středa 18. ledna 2023

stezky


Dnešní příspěvek bude pravděpodobně zajímavý jen pro určitou část z naší blogové skupiny, ale vášniví turisté tady mezi námi jsou a třeba, což je tedy asi málo pravděpodobné, o systému nejdelších turistických a poutních dálkových tras v České republice a souvisejícími "přátelskými místy se ještě nesetkali. Článek už jsem psala někdy před týdnem a vyšel snad před dvěma dny. Třeba se vám informace hodí. 
Pro ty, co stezky nezajímají, sem dávám páteční západ slunce focený opět přes okno, jak jsem psala, východ fotím bez překážek, se západem je to horší. Ale byl tak krásný, že jsem to zkusila.
Tak dnes trochu nesourodý příspěvek. 
Mějte klidný den.



Stezka středozemím prochází i mělnickým regionem
Marta Dušková

Stezky Via Czechia představují ucelený, důkladně zmapovaný a podrobně popsaný systém nejdelších turistických a poutních dálkových tras v České republice.

Trasy jsou rozděleny na Severní stezku, Jižní stezku, Centrální stezku, Stezku středozemím a Stezka Slezskem.

Cesta středozemím spojuje nejsevernější a nejjižnější body ČR a prochází přes čtyři chráněné oblasti a 24 poutních míst. Zavede turisty mimo jiné do Prahy, Mělníka, Tábora nebo Českého Krumlova.

Základní pěší varianta Stezky středozemím měří 569 km a je rozdělena na 27denních etap s průměrnou délkou 20-25 km, vždy s možností ubytování pod střechou. Stezka středozemím je rovněž vhodná pro putování na kole, její cyklistická varianta měří celkem 547 km a lze ji zvládnout za přibližně 8-10 dní. Zajímavou alternativou může být i vodácké putování.

Stezka středozemím prochází mimo jiné i obcí Nelahozeves. Turistické centrum Nelahozeves je zapojeno i do projektu Přátelská místa, která pomáhají zpříjemnit cestu všem, kteří se na ni vydali. Mezi přátelská místa jsou zapojeny například penziony, informační centra, turistické kiosky a další. Podrobné informace k této iniciativě jsou zveřejněny na Přátelská místa – Via Czechia. Je zde i seznam Přátelských míst všech jmenovaných stezek, tedy i Přátelská místa Stezky středozemím.

Co konkrétně může přátelské místo nabídnout, je možné se dozvědět na výše uvedeném odkazu.

Podrobné informace ke všem jmenovaným trasám je možné najít na webových stránkách www.viaczechia.cz.

9 komentářů:

  1. Marti to je hezký článek. Dostali jsme od syna knížku, od autora Jana Hoceka s názvem Severní stezka, kde je popsána trasa po severních hranicích. Jen že pro nás už tyto náročné túry moc nejsou. Já ještě leccos zvládnu ale manžel už s přibývajícím věkem rychle ztrácí síly na dlouhé trasy. Letos mu bude 75 a mně 72 a i když se snažíme dost chodit, hlavně já, tak už po deseti kilometrech také cítím únavu. Což dřív nebylo...Měj se moc hezky a děkuji za zajímavý článek.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to zajímavý článek, někde jsem o těchto trasách už četla.
    Tedy ten západ slunce - ten si tedy je. Ten se tedy vyfotit musí a vůbec nevadí, že přes okno.
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný den Marti, zrovna se těmito stezkami zabývám, dostala jsem od Ježíška knihy. Hodně mě láká si zkusit, zda bych něco takového zvládla. ☺ Krásný den přeji, Peťka :)

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, úžasný článek a úžasná mapka. Škoda, že nám není s mužem o pár let méně. Dnes bychom 25 km denně už nedali, ale krásně bychom si pochodili i viděli zase kus jiného světa. To by bylo pro mne určitě "něco". Díky za článek i za mapku. Nato se budu ještě mnohokrát koukat. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  5. Je pravda, že než jsme měli drobka hodně jsme toho nachosili, hlavně s pejskem. Všechny možné trasy, všechny možné barvy. Už aby tomu bylo zase tak.. Krásný zbytek týdne přeji :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, článek o stezkách je velice zajímavý. Netušila jsem o jejich existenci a teď jsem o něco málo moudřejší. 👍
    Západ slunce je úchvatný.
    Měj prima dny.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, moc ráda se na web podívám.
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, moc zajímavý článek. Průběžně se budu snažit prostudovat všechny trasy. A i kousek některé stezky projít. Zdraví Tě Marie

    OdpovědětVymazat
  9. Já o systému stezek vím, ale cíleně jsem žádnou etapu nešla (byť jsem někdy při plánování našich výletů část trasy některé z nich náhodou kopírovala). My jsme spíš takoví sólisti, navíc se většinou dopravujeme autem, takže plánuji do kruhu :). Ale sousedka z chaty se chystala o prázdninách část jedné stezky jít, ale na chatě už jsme se pak nepotkali, tak nevím, jestli to zrealizovala.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.