čtvrtek 14. listopadu 2019

po stopách


Včera pršelo, ale nakonec se povedlo exteriérovou výstavu a zajímavý streetartový projekt vidět. 
Podrobnosti najdete v článku, který už včera vyšel. 
A ani mi nevadilo, že nemám aplikaci na telefonu, abych viděla další rozměr stop. 
Kolem výstavy bylo plno děti ze základní školy, které chtěly abych je do novin fotila. 
Původně jsem se na výstavu šla podívat hlavně kvůli sobě s tím, že případně nafotím pár fotek, které i s pár informacemi přifařím k dnešní vernisáži. 
Nakonec bylo fotek tolik, že vznikl i samostatný článek.
Překvapilo mě, že děti nezajímaly jen stopy z projektu Stopy svobody, tedy hlavně ta mobilní aplikace, ale i fotografie Václava Havla z výstavy.
Vyslechla jsem si nechtěně i krásnou dětskou debatu.
Podívej, jak děti vesele vítají Havla.
No jo, to byl hodný prezident.
Umíš si tam, panebože, představit Zemana...
Další fotografie můžete vidět tady, děti na blog dát nemůžu. 
I včera měly dotazy typu, zda je vůbec smím fotit, tak jsem na přání paní učitelky nakonec ještě dělala malou přednášku, jak to vlastně je s novým zákonem a zda je jako novinář smím fotit.
Na fotkách uvidíte i krásný transparent s výzvou psaný dětskou rukou.
"Nežijme ve lži!!!"









Exteriérová výstava i streetartový projekt připomíná významné výročí revoluce


Zdroj: https://melnicky.denik.cz/zpravy_region/exterierova-vystava-i-streetartovy-projekt-pripomina-vyznamne-vyroci-revoluce-20191113.html


Ve Svatováclavské ulici v Mělníku je od pondělí 11. listopadu k vidění exteriérová výstava fotografií Oldřicha Škáchy s názvem VH – disident, prezident, občan. Expozice je uspořádána ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla k výročí 30 let od listopadových událostí roku 1989. Fotografie je možné zhlédnout do pátku 10. ledna roku 2020.


Výstavu doprovází ojedinělý streetartový projekt Stopy svobody, připravený k příležitosti 30 let, které uplynuly od sametové revoluce. Třicet stop vede z náměstí Míru na zámek Mělník, kde byla založena mělnická buňka Občanského fóra. Třicet mělnických osobností, mezi něž patří například Martin Pecina, první mluvčí Občanského fóra na Mělníku, mělnický patriot Karel Lojka, Jiří Lobkowicz, majitel zámku Mělník, zpěvačka Milli Janatková a další významné osobnosti, se prostřednictvím stop vyjadřují, jaká konkrétní událost v posledních 30 letech byla pro ně natolik významná, že zanechala hlubší stopu a dala jim naději, že hodnoty listopadu 89 měly a mají smysl. Stopy nejsou pouhými statickými obrázky, ale mají rozšířenou realitu, na kterou je možné se podívat přes speciální aplikaci v mobilním telefonu.
Projekt Stopy svobody, který potrvá do 19. listopadu, zaujal ve středu 13. listopadu i žáky ze základních škol v Mělníku, kteří skláněli svoje hlavy s mobilem v ruce ke stopám na chodníku. Ani výstavu fotografií nenechali ale žáci bez povšimnutí a jejich vášnivé debaty nad fotografiemi byly překvapivě konkrétní se znalostí věci.
Výstava je další z akcí z cyklu Mělník 30 let ve svobodě, který připomíná významné výročí sametové revoluce a pádu komunistického režimu.
Marta Dušková








Zdroj: https://melnicky.denik.cz/zpravy_region/exterierova-vystava-i-streetartovy-projekt-pripomina-vyznamne-vyroci-revoluce-20191113.html

Zdroj: https://melnicky.denik.cz/zpravy_region/exterierova-vystava-i-streetartovy-projekt-pripomina-vyznamne-vyroci-revoluce-20191113.html

8 komentářů:

  1. S těmi stopami to musí být zajímavé obohacení výstavy.
    Hezký den,Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ano, i mě to zaujalo a musela jsem to vidět v reálu. Měj pěkný pátek.

      Vymazat
  2. Marti, u vás se stále něco děje. Výstava je zajímavá a je dobře, že se o ni zajímají děti. A focení je očividně bavilo.
    Měj pěkný večer. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, ano děje. Mělník žije kulturou a připadá mi, že víc než jiná města. Měj krásný den.

      Vymazat
  3. Marti, i mně připadá výstava zajímavá. A je to dobře, protože líp dětem přiblíží události minulé (pro nás nedávno, pro ně dávno :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, a myslím, že je dobře, že se události dětem přibližují interaktivně, víc je to zajímá. Ano, i pro mě je to nedávno. Měj pěkný pátek.

      Vymazat
  4. Moc hezky pojaté! Děkuji za fotkx, článek i postřehy.
    Přeji hezký den, Marti, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.