úterý 26. listopadu 2019

trochu pravěk


Člověk by si myslel, že ve zralém věku už má tolik zkušeností, že jej jen tak něco nepřekvapí. 
A přece se vždy něco najde.
Nejsem tak naivní, abych si myslela, že týrané ženy ve 21. století už neexistují, i když já nikoho takového ve svém okolí nemám, ale přece jen mě věta Sex je povinnost, žena je majetek v názvu článku hodně překvapila. 
Říkám trochu nebo hodně pravěk. Ta věta mě přinutila si přečíst článek celý a vzhledem k tomu, že to je rozhovor s advokátkou, která se danou problematikou zabývá, nemám ani důvod nevěřit. 
Velká část populace pořád žije v tom, že manžel má právo na sex a jediná role v životě ženy je všechno to strpět. 
No není to hezké téma teda vůbec. Kdo nemáte na tohle náladu, nečtěte dál.
A protože je vše v článku moc dobře popsané, dovoluji si některé pasáže, které mě možná nejvíc šokovaly, na blog zkopírovat.
A na závěr trochu osvěty. Vůbec jsem nevěděla, že některé oběti mají nárok na advokáta zdarma. Mějte hezký den a doufám, že jsem jej někomu tímto tématem nezkazila. Píšu, jak jde život a vyjadřuji se ke všemu, co podle mě za to stojí. A moc bych přála všem obětem, aby našli pomoc. 
Po přečtení jsem i já trochu změnila názor. 
Vnímala jsem tuhle problematiku hodně zjednodušeně, páč jsem jiná.
Proč prostě od trýznitele neodejít a hned?!
No ono to není tak jednoduché.

"Vždycky mě vyděsí kauzy, kdy oběti domácího násilí nebo znásilnění utíkají k rodičům, a rodiče je vracejí zpátky k manželovi se slovy, že je to v pořádku. Nebo když matka řekne dceři: „Jo, mě taky znásilnili, ale nic jsem si z toho nedělala, tak si z toho taky příště nic nedělej, třeba si pusť hudbu a ono tě to dostane do nálady, hlavně ho neopouštěj, když spolu máte dítě.“ I když jsem říkala, že si nic nepouštím moc k tělu, tak z takových případů se mi vždycky zvedne žaludek."

Proč myslíte, že nějaká matka reaguje podobným způsobem?
Je to také důsledek rape culture. Matky si myslí, že když tím prošly, tak si tím jejich dcery musejí projít taky. Pravda ale je, že nemusí. Nikdo nemusí prožít v partnerském vztahu znásilnění.

Jak často dojde ke znásilnění mezi blízkými?
Když napíšu na Facebook, že jsem měla jako klientku oběť znásilnění, všichni si představí, že ji někdo přepadl, ideálně cizinec a muslim, který se na ni vrhnul v parku. Ale většina znásilnění je v partnerských vztazích a mezi nejbližšími lidmi. To ale lidé pod pojmem znásilnění nevidí. A je to o to bolestnější, protože se to ženám velice těžko nahlašuje a je to extrémně těžko prokazatelné. A sílu jim ještě víc bere to, když k nim přijde vlastní matka a řekne jí, že si to zažily všechny, a vydává špatný sex za znásilnění. Ale špatný sex rozhodně není znásilnění a znásilnění rozhodně není špatný sex.

Hodně lidí si to ale pořád myslí.
Bohužel velká část populace pořád žije v tom, že manžel má právo na sex a jediná role v životě ženy je všechno strpět a uvařit mu. Nedávno jsem viděla příspěvek na Twitteru, ve kterém nějaká žena psala, že kdyby všechny ženy na světě vařily, uklízely, vychovávaly děti, měly sex se svými manžely, nehádaly se s nimi, nechaly je ve všem rozhodovat a byly za všech okolností submisivní, byl by svět hned lepší místo. Hned jsem jí na to odpověděla, že to, co popisuje, je typická oběť domácího násilí. Na to už mi neodpověděla.

"Mě vždycky třeba překvapí, že lidé nevědí, že všechny dětské oběti mladší osmnácti let a většina zvlášť zranitelných obětí, tedy obětí násilných trestných činů, zejména těch, které byly sexuálního charakteru nebo domácího násilí, mají nárok na to, aby je advokát v trestním řízení zastupoval zadarmo. Moc lidí to neví. Často zveřejním článek, načež se mi druhý den ozve matka čtrnáctileté znásilněné holky, že advokáta nemají a příští týden je soud. A tuhle situaci máme minimálně dvakrát do měsíce."

14 komentářů:

  1. Marti, já jsem moc ráda, že jsi tohle ožehavé téma otevřela, já jsem během svého ,,dlouhého,, života už vyslechla kde co a podobných případů znám více, přímo od obětí takových činů, a můj dojem je, že to dělají ubožáci a opilci a jiní ne chlapi. Obvykle to pochytili u sebe v rodině, kde vyrůstali, ale je možné, že je to i jinak.Já osobně bych byla dost militantní, agresor by se mnou nevydržel. Nechápu, proč taková osůbka od něj okamžitě neodejde, i kdyby měla za sebou nechat auto, vilu a půl království.
    A znásilnění dětí - neznám nic hnusnějšího. pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, můžu jen souhlasit. Já si myslím, že celá naše malá bloggová pospolitost není vzorkem pro tohle téma. Já bych se sebou nenechala manipulovat a ruku by na mě někdo vztáhl jen jednou. Ale každý máme jinou povahu a samozřejmě, že hraje i příklad v rodině, ale ze zkušenosti vím, že to tak vždy nemusí být. Měj krásný den.

      Vymazat
  2. Nevím proč, ale při čtení úvodních řádků mi hned přišlo na mysl tohle tristní a dnes už virální video : https://tv.idnes.cz/domaci/zeny-muzum-cesko-ona-vzkaz-muzum-zena-je-laska.V191108_133114_idnestv_jaha . Co jste na něj říkala:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, ano, video znám, ale přiznávám, že jsem se na něj ani jednou nedívala do konce. Stačil mi začátek a měla jsem dost!!! Ženy ve videu jako by se stylizovaly do role méněcenných, jako by snad chlapy byli lepší než my a to je neslučitelné s mým přístupem k životu a to mám chlapy ráda a vždy jsem měla mezi nimi přátele. Moc děkuji za komentář a přeji hezký den. A Péti, nemohly bychom si tykat :-)?

      Vymazat
  3. Marti, přečetla jsem si celý článek. I já znám ze svého okolí případy domácího násilí. Nešlo přímo o znásilnění, ale o jinou formu fyzického násilí. Shodou okolností obě ženy byly moje bývalé kolegyně. Jedna od svého manžela odešla, druhá se svým mužem žije stále. Já bych si to při své prudké povaze nenechala líbit.
    Mám stejný názor jako Jiřinka, znásilnění děti je ten nejhorší zločin a jako takový by měl být potrestán nejvyšším trestem. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, většinu věcí už jsem řekla, souhlasím a děkuji. Měj pěkný den.

      Vymazat
  4. Marti, manžel nebo druh by měl být partner, a ne otrokář a násilník. Se mnou by určitě nevydržel ani chvilku. Při pokusu o něco takového bych mu dala tak pokouřit, že by nevyšel ze souboje s neporušenou kůží. Dokážu všechno, když chci, když chci. A oni si totiž dovolují jen to, co my samy jim dovolíme. Muži velice rychle poznají "s kým mají tu čest". A jestli matka řekne, že je to normální, vrátí dceru zpět k tyranovi, tak něco v té rodině je od samého počátku špatně. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, ano, mám, vlastně měla jsem naprosto stejný názor jako ty. Co jim samy dovolíme ... Ale je asi potřeba si přiznat, že každý není osobnost a nedokáže si určit svůj životní prostor a pravděpodobně to nebude jen výchovou, ale i povahou. Měj pěkný den.

      Vymazat
  5. Marti, na otázku, proč ženy od domácího násilníka neodejdou je mnoho odpovědí. Od teorie "vařené žáby" (když hodíš žábu do vařící vody, vyskočí, když ji hodíš do studené vody a postupně zahříváš, tak si pořád říká, že ta voda není tak horká, až propásne moment, kdy je schopná z ní vyskočit), přes ekonomickou závislost, naivitu (on se omluvil a slíbil, že to už neudělá) až po závislost emoční...
    Taky jsme měli v rodině podobný případ. Začínal bohupustou naivitou - on mne tak miluje, že kvůli mně přestal pít a chodit do hospody a končil rozvodem, protože dotyčný nepřestal pít, zato začal manželku (těhotnou) mlátit.
    Nezbývá než si přát, aby podobných případů bylo co nejméně a oběti našly sílu odejít a začít znovu i pomocnou ruku na této cestě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, moc mě pobavil tvůj krásný příměr vařené žáby, který myslím vysvětluje naprosto vše. Díky a měj pěkný den.

      Vymazat
  6. Marti, nedávno jsem viděla dost děsivou reportáž z Turecka. Jenže u nás se takové věci dějí taky... A na místech, kde bych to opravdu nečekala (před pár lety jsem utrpěla skutečně šok)
    Díky za článek o hrůzách, před kterými se nesmí zavírat oči.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tyhle reportáže já neustojím, takže se na ně nedívám, páč to nesnesu. Nechceš se s námi podělit o šokující zkušenost? Samozřejmě je to na tobě. Měj pěkný den.

      Vymazat
  7. Naštěstí ze svého blízkého, ani vzdálenějšího okolí podobné případy neznám, ale viděla jsem pár dokumentů a vždy se mi těžko chápe, že ženy nechají situaci zajít tak daleko, obzvláště když jsou přítomné děti. Jenže ono se to mluví silnějším povahám, avšak existují i ty slabé, snadno ovlivnitelné, bez jakéhokoli zázemí, kam by se mohly vrtnout. Dnes alespoň existují různá zařízení, kde pomoc mohou najít.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, já jsem se naopak setkala celoživotního násilí ženský na muži.Bydleli s náma ve vile a od mala jsem byla svědkem ponižování a nadávek tý ženský.Nebudu se rozepisovat, bylo by to na dlouho.Je to hnus, jak se k sobě někteří lidi chovají.Já jsem ti včera ani nemohla odepsat, protože jsem si vzpomněla na několik případů z našeho bydliště v minulém režimu. Martina

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.