pátek 27. ledna 2023

vánoční hvězda a jiné


Musím přiznat, že na pokojové kytky jsem velký diletant a vánoční hvězdy mi nikdy nevydržely. Nemám moc ráda červené, které jsou všude a každý rok se shání růžová nebo bílá. Už jsem je několikrát měla a jsou i na blogu, ale vydržely mi většinou tak do konce ledna. Vloni byl náš prosinec tak nabitý, že nebyl čas myslet na dekorování svátků. Tuhle hvězdu sehnal můj muž na poslední chvíli, bílou, i když bílá bývá výrazně bílá, tahle je spíše do zelena nebo do žluta. Barvu nejde úplně určit.
Byla dost drahá a neměla vůbec žádné zelené listy, tak jsme si s mužem říkali, že je nějaká divná, ale důležité pro nás bylo, že byla na svátečním stole. Je to naše tradice, že přes svátky máme na stole něco živého. Ale bílá vánoční hvězda furt drží, překvapila a pořád zdobí stůl k našemu překvapení. Foceno včera.
A střeží ji andělka, kterou jsem dostala od kamarádky pod stromeček před loni. 





Moje letošní první tulipány nakoupené s chlebem. 




Na závěr ještě fotky z Kralup, kde jsem byla nedávno. V Kralupech je co fotit, ale byla jsem tam kvůli reportáži a rozhovoru a na focení mi nějak nezbyl vůbec čas. Na parkovišti jsem udělala fotky něčeho, co mě zaujalo. Kralupy moc neznám, tak jsem včera hledala, co by to asi mohlo být. Pravděpodobně je to vrch Hostibejk, přírodní památka s vyhlídkovým altánkem. 
A tady můj dnešní trochu pelmel končí. Mějte hezký pátek a držme si palce. 
A jsem ráda, že to volební klání končí, moc to prožívám, ostatně jako všichni kolem mě. Už jsme se octli v úplném bahně a promiňte ve sračkách.



12 komentářů:

  1. Marti, hvězda mi odešla velmi rychle, myslím, že ji nechali někde namrznout.
    Tulipány jsem ještě neměla, ale už se na ně chystám.
    A stejně jako a doufám i většina národa je ráda, že bahno skončí a zavládne řád a klid. Alespoň na Hradě.
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Hvězda mi letos odešla hodně brzy a myslím, jako Helenka nade mnou, že to bylo nějakými špatným podmínkami při převozu či skladování. Tulipány jsem letos ještě doma neměla, ale určitě si je co nejdříve koupím.
    Jsem ráda, že zítřkem skončí vyhrocené emoce posledních dní .
    Klidný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, máš tu vánoční hvězdu moc hezkou. Koukám na Hostibejk a vypadá to, že je vyhlídka opravená. Když jsme byli v Kralupech naposledy, tak byla celá posprejovaná a tak jsme měli strach nahoru jít. Hezká je Dvořákova stezka vedoucí do Nelahozevsi a druhá strana Vltavy také je pěkná pro výlet do Veltrus. Máme to tam prochozené z let dřívějších. Děkuji za hezkou připomínku a přeji ti krásný den. Omlouvám se za smazání původního komentáře, ale byly tam díky mobilu, nesmysly. Měj se moc a moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, mi připadá vaše vánoční hvězda moc krásná. Září jak sluníčko a pro mne je takové pozitivní, prostě úžasná. V Kralupech pracuje má dcera, ale město vůbec neznám. A budu ráda, když volby budou ukončeny a nastane klid. Protože z toho, co se děje v médiích a mezi lidmi, je mi fakt nevolno (píšu to záměrně slušně). Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, hvězda je krásná... taková veselá, možná o jiné barvě za rok také popřemýšlím... ovšem tulipány mají už takovou jarní atmosféru... Některé zprávy mě samozřejmě neminuly, ale poslední dva týdny už neposlouchám žádné debaty a cíleně se vyhýbám zprávám o obou kandidátech. Chci si udržet zdravý nadhled. Strašit starší lidi válkou je nemorální, výhružky smrtí nebo za smrt prohlášení je něco, čím už se nechci ani zabývat a bylo by prima, kdyby se obojí podařilo vyšetřit. Hurá, ať už je to za námi. Pěkný víkend přeji, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, hvězda je pěkná (já letos žádnou neměla, jak jsem byla na začátku prosince nemocná, tak jsem pak nestíhala a na hvězdu zapomněla).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, vánoční hvězda je opravdu krásná a její barva je zvláštní. Žlutou vidím poprvé. Mně se podařilo několikrát hvězdu uchovat, ale už nikdy jsem nedocílila, aby její listy byly barevné. Četla jsem, že se musí nějaký čas dávat do tmy.

    Také doufám ve zklidnění v naší krásné zemi. To, co těmto volbám předcházelo byl naprostý hnus. Snad zvítězí klid a řád nad chaosem a lží.

    OdpovědětVymazat
  9. Já si koupila letos v LIDLu tři menší. Červenou, béžovorůžovou a červenobíle žíhanou. Červená šla do kopru skoro hned, růžovobéžová po ní, ale ostříhala jsem jí a rostou jí nové listy a nejdéle se drží ta červenobílá. Taky pak půjde ostříhat a sesadit do jednoho květináče. Uvidím co z holek bude. Červená z před tří let mi roste krásně akorát začne červenat většinou teď touhle dobou.

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, to je tou andělkou .-) Vánoční hvězda i tulipány jsou krásné. Máš doma zimu i jaro. Hezké dny

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, Marti, máš to doma pěkně rostlinami okrášlené. Vánoční hvězdu jsem měla za život doma asi jen dvakrát a to - když jsme ji dostali v práci jako dárek.
    Jelikož rok a půl nekoukám vůbec na televizi, minulo mě to dění kolem voleb a mám pokoj. Netuším, co kdo pindal a jaké nesmysly kdo říkal. U některých kandidátů bych si to - s dovolením - i uměla domyslet. Chci totiž zůstat psychicky zdravá. Média mi už dlouho připadají jako vypuštěná z ústavu na procházku.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Marti, moc se mi líbí ten vyhlídkový altánek. Živé květiny mám na stole na Vánoce také, vlastně celý rok. Vánoční hvězdy už nekupuju, i když se mi líbí moc. Několikrát už mě opadala ještě před Štědrým dnem. Z hrnkových květin kupuju ráda azalky. A z řezaných eukalyptus, cesmínu, okrasné kapusty, hvězdníky. Měj se hezky, Lenka.
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.