úterý 5. listopadu 2019

tak, a která to je?!

Další téma, ke kterému se musím vyjádřit. Opět okrajově zdravotnictví, které je mi tématicky blízké, protože jsem se o něj trochu otírala víc než dvanáct let. Do reportáží do novin není možné dát svůj názor, reportáž musí být objektivní bez ohledu na to, co si o problému vlastně myslím já. A je to tak správné. Od toho jsou komentáře v některých novinách, kde je prostor se vyjádřit osobně. Ale v deníku taková rubrika ani není a já nejsem tak skvělý a fundovaný novinář, aby snad někdo po mně chtěl moje vyjádření. Tak díky za blog.
Pořád mě překvapuje navzdory různým aférám a reportážím, které čtu především v Reflexu díky F. X. Doležalovi, že je pořád spoustu lidí, kteří věří podvodným léčitelům a šarlatánům. 
Rozumím tomu, že pro těžce nemocné pacienty je to další placebo, ke kterému upírají svoji třeba poslední naději.
Možná bych nebyla v jejich situaci jiná, nevím, i když já jsem celkem nedůvěřivý člověk a jen tak na něco neskočím.
Ale přece jen vyhánět nádor z těla třením kávové lžičky po hrudi je naprosto absurdní a hodně mimo mísu. O těchto amorálních praktikách si můžete přečíst v článku dvou reportérů, kteří si je vyzkoušeli na vlastní kůži. Léčitel diagnostikoval reportérce nádor, který ovšem nemá, a doporučil tu kávovou lžičku.
Ano, rozhodně je amorální a bez absence etiky přesvědčovat vážně nemocné lidi o tom, že jim moje ruce a nedej bože nějaké jiné nástroje snad pomohou.
Mám trochu zkušenost se šarlatánstvím, která se odehrála před skoro třiceti lety. Právě v té době to byl velký boom a s léčiteli všeho druhu se roztrhl pytel. Někteří objevili svoje "nadpřirozené" schopnosti takřka přes noc.
Naše rodina se svého času kamarádila s manžely, kteří měli keramickou dílnu, kam jsme si všichni chodili rádi zkoušet naši kreativitu. Byli jsme svědkem proměny během pár dnů naprosto normálních lidí, kteří si dokázali užívat života, tenkrát možná víc než my se třemi dětmi, v úplné askety se změnou životního stylu a údajné léčitele, kteří začali věřit, že vidí, co jiní nevidí. 
Vaše nemoci v těle, které dokáží léčit jen z dálky pomocí svojí energie. Tak jsem se já v té době dozvěděla, že mám někde v těle nádor, ale oni jej vyléčí. Jedno z našich dětí prý má něco divného na mozku, možná taky nádor, co se časem určitě projeví jaké závažná nemoc.
Myslím si, že jsem celkem silná osobnost, život vás naučí nehroutit se hned. Takže i tenkrát jsem dokázala hrůzu z těchto předpovědí potlačit a zvítězil selský rozum.
Nádor jsem nikdy neměla. Teda, abych to nezakřikla, zatím. A byla jsem údajně léčena projížděním rukou a energií i na dálku bez mého vědomí. A u našeho nechtěně testovaného dítěte se za deset let projevila epilepsie. Že by to už tenkrát viděli? 
No to je blbost!
Přestali jsme tam chodit a keramiku už jsme už nikdy nezkoušeli.
Tyto někdy až zrůdné praktiky na důvěřivých lidech však u nás nejsou vůbec regulovány. Na léčitelství totiž nejsou žádné stížnosti, aby se tím Ministerstvo zdravotnictví mohlo vůbec zabývat.
A pokud si člověk usmyslí, že je něčím výjimečný, může si v podstatě otevřít živnost na cokoliv a kdekoliv a slušně na tom vydělat. Léčitelé totiž nepomáhají zadarmo či za symbolickou cenu.
Nyní konečně připravuje Ministerstvo zdravotnictví novelu zákona o zdravotních službách. Léčitelé budou mít tedy snad povinnost evidovat a vést dokumentaci o použitých metodách, doporučení pacientovi či vydaných produktech.
Třeba tam bude i ta zázračná kávová lžička.
Z těch našich nevím, která to je!!!
Nejsem naivní, abych si myslela, že lidé na základě novely přestanou věřit léčitelům, ale je velmi pravděpodobné, že se léčitelům zkomplikuje jejich podnikání a budou částečně pod kontrolou. A je, myslím, zcela jisté, že jejich řady zřídnou, páč jejich "léčení" už nebude tak jednoduché.
A možná jsme kdysi nějakou léčivou schopnost prostřednictvím své vlastní energie i měli, to nepopírám.
Ale pokud vůbec byla, vytratila se s nástupem civilizace.
A než jsem dopsala tento svůj příspěvek, objevil se nový článek o léčitelství, tentokrát rozhovor s lékařkou, onkoložkou, který je v podstatě podobný jako již výše zmíněný článek. 
V rozhovoru zazní důležitá informace, že léčitelé na rozdíl od lékařů nenesou vůbec žádnou zodpovědnost. Lékařka zde uvádí otřesný příklad toho, jak mohou léčitelé ublížit. Rakovina varlat, jestli se to tak dá říct, patří mezi dobře léčitelné druhy, pokud se objeví včas. Na radu léčitele se mladý muž přestal léčit klasicky a šel objímat stromy. Dopadlo to nejhůř, jak mohlo.
Tak snad přijde změna a lidé nebudou umírat, protože se na doporučení léčitelů vzdají klasické léčby. Naštěstí je prý těchto případů méně, než na začátku tohoto boomu.
A co mi vyplynulo z mojí dnešní úvahy?
Víra tvá tě vždy neuzdraví.


5 komentářů:

  1. S léčitelem mám jednu zkušenost. Žlučník mě začal zlobit už před lety, ale nikdy mi na SONO nic nenašli. Šla jsem si koupit čaj na žlučník do prodejny s bylinkami a tehdy tam také býval léčitel. Objednala jsem se u něho a on mi pak řekl, že to je od slinivky. No, slinivka to určitě nebyla. Věřím lékařům a v případě vážné nemoci bych se určitě nesvěřila do péče těchto "léčitelů".
    Měj hezký den. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. A možná za to trochu může i naprosto neosobní přístup některých lékařů a zdravotníků.
    Vím, že čaj s meduňkou a levandulí mě uklidní a lépe usnu, ale lžičky jsou jen na míchání...
    Marti, hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Největší nebezpečí tkví podle mne v odmítání běžné léčby a kontrol u lékaře. Tam se může spousta věcí prošvihnout. Pokud jsou doporučení léčitele jakousi nadstavbou, rozumím tomu, že je to naděje a určitý pocit,že člověk udělal vše, co mohl. A co asi odsoudí každý, je využívání zoufalství těžce nemocných lidí a tahání peněz...
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
  4. Nejsem ukázkový člověk co do návštěv lékařských ordinací :-). Ale pokud mne něco je, tak rozhodně jdu tam. Ano, nachlazení mohu léčit bylinkami, ale něco vážnějšího přenechám lékaři. :-)
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj holky, přiznám se, že jsem podobné komentáře očekávala, páč mám pocit, že už vás znám. Děkuji a přeji všem pěkný den.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.