neděle 15. ledna 2023

nic složitého...


dnes jsem si půjčila název výstavy Petra Pěnkavy, kterou jsem vám slíbila u rozhovoru s tímto zajímavým malířem návštěva ateliéru. Fotky ze čtvrteční vernisáže najdete u článku v magazínu , všechny sem dát nemohu. Vybírám jen obrazy. Níže najdete článek, který jsem o vernisáži napsala. 
Mějte pohodovou neděli.




Petr Pěnkava: Já nechodím do hospody, tak maluju…
Marta Dušková

Velký sál Regionálního muzea Mělník patřil ve čtvrtek slavnostní vernisáži, která otevřela výstavu šemanovického malíře Petra Pěnkavy Nic složitého. Název výstavy přesně vystihuje, o čem jsou malebné a krásné obrazy plné optimismu a humoru. Prostě nic složitého. Jiné pojetí světa, jiný pohled na život, optimistické barvy a humor, to je originální a ojedinělá tvorba malíře Petra Pěnkavy.

Divák nemusí obrazy studovat, aby jim porozuměl. Seznámí se s krajinou, která evokuje krásu v pravém smyslu toho slova. Možná tak by ji člověk chtěl vidět. Či možná by měl vidět. Dozví se, jaké kouzlo skrývá továrna na leštění bonbónů, kudy vede cesta do hospody či jak obr perníkovou chaloupku ježibabě pozvracel…

Při vernisáži zněl sálem smích nejen při prohlížení obrazů s vtipnými popisky, ale humor nechyběl ani při zahájení výstavy v úvodním slovu ředitelce muzea Jitce Králové a ani autorovi Petru Pěnkavovi. Slavnostní vernisáž doprovázelo hudební vystoupení pražské kapely Podobní zvěři. I návštěvníci si při kytaře zazpívali folky, blues, trampské písně či Jiřího Suchého.

Výstavu půvabných až romantických obrazů, které vyvolávají v člověku optimismus, radost či aspoň úsměv, je možné navštívit do 12. února. Rozhodně to stojí za to.

Více se o malíři Petru Pěnkavovi, o jeho tvorba a životě je možné dozvědět v rozhovoru Petr Pěnkava: Nic složitého… (kanalem.com), který vyšel pár dní před zahájením výstavy.


















9 komentářů:

  1. Děkuji za reportáž, Marti. Obrazy pana Pěnkavy se mi líbí!
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. To jsou nádherné obrazy. Škoda, že mi malování nebylo dáno do vínku.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc krásné obrazy, super výstava.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, ty obrazy jsou "boží". Nejen, že mne pobavily, ale podaří se mi při pohledu na ně vykouzlit úsměv na tváři. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, taky děkuji za reportáž. Malíř má osobitý styl a jeho obrázky mají svůj půvab.
    Hezký zbytek neděle

    OdpovědětVymazat
  6. Malíř má svůj rukopis, kterým dovede oslovit. Určitě stojí za to na jeho výstavu jít.
    Pěkné nedělní odpoledne, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, z obrázků dýchá pohoda a klid a jsou půvabné. Tedy včetně té pozvracené chaloupky. 😀
    Hezké dny

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, krásné obrazy. Připomínají mi obrázky do pohádkové knížky pro děti. Ale ty popisky jsou vtipné a ještě obrázky vylepšují. Také se usmívám nad obrazy.

    OdpovědětVymazat
  9. Marti obrázky jsou půvabné a popisky vtipné. Měj se hezky, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.