sobota 3. března 2018

mám ráda nedokonalost


Vzhledem k mým neumělým malůvkám na sklo to vypadá jako alibi. 
Já ale mám ráda nedokonalé věci, je otázka, zda jsou vždy nedokonalé. Normu určují lidé a norma nemusí být pro každého stejná.
Mám ráda "nedokonalost" u lidí, i když zase, co je a není dokonalé určují lidé, tedy většina. Mám ráda ráčkování, nevadí mi zadrhávání a nikdy to nepovažuji za chybu, naopak ten člověk se něčím liší a zaujme mě. K údivu mého muže si někdy ani nevšimnu nějaké zvláštnosti. 
Asi to pro mě není vůbec důležité.
Jo, to nemá být omluva pro můj neumělý počin, který sem dávám s velkou drzostí. Skleněná dóza byla původně na těstoviny. Už ji mám dlouho a před časem se umělohmotné modré průhledné víko rozbilo, tedy prasklo. Už to tedy není dóza, ale jen nějaká sklenice.
Ne, nesbírám úplně všechno. I tohle jsem myslela, že hodím do skla.
Ale líbil se mi ten tvar. Vzpomněla jsem si, že tu mám nějaké tužky k malování na porcelán, tak to určitě půjde na sklo. Bohužel kromě modré byly všechny vyschlé.
Při nákupu v Lidlu koupil můj muž korekční tužku na opravu spár dlaždic v renomovaném sprchovém koutě. K tomuto účelu to rozhodně nekupujte, nefunguje to, ale úžasně se s tím maluje na sklo. 
Je mi líto, že jsem to nevěděla předtím, páč měli ještě jiné barvy než jen bílou a vyjde to na třetinovou cenu než výrobek, který je určen na malování na sklo. Pokud je budou mít, ještě si je koupím. 
A vznikla nová váza. Váz mám už "neurekom", ale někdy mi fakt chybí ta správná.
Časem se člověk vrací zpátky do dětských let a chce se mi malovat, i když to vůbec neumím.
No a co...


14 komentářů:

  1. Marti, váz, dóziček, škatulek a podobných boxíku není doma nikdy dost. A na takových skleněných, jakou máš teď ty, je skvělé, že až tě vzorek přestane bavit, smeješ ho a udeláš si jiný. A nedokonalost? Ta musí být. ..je to osobitost člověka a i jeho díla. A v tom je ta krása.
    Měj se krásně!
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, to nejde smýt, muselo by se to oškrabat :-) Dokonce to přečká i myčku. Mám od vnučky hrneček s malováním, tak to vím. Ale to mi vůbec nevadí. Díky a hezký večer.

      Vymazat
  2. To mi něco připomíná :-))). Jsem na tom podobně. V dávných dobách, když ještě dům byl určen pouze na víkendové pobyty, jsem pomalovala sklenice od kávy a uložila do nich těstoviny, luštěniny a jiné další potraviny, u kterých bylo nebezpečí, že navlhnou. Dnes nemám to srdce je vyhodit, protože svůj účel plní pořád dobře. A různých skleniček mám mraky a stále nachází své využití. Dílo se ti podařilo, jen tak dál. Rija

    OdpovědětVymazat
  3. Líbí se mi to. Mám ráda, když lidé tvoří a že vždy není vše tip-ťop, tak v tom je právě ta originalita. Taky všelijak zušlechťuji různé sklenice. Některé jsou takové pěkné, takže si s nimi ráda pohraji.
    Hezké sobotní odpoledne!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že tu tužku na spáry jsem v Lidlu kupovala taky ;-). Ještě jsem ji nevyzkoušela. Jeslti nebude fungovat ani na naše spáry, tak až se mi zalíbí nějaká sklenice na vyhození, zkusím vázu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já to nezkoušela, ale můj muž ano a hned to zavrhl, a protože věděl, že chci malovat sklo, tak mě překvapil a vyzkoušel to na zavařovací sklenici. Je to lepší než ten fix na to určený. Měj hezký večer.

      Vymazat
  5. Mám ráda lidi, kteří jsou kreativní. Marti a ty jsi jednou z nich. Měli jsme starou stropnici, kterou jsme museli vyhodit. Skleněný obal byl kulatý, dole rovný, s ornamenty jako polobrus u křišťálu. Manžel šup s tím do skla, že to vyveze do odpadu. Obrátila jsem to, postavila na vysoký botník v tmavém zádveří, na rovnou plochu a měla jsem kulatou krásnou vázu, kterou jsem si naplnila sušenými květy. Manžel měl 1000 připomínek, no a já se na to mohu vyprdnout, protože u něho recyklace nebo nějaké kreativní nápady nehrozí. Je celkem zručný, ale cokoli udělá, tak to je na 100 let a vždy z nového materiálu. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, to bych taky nevyhodila a ještě s ornamenty, to musí být krásné. Miluju takové věci. Měj pěkný večer.

      Vymazat
  6. Zbytečná skromnost! Váza je originální, u výroby ses jistě dobře bavila a relaxovala.
    A až vykvetou modřence, budeš hodně ráda, že ji máš, už je v ní vidím...
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, no bavilo mě to :-) A nakonec se mi to líbí. Měj hezký den.

      Vymazat
  7. Pri čítaní tvojho príspevku sa pousmievam ... nad tým, ako si vždy vieš poradiť ... ako maľuješ dózičku niečim, čo je určené na niečo úplne iné a funguje to ... dokonalé ... Vázička je originál, takú nikto nemá a je pekná, milá i keď ako ty vravíš nedokonalá ... Nedokonalosť je znakom, že ju vytvoril človek svojimi rukami a nie robot na bežiacom páse ... Teším sa na ďalšie pomaľované dózičky a fľašky ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, no vždy si poradit neumím, ale občas jo :-) Tentokrát to napadlo mého muže. Nemohl se smířit s tím, že koupil nějakou zbytečnost. Měj se krásně.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.