pondělí 16. ledna 2023

noční vidění


název dnešního příspěvku jsem si opět vypůjčila z názvu zajímavé výstavy, kterou jsem navštívila před vernisáží, o které jsem psala včera. Výstava dvou mělnických výtvarníků Noční vidění. O Petru Baťovi jsem už na blogu psala a byl tady i rozhovor. Znám jej osobně a jeho obrazy z fotek. Druhou malířku neznám a vernisáž jsem nestihla, zrovna jsme se vraceli z Prahy. 
Tak pojďte nahlédnout. Dnes jsou tady všechny fotky stejně jako u článku v magazínu, protože jsme tam byli s mužem sami. Ty obrazy ovlivněné kubismem maloval Petr Baťa. Článek k výstavě je níže.
Mějte pohodový den.




Pozvánka na výstavu mělnických výtvarníků Noční vidění
Marta Dušková

Masarykově kulturním domě v Mělníku je možné shlédnout výstavu obrazů mělnických výtvarníků Jolany Soukupové Vaculíkové a Petra Bati Kundráta. Výstava je instalována ve foyeru, v hudebním sále i v kavárně kulturního domu a je možné ji shlédnout do 3. března ve všední dny od 13.00 do 18.00 hodin či hodinu před konanou kulturní akcí.

Jolana Soukupová Vaculíková absolvovala mimo jiné semestr figurální kresby na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Věnuje se malbě, kresbě a tvorbě plastik se sochařské a keramické hlíny. Ve svých dílech nejčastěji ztvárňuje lidské bytosti a ke svému výtvarnému vyjádření využívá nejčastěji akryl, olej.

Petra Baťu Kundráta není asi nutné představovat. Je to dobře známý a oblíbený mělnický muzikant a bluesman, který si texty písní píše sám. Malování bere jako únik před sebou samým a maluje intuitivně. V jednom rozhovoru o sobě říká, že je akční malíř. Rozhovor je možné si přečíst zde Petr Baťa: Co se všechno může stát na tomhle světě... (kanalem.com).

















6 komentářů:

  1. Zajímavá výstava, ale já osobně mam raději krajiny. Některé obrazy na mě působí až strašidelně. Takové bych si určitě domů nekoupila. Kubismus není mnou obdivovaný styl.

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě zajímavá výstava, můj šálek kávy to úplně není. Ale podívat bych se šla.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, výstava je určitě hodně zajímavá. Už při první fotce mně napadlo srovnání s autoportrétem Pabla Picassa. Ležící žena zase trochu evokuje surrealismus.
    Také raději upřednostňuji staré mistry.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, díky za tvé články ohledně umění a výstav. Tohle bych si na stěnu nedala, ale chyba bude u mne, já umění nerozumím a buď se mi to líbí nebo ne. Každopádně ráda se podívám i u tebe na blogu. Snad ten Dalí - tam mě provokuje k přemýšlení.
    Mějte se v C. krásně. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, ty nás tedy zásobuješ spoustou kultury. A já mám tyhle příspěvky moc ráda.
    Děkuji za reportáž i článek a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, díky tobě navštívím virtuálně mnohem víc výstav než v reálu. Ale musím říci, že obrazy z této povětšinou nejsou šálek mého čaje.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.