úterý 10. ledna 2023

aktuálně

Nevím, zda vás dnešní téma bude zajímat, protože covidem se už nikdo z nás moc nezabývá. Určitě ne tolik jako v minulých letech.
Překryly jej jiné důležité problémy, přesto jsem minulý týden psala článek zaměřený na aktuální informace Čína a covid. 
Čína není tak daleko, jak by se mohlo zdát, navíc je to obrovské množství lidí. 
Dnešní téma jsem prozradila, tak koho nezajímá, dále nečtěte. Ale covid tady s námi pořád je a pravděpodobně napořád. Už otřepané téma, možná už velmi otravné, ale je prostě tady.
Úvodní foto je ilustrační, evokuje oslavu, lepší ve svém archivu nemám, respektive ani jsem moc nehledala. Nic v poslední době nestíhám, ale to jistě znáte také.
Dnes jedu opět do Prahy, tentokrát na kontrolu na neurologii a večer bych chtěla stihnout vernisáž výstavy, takže nabitý den.
Mějte se pohodově.


Jaká je realita epidemie koronaviru v Číně?
Marta Dušková

Světová zdravotnická organizace vyzývá čínské úřady, aby sdílely v reálném čase informace o šíření koronaviru v zemi. Na počátku prosince Čína zrušila většinu opatření proti covidu-19 a poté prudce rostou počty infikovaných. Je velmi pravděpodobné, že oficiálně hlášené počty 5000 nově infikovaných denně jsou značně podhodnocené a podle analytiků se počty mohou blížit k jednomu milionu.

Přestože se Čína potýká se vzestupem počtu případů koronaviru, tisíce lidí vyšly do ulic a slavily příchod nového roku. Po zrušení většiny opatření mohou lidé opět cestovat i do zahraničí.

Řada zemí, například Spojené státy, Španělsko, Francie, Itálie, Británie, Jižní Korea nebo Japonsko, oznámila vzhledem k čínské realitě plán vyžadovat od cestujících z Číny negativní tesy na koronavirus.

Ministerstvo zdravotnictví České republiky vydalo 29. prosince tiskové prohlášení k aktuální covidové situaci v Číně.

Tiskové prohlášení: Aktuální informace ke covidové situaci v Číně
Ministerstvo zdravotnictví situaci monitoruje. Jako stále předsednická země jsme dnes iniciovali jednání Health Security Committee, kde ECDC prezentovala nejnovější informace všem členským státům. Přístup Itálie je nyní ojedinělý, ale aktuální situaci ohledně vývoje covid-19 v Číně nadále sledujeme a monitorujeme, postupně ji také koordinujeme s nastupujícím švédským předsednictvím, kterému budeme nápomocni. Aktivně vystupujeme v jednáních o přístupu a monitoringu vývoje epidemiologické situace v zahraničí, včetně ČLR, kde vývoj hodnotíme na základě dostupných informací.

Aktuálně v oblasti nastavení preventivních mechanismů probíhá na úrovni EU odborná diskuze mezi členskými státy, Evropskou komisí, Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) ke zhodnocení situace a k aplikaci případných opatření. Aktuálně je doporučena ECDC a WHO zvýšená sekvenace pozitivních vzorků, jakožto nástroje k detekci případných nových variant. Nadále platí, že nejúčinnějším způsobem ochrany je očkování. Covid-19 tu s námi stále je, nezmizel. Proto důrazně doporučujeme neodkládat 3. a 4. dávku všem rizikovým skupinám a dále také osobám, kteří mají minimálně 3 měsíce od posledního očkování.

3 komentáře:

  1. Marti, něco už jsem o tom také četla. My máme třetí dávku, ale na čtvrtou už jsme nešli, protože po té třetí bylo manželovi dost zle a já jsem očkovaná proti chřipce a obvodní lékař mi říkal, že vakcína je účinná i proti variantě covid Omicron. Každá ta mutace je jiná a vakcíny vždy přicházejí později a tak si nechceme do těla aplikovat ty jedy zbytečně. Například vím, že týden po čtvrtém očkování známá stejně covid chytla a průběh měla horší než loni , když ho měla poprvé a museli jí shánět nějaký speciální lék, aby se z toho dostala. Jsem zastáncem očkování a ochrany, ale vše má své plus i mínus.Tak že raději respirátor, dezinfekci a chránit se, chodit ven na vzduch a vyhýbat se frekventovaným místům, jde je hodně lidí pohromadě. Přeji ti hlavně zdraví a ať v Praze dobře dopadneš. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Martino, připojuji se k názoru Járy, nosím do Prahy, hlavně v metru a tramvaji roušku a také ve zdravotnických zařízeních, třeba na Karláku, v laborce.Případně v busu, protože lidi jsou čuňata a kašlají do prostoru! Batohy házejí na zastávce na zaplivanou zem a v busu na sedačku apod. Nemám iluze. Jiřna z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, i já jsem nad tím vrtěla hlavou a naprosto souhlasím s dámami přede mnou. I naši lidé jako by zapomněli a chovají se, no jako čuňata...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.