pátek 6. ledna 2023

kdo píše úkoly za děti?


Dnešní téma v našem blogovém kruhu již není moc aktuální vzhledem k tomu, že tady má malé děti snad jen Sabina, ale mě zaujalo a víte, že já se novými aktuálními tématy ráda zabývám. 
Dnešní téma je ale spíše odstrašující. Jak je využívána umělá inteligence k podvodům...
Umělou inteligenci využívá téměř každý z nás, což je v době internetu celkem pochopitelné. Ušetří to práci při vyhledávání informací a je jen důležité, jak s nimi naložíme. Mělo by nás to posunout dál a ne za nás udělat veškerou práci.
Tak snad vás dnešní článek zaujme stejně jako mě.
Mějte pohodový pátek.


Věděli jste, že za žáky píše seminárky umělá inteligence? Možná jsou mezi nimi i vaše děti
Marta Dušková

Vzdělávací web E-bezpečí se zabývá velmi aktuálním tématem, jak je v poslední době stále častěji využívána umělá inteligence.

Někteří žáci základních a středních škol využívají umělou inteligenci k napsání referátů či jiných prací v češtině a angličtině, za které pak získávají výborné známky. Učitelé bohužel nedokáží vždy rozpoznat, zda práci psal žák či zda byla vytvořena jiným způsobem. 

Článek Umělá inteligence píše za žáky seminárky, učitelé je pak chválí za skvěle zpracované úkoly - E-Bezpečí (e-bezpeci.cz) odpovídá mimo jiné na otázku, zda je umělá inteligence jen nástroj podobný jako kalkulačka či slovník. Toto porovnání rozhodně neobstojí. Kalkulačku i slovník pořád využívá a činnost řídí člověk a je využita pouze k provedení dílčí části, která je součástí složitějšího myšlenkového procesu.

Umělá inteligence však realizuje všechny kroky za člověka, který pouze zadá požadavek.

Rozbor toho, kdy jde a kdy nejde o podvod, je možné si přečíst v článku viz výše uvedený odkaz. Je zapotřebí odlišit vždy od sebe způsoby využití, za jakých okolností se umělá inteligence stává pomocníkem a kdy je naopak náhradou člověka, a tedy i autorem předložené práce. 

Použité fotografie zdroj www.e-bezpeci.cz

5 komentářů:

  1. Ahoj Marti zajímavé téma. Když jsem chodila na střední a vysokou, využívala jsem jenom knihovny. Když chodili kluci, tak mluvili o tom, že si někdo úkoly nechává vypracovat od ostatních a platí si za to. Měj hezký víkend, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, zatím jsem se bála jen pavouků a hadů, ale tohle kdyby mi stálo za zády, tak se po...ám! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je zajímavé téma. Doba jde stále kupředu 😉

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, to je velice zajímavé téma. Dnes se hodně kritizuje doba, kdy my jsme se doslova "biflovali" násobilku, vyjmenovaná slova, chemické vzorce, poučky a pravidla. Dnešní děti mají problém mnohdy sečíst dvě dvouciferná čísla...o násobení a dělení ani nemluvím. Jen si málokdo uvědomí, co by dělal, když by u sebe neměl chytrý telefon nebo chytré hodinky, kde by si to spočítal nebo našel...Celkově mám pocit, že se stále více lidí spoléhá na elektroniku a počítače, než na vlastní myšlení. Je to jiná doba...Měj se moc pěkně a hlavně se v tom sychravém počasí, opatruj.

    OdpovědětVymazat
  5. Nevěděla jsem to, i když čas od času na zprávy podobného druhu narazím! Podle toho, jak vidím Adama neustále něco sepisovat, jsem u nás klidná :o) Jeho hrdost by mu to nedovolila a už na bakalářku měl téma, které tu nebylo nikdy zpracované.
    Přeji příjemnou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.