čtvrtek 19. ledna 2023

pozvánka k Lobkowiczům

foto zdroj zámek Nelahozeves

Teď se stojí fronta na korunovační klenoty, upřímně přiznávám, my bychom tam teda nestáli, a zároveň je možné vidět Řád zlatého rouna v Lobkowiczkém paláci v Praze, tam pravděpodobně fronta nebude. Tak pokud jedete do Prahy, máte jedinečnou možnost vidět jedno z nejdůležitějších vyznamenání. 
Bližší informace jsem napsala v článku, který sem sdílím.
A pokud se vám na výstavu nechce nebo nemůžete, třeba bude i tak tato informace pro vás zajímavá. Nakonec řády jsou k vidění stále na zámku Nelahozeves.
Mějte pohodový den.

Řád zlatého rouna bude exkluzivně vystaven v Lobkowiczkém paláci
Marta Dušková

Na zámku Nelahozeves jsou k vidění insignie Řádu zlatého rouna, který byl udělován za zásluhy mimo jiné spojené s podporou panovnické rodiny. Jsou to nejdůležitější vyznamenání propůjčovaná od roku 1430 panovníkem příslušníkům prestižních katolických rodů.

Pro potřeby rodu Lobkowiczů byly vyrobeny v 19. století historické repliky, a právě ty budou mimořádně vystaveny v Lobkowiczkém paláci v pátek 20. ledna a v sobotu 21. ledna v čase od 10 do 18 hodin u příležitosti výročí 30 let samostatné České republiky. Na dva dny se otevře muzeum Lobkowiczkého paláce na adrese Jiřská 3 v Praze za symbolické vstupné 30 Kč. 

Událost pořádá Lobkowicz Palace a The Lobkowicz Collections a vstupenky je možné zakoupit zde Řád zlatého rouna exkluzivně v Lobkowiczkém paláci.

Použité foto archiv Zámek Nelahozeves

8 komentářů:

  1. Repliku korunovačních klenotů jsem viděla před nějakým rokem v Turnově.
    Repliky Tebou uvedené neuvidím, ale ráda jsem si o nich dozvěděla.
    Pěkný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za zajímavé informace, Marti! ☺ Škoda, že obojí (jak korunovační klenoty, tak řád zlatého rouna) nebude vystaveno déle. Ráda bych viděla obojí, ale zrovna mi to časově vůbec nevychází. Třeba inspirace zase pro někdy příště! :☺ Měj se krásně, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, tohle mi od tebe přišlo právě vhod! a do Loblovického paláce se dlouho chystám, neb je tam k vidění několik obrazů Canaleta a na ty jsem fakt hodně zvědavá...jen pořád nebylo kdy...Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, o to vím a jen se tam o víkendu nedostanu, což mi je fakt líto...
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Zámek v Nelahozevsi jsme navštívili předloni již podruhé. Poprvé mě samotnou dokonce provázela zámkem členka rodiny Lobkowicz, tuším že baronka nebo hraběnka.. Byla to velice milá drobná paní a mohla jsem si prohlédnout i exponáty a obrazy světových autorů a nedozírných hodnot zblízka, a ukázala mi i místa, kam se vícečlenná skupina nedostane. Byl to ohromný zážitek, na který nikdy nezapomenu. Přeji ti krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, škoda, že jsem si to nepřečetla včera, možná bych se tam stihla stavit po práci. Na zítra už máme jiné plány, tak to asi nevyjde.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.