pátek 30. března 2018

blbé a blbější...



Parafrázuji název filmu, ale o filmu, který jsem nikdy neviděla a ani po tom netoužím, to nebude.
Bude to o naší zahradě. Památka na minulé majitele našeho domu a zahrady se nám připomíná každé jaro. Tulipány vylézají na blbých a blbějších místech. 
Tu tam jeden, tam dva, tam trs pod grilem, kde se nevejdou. 
Jistě už dávno jsem je chtěli přesadit a vytvořit jeden krásný lán. Jediné tulipány, které jsme vysadili, jsou dárek z Holandska. Když se můj muž pokoušel asi před dvěma lety vydolovat, jinak se to nedá říct, jednu cibulku tulipánu po odkvetení a my se chystali na přesazení, trvalo mu to snad půl hodiny. Zjistili jsme, že přesazení není možné. Cibulky jsou hluboko v zemi víc než metr a půl, takže cibulka měla dlouhý šlahoun, který se rozprostíral přes půl naší malé zahrady. Co se týká vyndavání nějakých cibulek před zimou, tak to my, barbaři, zásadně neděláme. 
Kdo přežije, tak si zaslouží s námi být a to jsou jen silní jedinci.
Když jsme o tom přemýšleli, kdo ví, po kterém majiteli tulipány vlastně jsou. Naše "vila", jak se ve vesnici našemu domu prý odjakživa říká, prošla několikerou rekonstrukcí a kdysi dávno sem dal někdo navážku, proto jsou asi cibulky tak hluboko v zemi. Kdoví, z kterého jsou století :-)
Takže dnes jsem lítala po zahradě a fotila blbá a blbější místa. Ale už jsem si zvykla a je krásné, že každý rok přibudou nějaké nové rozkvetlé tulipány, kde v loni nebyly. Jsou to silný jedinci a někteří se z té hloubky hrabou zřejmě dva roky. Každý rok nás zahrada překvapí.
Hezký Velký pátek všem.
Možná se zdá, že moje téma se k dnešnímu dni vůbec nehodí.
Ale hodí. Velmi.
Je tu konečně jaro!






18 komentářů:

  1. Martinko,také máme takové 🌷 Než jsme si tu před 6,5 roky nechali postavit dům, měli jsme tu na stovku planých tulipány ☺Některé jsem se snažila přesadit ale jak píšeš cibulky byly hluboko.Pár jich tedy také máme v trávě😉Ale každým rokem dokupuji ty holandské a tvořím kolem dlouhého plotu lan tulipánů.Letos už začínají vylézt ze země;-)Jaro je tu!Krásné Velikonoce, i když je neslavíš!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, i tobě přeji hezké svátky, i když já je neslavím :-) No vidím, že nejsme sami.

      Vymazat
  2. Máme to doma podobně, na zahradě rostou hlavně narcisky na nejmíň vhodných místech. Měj krásný Velký pátek, já si ho užívám při vaření a sledování filmů o Ježíšovi :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, jo narcisky mi lezou taky různě a nikdy jsem je já nesadila. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  3. Mně na chalupě každé jaro vyleze někde "něco". Tulipány aspoň poznám, ale u spousty jiných výhodnků dumám, jestli vyplet nebo nechat, protože jsme to tam loni (předloni...) zasadili. Jsem zvědavá, čím mne zahrada překvapí letos ;-)
    Hezký pátek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, teď si mi něco připomněla, kdysi jsem o tom na blogu psala. Můj muž zasadil na podzim něco prý krásného, co kvete modře. Na jaře na tom místě začalo něco vylézat a my měsíc zalévali, než jsem si na dvoře, který je na druhé straně domu, při věšení prádla všimla, že tam roste to samé a vyrůstá to z dlaždic. Měsíc jsme zalévali plevel. Je potěšitelné, že nejsme sami :-) Měj se krásně.

      Vymazat
  4. Marti, mám to podobně, vždy čekám co z těch výhonků vyroste, nejvíce mě překvapují lampionky, ty se objeví vždy o pár metrů dál, no já je nesázela, asi ptáčci. Jinak naše zahrada je na dlouhou trať, je terasovitá a vždy některá terasa spadne :(. Jinak Velikonoce jsou u nás hlavně pro modroočky, se kterými si vždy vyhraju. Tak krásně neslavené svátky jara, a hlavně hodně sluníčka, to nás hódně nabíjí a nutí k životu :) Maryša :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maryško, taky jsme měli takovou zahradu s terasami, trochu se mi po ní stýská, ale v současné době bychom ji stejně nezvládali. I tobě pěkné dny a sluníčko dnes konečně bylo. Hezký večer.

      Vymazat
  5. Marti, dneska jsi mi pobavila, opravdu 😃 Ty tvoje příspěvky se báječně čtou, ať píšeš o čemkoliv.
    Měj krásné dny. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, dnes mám den blbec anebo jak já říkám - den na tři šampáňa ... No dnes by to bylo na basu, abych se trochu uvolnila a zapomněla. Momentálně piju růžové a nepomáhají ani hezká slova uklidnění mého muže. Tvoje krásná slova přišla jako na zavolanou. Díky a hezký večer.

      Vymazat
  6. Rostou mi tyto vychytávky po celé zahradě, nesázené, nechtěné a nejotužilejší.
    Tak nezbývá než se z nich radovat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ono ani nic jiného nezbývá, než to přijmou a těšit se z toho :-) Blondýnko, pěkný večer.

      Vymazat
  7. Tiež mám niekoľko trsov, ktoré by som rada videla na inom mieste ... ale cibule sú taaaak hlboko, skrátka nenájdem ich ani rýľom ... aspoň že kvitnú ...
    Marti prajem krásnu Veľkú noc celej rodine ... :) L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, můj muž si myslel, že naše zahrada je rarita. Musím ho vyvést z omylu :-) I tobě a tvým blízkým hezké svátky.

      Vymazat
  8. Já bych byla docela ráda, kdyby se mi takto tulipány rozmnožily a z různých míst na mne vykukovaly. Mám takový trs na jednom místě (taky je nevytahuji a znova nesázím) a že by se chtěly podívat i na jiné místo, to tedy ne. :-)
    Tak hezký prodlouženýž víkend. Slavit Velikonoce nemusíš, nikdo Ti to přikázat nemůže.A nutit se do něčeho...to ne! Ale ony prostě jsou :-).
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, evidentně nejsi sama! I my máme ty blbá místa, i my se je pokoušeli přestěhovat, stejně jako vy - marně :o)
    Tak je necháme žít, že :o)
    Hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, no překvapilo mě, že nejsme rarita a diletanti :-) Měj se krásně.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.