pátek 22. listopadu 2019

retro v muzeu






Muzeum je téměř už moje domovská "scéna", pracovní i soukromá.
Jsem tam furt, takže by se zdálo, že už mě nemůže nic překvapit, i když už vím, co "holky" z muzea v čele s paní ředitelkou umí.
Včera mě ale hodně překvapili. Bavili jsem se oba s mým mužem a hodně zasmáli při módní přehlídce, která zahájila výstavu.
Ona to nebyla nudná módní přehlídka, jen tak procházka po červeném koberci. Byla to velká módní show. Bylo to divadlo, které bavilo účinkující i návštěvníky vernisáže.
Místy jsem se smála na celé kolo, i když jsem hlavně fotila. Nenávidím blesk a teď je přesně čas na focení s bleskem. Pořád se to učím. 
Takže jsem neměla opět čas si vůbec do detailu prohlídnout výstavu. 
Ostatně jako vloni a předloni. Opět musím znovu, abych si to užila.
A díky všem z muzea za včerejší opravdu zábavný večer.
O čem to vlastně bylo, se dozvíte níže z mého článku, který jsem před chvílí odeslala.
Předpokládám, že vyjde dnes a budete se moci podívat na fotky z módní show a během dne snad uvidíte tady
Soukromě jsem toho moc nenafotila, protože bylo hodně lidí.

Retro výstavu v muzeu otevřela velká módní show

Regionální muzeum v Mělníku připomnělo již tradiční vánoční expozicí, že advent se nezadržitelně blíží. Ve čtvrtek 21. listopadu zahájila slavnostní vernisáž výstavu s názvem Vánoce 70. a 80. let.
Retro ohlédnutí plné připomínek zmíněných let je instalováno ve velkém sále muzea a výstava je dostupná od pátku 22. listopadu do 5. ledna 2020. Výstava je otevřena pro veřejnost od 13 hodin. V dopoledních hodinách se uskuteční program pro školy.
Vernisáž výstava zahájila ředitelka muzea Miloslava Havlíčková. „Není vůbec jednoduché vymyslet nějaké překvapení pro novou výstavu. Je to docela těžké.“ Muzeu se to ale daří pokaždé a opět překvapilo.
Vernisáž otevřela módní přehlídka. Kdo by si ale myslel, že je to nudné procházení po molu, respektive po červeném koberci, velmi by se mýlil. Byla to módní show, která nepostrádala vtip, legraci a trochu divadla. Bylo to zkrátka představení plné krásných modelek, jejíchž rolí se většinou ujaly pracovnice muzea, a rozhodně si zasloužilo velký potlesk. Všichni hosté a účastníci vernisáže se bavili a smáli předvedené produkci. Vernisáž zakončila za doprovodu dobové hudby neplánovaná a spontánní diskotéka.
Retro výstava zavádí do let, kdy pod stromečkem byl pro maminku kostýmek či šaty z diolenu a krimplenu, kosmetika Dermacol či dokonce vysněné Fáčko, krešlakové kozačky a kabelka nebo džíny plísňáky. Tatínek objevil pod stromečkem v té době košili se špičatým límečkem, fialové sáčko či kazetový magnetofon. Osmdesátky to je autodráha, šlapací autíčko moskvič, kočárek pro panenku s průhlednými okýnky a samozřejmě mončičák a Rubikova kostka. Seva stavebnice pro děti a další. Nebo dárky vyrobené doma. Z chemlonu či umělého lýka. Výstava nabízí pohled do tehdejší nabídky obchodů s hračkami, papírenským zbožím, galanterie, oděvů a textilu či průmyslovým zbožím.
Expozice je i malým nahlédnutím do vánočního interiéru rodiny. Je to výstava vzpomínání a je rozhodně povedená. Módní přehlídku uváděla etnografka Naďa Černá, díky níž výstava vlastně vznikla. Většina exponátů je zapůjčena právě z arzenálu rodiny paní Černé.

Marta Dušková
















14 komentářů:

  1. Marti, zase lituji, že nejsme blíž, hned bych se šla na tu bezvadnou výstavu podívat. Je to připomínka našeho mládí. Plechovou linku měli naši, červený přenosný televizor zase my. Jako sběratelku mě okouzlily vystavené panenky a další hračky pro děvčata, naši kluci měli toho šášu s házecími kruhy. Na výstavě je spousta dalších věcí, které dobře znám.
    Musím se ještě vrátit,abych si mohla prohlédnout fotky z módní přehlídky.
    Měj krásný den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, já na ni musím znovu. Spoustu jsem toho neviděla, jak mi nahlásil můj muž. Ale to pokaždé, když se musím soustředit na focení. Jo článek už byl odpoledne zveřejněn. Měj pěknou sobotu.

      Vymazat
    2. Už jsem si fotky u článku prohlédla a supr.přehlídka. To znám, když fotím, tak mi také spousta věcí uteče.

      Vymazat
  2. Marti,
    ježiš to je moje dětství :-o Už jsem byla na pár retro výstavách a tahle u Vás je zase trochu jiná !Mrknu i na módní přehlídku . Asi nebudu mít cestu k Vám osobně , tak děkuji za zprostředkování a přeji krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná výstava.Tu smaltovanou bleděmodrou kuchyň od Sfinx Č. Budějovice stále používám, není otlučená. Já životem jsem otlučená, ale nestěžuji si. Zdraví už retro babka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, díky a i já jsem retro babička. Měj pěkný víkend.

      Vymazat
  4. Marti, připomenula jsi mi dětství a život v minulém režimu.Šila jsem si kalhoty z krimplenu a když si vzpomenu než jsem došla domů z práce, tak jsem je měla obalené vlasama od kolegiň z práce a ta aviváž polštářková vůbec nefungovala.My jsme doma měli první televizi Kriváň.No, abych se přiznala moc ráda na ty časy nevzpomínám.Mějte všichni tři krásný večer.Martina

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, super akce. Tyto retro výstavy miluji, baví mne při nich vzpomínat na léta mého dětství a hledat stejné věci, které jsme měli doma anebo někdo z příbuzných. Loni byla podobná, ale menší, výstava u nás v Jihočeském muzeu a také jsem si ji užila.
    Přeji Ti pohodový víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, já tam musím znovu na to vzpomínání, páč při vernisáži jsem si to fakt neužila. Měj pěkný víkend.

      Vymazat
  6. Marti, hezká akce (pro mne trochu návrat do mladých let). Podobnou chystají ve vsi, kde máme chalupu (aspoň to v létě říkali místní) - škoda, že máme zazimováno a už se tam nechystáme.
    Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, tak přijeď do Mělníka, výstava je až do ledna. Měj pěknou sobotu.

      Vymazat
  7. Marti, díky za reportáž! Na téhle výstavě si každý najde nejeden kousek z dětství...
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.