pondělí 30. ledna 2023

předání klíče ...




Tento příspěvek se netýká jen našeho regionu, myslím, že je zajímavý v širším pojetí. Obec Nelahozeves není jen zajímavá zámkem Nelahozeves, o kterém jsem tady už několikrát psala. 
V obci je i rodný dům Antonína Dvořáka a právě toho se týká článek, který jsem psala. Snad bude informace o jeho rekonstrukci zajímavá i pro vás.
Vlastní fotografie domu nemám. Dávám sem zámek Nelahozeves ze svého archivu. 
Mějte pohodový vstup do nového týdne.



Symbolickým předáním klíče byla zahájena rekonstrukce domu Antonína Dvořáka
Marta Dušková

Dlouho očekávaná rekonstrukce rodného domu Antonína Dvořáka v Nelahozevsi byla zahájena ve středu 18. ledna symbolickým předáním klíče z rukou Alexandry Lobkowicz, prezidentky Lobkowicz Collection stavební firmě.

Stavební práce, které provádí firma Metal Quatro, budou trvat dvanáct měsíců. Po dokončení bude do zrekonstruovaných i nově přistavených budov instalována muzejní expozice. Otevření muzea je plánováno na konec dubna 2024.

Některé části budoucí expozice budou ještě letos v červnu instalovány na zámku Nelahozeves. „Půjde v podstatě o zkušební provoz, v jehož rámci chceme některé prvky této unikátní expozice ukázat prvním návštěvníkům. Protože se jedná o technicky velmi zajímavé, ale také realizačně poměrně náročné řešení, je naším cílem také v rámci zkušebního provozu najít a opravit všechny případné závady a nedostatky,” říká Barbara Starostová z Lobkowicz Collections, o.p.s.

Hostinec, kde se Antonín Dvořák narodil, spolu se sousedními budovami hospodářské usedlosti je zapsán od roku 1958 jako kulturní památka. Správu areálu převzala v roce 2019 společnost Lobkowicz Collections, o.p.s.

Pro rodinu Lobkowiczů se jedná pravděpodobně o jeden z největších a nejdůležitějších projektů v novodobé historii. Do budoucna se počítá i s pořádáním kulturních, vzdělávacích a dalších akcí v tomto areálu.

Zdroj informací a použité fotografie Lobkowicz Collections

7 komentářů:

  1. Marti, tak to jsi mi hned po ránu udělala radost. U domu jsme byli a právě to nás mrzelo, že je zchátralý. Park se sochou byl hezký upravený a zaujala nás i dřevěná zvonička a kostel naproti. Zámek je úžasný i uvnitř a je tam sbírka vzácných děl slavných osobností. Díky za tu příznivou zprávu a přeji ti hezké poslední lednové dny

    OdpovědětVymazat
  2. Takové články se čtou velice dobře.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, taky jsem ráda přečetla tuto tvoji akt. zprávu. Mám fotky z návštěvy zámku i tohoto domu i zvonice, ale mám i podezření, zda tam nebyly devastační podmínky při povodni v r. 2002?
    Dvořák si zaslouží mít takový stánek ( zrovna nedávno dávali na Toulavce, tuším, že na Vysoké ten zámeček opravili ).Už aby bylo jaro a šlo zase se někam vypravit, ta šedá deka mi tady vadí.
    Jiřina z N.
    pozdravuj doma

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, byli jsme v Nelahozevsi před pár roky. Prohlédli si zámek s úžasnými obrazy a pak se chystali do rodného domu Antonína Dvořáka. Bohužel bylo zavřeno.
    Je báječné, že dojde k rekonstrukci tohoto objektu. Autor Novosvětské, Rusalky a dalších úžasných děl si to rozhodně zaslouží.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  5. V rodném domě jsme se před lety stravovali cestou ze zámku.
    Už si to moc nepamatuju.... Díky za připomenutí.
    Krásný začátek nového týdne.

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem ani netušila, že se v Nelahozevsi A. Dvořák narodil, takže díky za rozšíření obzorů.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  7. V Nelahozevsi jsme byli cca před dvěma roky, na dům jsem se šli podívat, rekonstrukci si fakt zaslouží. Těším se, až bude hotová.
    Marti, děkuji za info a přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.