středa 25. ledna 2023

otravné telefonáty nekončí


Dnes zase trochu z jiného ranku, pár informací. Vloni jsem tady psala o novela zákona, ve které je zákaz nevyžádaných telefonátů, který měl přinést úlevu všem nám, kteří prostě kvůli práci musíme zvedat každé volání neznámého čísla a nemáme vlastně žádnou obranu. No zatím se toho moc nezměnilo, ale to jsem napsala už v článku, který sem dávám. 
Mějte pohodový den.


Zákaz nevyžádaných telefonátů platí od loňského 1. července, přesto je neustále porušován
Marta Dušková

Otravné telefonáty takzvaného telemarketingu neskončily ani s novelou zákona o elektronických komunikacích, jejíž součástí právě zákaz nevyžádaných telefonátů je. Český telekomunikační úřad přijal od doby platnosti téměř 800 stížností na nevyžádané marketingové volání a některá už jsou prověřována. Mnoho stížností směřuje na stále stejné subjekty. První pokuta už padla na konci minulého roku pro spáchání přestupku v obtěžování marketingovou reklamou.

Český telekomunikační úřad může za porušení zákona udělit nejvyšší možnou pokutu ve výši 50 milionů nebo do výše 10 procent z čistého obratu pachatele přestupku za poslední ukončené účetní období.

Pokud není aktivně vyjádřen souhlas s marketingovými hovory ve veřejném účastnickém seznamu, v případě nevyžádaného telefonátu se jedná o porušení zákona.

Jak dále postupovat při nevyžádaném marketingovém hovoru je zveřejněno na webových stránkách ČTÚ Marketingové hovory – textový manuál | Český telekomunikační úřad (ctu.cz).

Slovo redaktorky
U mě v poslední době počet otravných telefonátů klesl, ale až koncem minulého roku. Na jeden z posledních nevyžádaných telefonátů jsem reagovala celkem rychle otázkami: kde jste vzal moje telefonní číslo? Nedala jsem žádný souhlas a porušujete zákon. 
Odpověď nebyla nijak překvapivá: jaký zákon? Já žádný zákon neporušuju! 
No ale pomohlo to, už nevolá.
Pokud u vás otravné telefonáty nepřestaly a chcete podat stížnost, všechny potřebné informace, jak podat stížnost na marketingový hovor, najdete na webu Marketingové hovory – kontaktuje nás | Český telekomunikační úřad (ctu.cz).

5 komentářů:

  1. Marti, díky za tento článek. Já jsem na podobný hovor odpověděla, že si jej budu také monitorovat a na druhé straně zavěsili. Byla to sice jednoduchá obrana, ale od té doby už nikdo nevolal. Jsem ráda. Přesto je třeba se takovým hovorům bránit a pokud možno raději je buď nezvedat nebo rychle ukončit. Přeji ti krásný den a žádné otravné, nevyžádané hovory.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky na moji otázku, kde vzala volající moje číslo, ihned zavěsila. Poslední dobou mi nikdo nevolá.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný den, Marti, děkuji za tento článek... mě tedy otravuje někdo neustále, ale protože se mi na mobilu objeví vždy "Podezření na spam" nebo "Telemarketer", tak tato čísla ani nezvedám. Možná právě proto volají pořád v domnění, že jednou... ☺ Souhlas nikomu nedávám, ale vím, že moje číslo se dostane do nějaké databáze díky objednávání balíčků... jenom tam používám jedno určité číslo, na které mi pak zpětně volají... bohužel je to číslo pracovní, tak většinu cizích čísel musím zvedat, přesně jak píšeš... ☺ Měj se moc hezky, zdraví Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Marti, také mě občas někdo otravuje. Příště použiju Tvoji odpověď, děkuju. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Jj, myslím zrovna včera manželovi někdo nutil naprosto výhodný nákup kakových bobů :o)
    Marti, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.