sobota 2. listopadu 2019

vzpomínková dvě v jednom









Václav Havel a Olga Havlová.
Včerejší vernisáž zahájila dvě výstavy a po dlouhé době se zde na jednom místě hypoteticky setkali Václav a Olga Havlovi.
Na tuhle výstavu bych šla rozhodně i soukromě. Ovšem pro reportáž je samozřejmě nejlepší vernisáž, článek je pak zajímavější. Ale musím přiznat, že mám s večerními akcemi v poslední době celkem problém. 
Jsem už hodně unavená a nebýt to práce, tak se z domu možná nevykopu. 
Soukromě bych šla na výstavu mnohem dřív, tedy vlastně později ale brzo odpoledne, výstava začíná oficiálně teprve dnes.
Dnes přidávám článek, který jsem před chvílí odeslala. 
Je tam shrnuto vše, veškeré informace. 
K výstavě Václav Havel na Mělníku byla vydána krásná a velmi kvalitní publikace.







Významné výročí 30 let sametové revoluce připomínají dvě výstavy
Marta Dušková

Slavnostní vernisáž v Masarykově kulturním domě v Mělníku zahájila v pátek 1. listopadu dvě výstavy s názvem Václav Havel na Mělníku a Olga Havlová a Výbor dobré vůle. Výstavy spolu s dalšími programy v listopadu jsou příspěvkem Mělnického kulturního centra k letošním oslavám 30. výročí sametové revoluce.

Výstava Václav Havel na Mělníku mapuje prostřednictvím fotografií návštěvu prezidenta, která se uskutečnila 7. října 1998, a zároveň připomíná osobnost Václava Havla, který se výjimečným způsobem zasloužil o svobodu a demokracii v České republice. Výstava nabízí kromě fotografií Martina Pitharta, který se zúčastnil slavnostní vernisáže, Michala Doležala a video reportáže Kralupského televizního zpravodaje, které dokumentují prezidentův pobyt na Mělníku, také prohlídku fotografických publikací předních českých fotografů. Obsáhlé fotografické knihy, které jsou součástí expozice, jsou autentickým svědectvím nejen o životě Václava Havla, ale také o době před 30 lety.

Výstavu Olga Havlová a Výbor dobré vůle uvedla ředitelka Nadace Olgy Havlové Monika Granja, která během svého krátkého projevu zmínila, že nebylo vůbec jednoduché sehnat fotografie Olgy Havlové, protože se nerada fotila. Pro ni byla důležitá práce nikoliv propagace či dokumentace projektů. Ředitelka nadace podotkla, že obě výstavy jsou vlastně po dlouhé době zároveň setkáním Václava a Olgy Havlových. Expozice Olga Havlová a Výbor dobré vůle připomíná zakladatelku organizace a poukazuje na její významnou charitativní činnost. Po zahájení výstavy mohli návštěvníci shlédnout film Olga – dokument Miroslava Janka z roku 2014.

Obě výstavy, které jsou pořádány k 30. výročí sametové revoluce, je možné shlédnout až do 4. ledna 2020.






13 komentářů:

  1. Marti, děkuji, že jsi nám svými fotografiemi a článkem přiblížila tuto zajímavou výstavu. Myslím, že víc psát nemusím, vše je ve Tvém článku.
    Přeji pěknou sobotu. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, ano byla zajímavá a vernisáž při výstavách je samozřejmě top. Dozvíš se informace, které by si pravděpodobně nikde nezískala. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  2. Na výstavu bych se podívat určitě šla, mám to však trochu z ruky. Ale fotek jsi sem dala dost, článek jsem si ráda přečetla, takže OK.
    Hezký sobotní večer, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Přichází doba, kdy se opravdu hodí si tyhle dvě významné osobnosti připomenout. je dobře, že to vaše kulturní centrum udělalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, u nás se bude tahle doba či významné výročí připomínat celý listopad. Dokonce bude i divadlo s Havlovou hrou. Ale asi nepůjdeme, protože to můj muž nemusí. Jednou jsme byli na Havlově hře Audience, ale bavila jen mě :-) Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  4. Marti, zaujímavá výstava plná fotografií, fajn článok a obdivuhodní ľudia ...
    Pozdravujem a prajem peknú nedeľu ... L.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, moc děkuji za článek i fotky. Hned jsem prohlížela diář, jestli nás cesty nezavedou vaším směrem - zatím to nevypadá, ale to se ještě může změnit.
    Přeji pohodovou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, pokud ti to vyjde, stojí to za to. Měj krásnou neděli.

      Vymazat
  6. Marti, máte tam u vás krásné akce.Taky děkuji za hezké fotky.Jenom si pořád říkám, když nakouknu k tobě každý den, že teda musíš být pěkně unavená a obdivuji.Přeji pěknou neděli.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, jestli myslíš blog, tak to dělám ráda a z toho unavená nejsem. Teď teda mám ale pro noviny hodně psaní, v říjnu jsem moc psát nemohla, když jsem byla pryč. Je pravda, že teď se mi to hodně nakupilo, ale vybírám si to sama. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  7. Marti, myslela jsem těch spoustu akcí, ale zase tě to baví a to je dobře.👍Martina

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.