. Lepší blesk a na čele napsáno: fotím do novin.







Tohle jsem napsala brzo ráno. Ještě samozřejmě nevyšlo. Jste první čtenáři.

Svatý Martin přijel na mělnické náměstí na bílém koni
Marta Dušková

Náměstí Míru v Mělníku v pátek 8. listopadu ožilo oslavou svátku svatého Martina. Základní škola Jungmannovy sady uspořádala již 24. ročník průvodu svatého Martina. Akci uváděla paní učitelka Radka Koláčná spolu se svojí třídou pátou C. Na náměstí dorazil průvod po páté hodině. V čele průvodu jel svatý Martin na bílém koni se svojí družinou zbrojnošů, aby vnesl do města světlo.

Návštěvníci, kterých bylo plné náměstí, měli možnost shlédnout nejen průvod plný rytířů a zbrojnošů s vlajkami. Hlavním bodem programu byl rytířský souboj skupin historického šermu Akvilo z Krásné Lípy a Bohemia Sanguis. Na náměstí ve stáncích nabízeli k prodeji žáci základní školy svoje výrobky v podobě perníčků, věnečků, ozdobených stromečků a jiných výrobků. Výtěžek z prodeje je každý rok již tradičně věnován na konto Stonožka a další charitativní projekty.

Svatý Martin má svátek na magické datum 11. listopadu a většina lidí má toto období spojeno s příchodem zimy a obdobím hodování. Oslava svátku svatého Martina má dlouhou tradici a podle dostupných pramenů se u nás slaví už od 7. století. Patřil k jedněm z nejoblíbenějších svátků, kdy se pořádaly poutě a posvícení.

Renesanci zažívají svatomartinské tradice opět v posledních letech po revoluci v roce 1989 a svátek je neodmyslitelně spojený s hody, kde základní menu představuje svatomartinská husa a svatomartinské víno.
Svatý Martin z Tours byl římský voják, poustevník a biskup. Byl zakladatelem prvních klášterů ve Francii, misijní činností lidi obracel na křesťanství. Narodil se roku 316 n.l. a byl pověstný svojí laskavostí, smyslem pro spravedlnost a je známý díky legendě, kdy se rozdělil se žebrákem o svůj plášť. Chtěl být vzorem soucitu s chudými. Je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů a nejčastěji bývá zobrazován na koni s půlkou pláště a žebrákem.










11 komentářů:

  1. Martičko, já jedu gratulovat našemu Martinovi v pondělí a pojedu vlakem, bílého koně nevlastním. Moc tě zdravíám na ježčí farmu. ( To mi připomnělo, že jsem si na Jedlové dávala pivo Ježek! )
    Opatrujte se v C. Drž se v teplíčku.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, máš pravdu. Už máme ježčí farmu. Až to nějak dotáhneme do zdárného konce, páč máme dalšího ježečka, který ještě potřebuje vykrmit, určitě o tom napíšu. Čekám na pozitivní závěr, tak drž palce. Měj krásnou neděli a díky za ty hrnky v emailu. Je to úžasné.

      Vymazat
  2. Hezká reportáž z oslav svatého Martina. V Jihlavě se budou oslavy konat v pondělí 11.11. a náměstí také bude jarmark, vystoupí jedna z jihlavských kapel a v 17.hodin půjde jako každý rok svatomartinský průvod od brány Matky Boží na Masarykovo náměstí. A průvodu bude ohňostroj.
    Měj hezký večer. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, svatý Martin, tedy ještě než byl svatý, zemřel 8.11., tak ten průvod nebyl ani předčasný. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  3. Marti, na jednu stranu si říkám, že každá tradice, při které se lidi sejdou a něco se děje, je fajn (navíc mám ráda historický šerm), na druhou stranu nemám ráda davové akce. Tak vlastně nevím, jestli bych na takovou akci šla :-).
    A Martin možná na bílém koni přijede - dneska jsem ve zprávách viděla, že v Krkonoších už malinko nasněžilo ...
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, přiznávám, že soukromě bych taky nešla. Ale profesně mě akce zaujala. Jo, taky jsem četla o sněhu. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  4. Marti, nevím, že by se v našem okolí něco podobné dělo, a tak děkuji za info. Lidí bylo podle fotek skutečně hodně!
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já taky z Moravy takové akce naprosto neznám. Člověk se pořád vzdělává. Měj pohodovou neděli.

      Vymazat
  5. Udělej to tak. Pořiď si slušivou svítivou vestu a na ní nápis PRESS. A uvidíš že ti hned uvolněj cestu a ještě ti budou nastrkovat hlavy do záběru aby mohli druhý den říct Hele Máňo, jsem v novinách! Můj kamarád s koni dělá, nebo každý rok dělával sv. Martina na bílém koni. jenže zrovna na něm není nic svatého :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, příběh o sv.Martinovi taky znám, ale tady u nás nepamatuji, že by se pořádala nějaká akce.Jsem ráda za tvý fotky, protože naživo pro mě moc lidí.Hezký zbytek neděle Martina

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.