neděle 11. února 2018

a je tu masopust


Tedy u nás byl včera. Už po čtvrté a já jsem jej konečně stihla. Jen jednou se mi povedlo asi před dvěma lety vidět jej z balkónu u nás doma. Vloni po úraze jsem měla jiné starosti.
Tak letos konečně. Fotím pro sebe i pro deník, tentokrát mohu použít stejné fotky na obě fronty, protože masopust je o lidech a maskách.
Myslela jsem si tedy původně, že nebudu sledovat průvod od našeho domu na silnici, ale počkám na hřišti, kde jsou zároveň zabijačkové hody.
Nedošlo mi, že bude po dobu průvodu zastaven provoz a já bych je mohla prošvihnout. Na hřiště bohužel teď běžky nedojdu, je to pro mě daleko.
Poprvé jsem z toho focení trochu ve stresu, páč nejsem přesně schopná odhadnout, kdy budou procházet kolem nás a chci zachytit samozřejmě i čelo průvodu. A fotky jsem už do deníku slíbila. Můj syn mi říká, mami, tak si tam dej židli :-). 
Ne to ne, raději tam postojím, tohle by mě v mých očích degradovalo a otázek na můj zdravotní stav je i tak pořád dost. Nebudu si ještě nabíhat.
Nakonec jsem je prošvihla z jedné strany a musela jsem čekat, až půjdou zpět. Nakonec se to povedlo.
Tak se podívejte se mnou.
Mně se nejvíc líbila Marfuša.














24 komentářů:

  1. Náádhera!! Krásná tradice, ožívá v různých městech, to se mi líbí. Já bych tam na té židli klidně čekala :-) :-) :-) Marfuša a hejkal super! Krásnou neděli Marti. Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, myslím, že je skvělý, že tradice ožily všude okolo. A na židli bych si sedla v případě, kdybych byla v pořádku :-) :-) I tobě pohodovou neděli.

      Vymazat
  2. Marti, u nás se nikdy nebýval masopust (jsem ze Slezska). Kdysi, za mlada jsme v tělovýchovné jednotě pořádali "Pochování basy". To byla prča, ale trvalo dost dlouho, než se lidé zapojili. Dnes už zase pochování basy není, protože kdo by to dělal? Část mladých se přestěhovala do Čech a ostatní to dělat nebudou. Tak mi to přijde, že sobeckost u mladých zvítězila. Já chci mít volno, já se nechci o nic starat, starejte se vy ostatní o mou zábavu. Je mi z toho smutno. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, tak tady je to jiný. Celý region se vrátil k tradici a v podstatě se tuto sobotu konal masopust nejen ve spoustě vesnicích, ale i ve městech s Mělníkem v čele. A hlavně už se z toho v některých místech stala tradice a masopust se koná už po několikáté. Takže možná je to o regionu a o pár nadšencích. Hezkou neděli.

      Vymazat
  3. Marti, masopustní průvody jsou skvělá tradice, ale u nás na vsi nechodí. Škoda, u vás byl moc hezký a ta Marfuša je parádní.
    Přeji krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, ta Marfuša mě uchvátila, že jsem ji poprosila, ať mi trochu postojí :-) Hezký zbytek neděle.

      Vymazat
  4. Máš pravdu, že tradice se vrací - masopustní průvod bývá i u nás na sídlišti (i dkyž ne nějak velký). Já ho tedy viděla jen v TV, protože ve stejnou dobu jsem byla na výstavě kousek jinde.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, no ještě že podle tradice nehrozí po masopustu 40 denní půst jako kdysi :-) Já jsem milovník masa, to bych nevydržela. Pohodové dny.

      Vymazat
  5. Slunečnice,i u nás ve městě se dodrzuje tradice Masopustu.Dokonce ji pořádá náš úřad.Tento tyden bude ve středu odpoledne.My úředníci musime byt v práci,ale pan starosta a děti ze škol se ho aktivně účastní! Je to hezká tradice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, u nás to taky pořádá obec ve spolupráci s místními spolky. Hezký večer.

      Vymazat
  6. Je fajn, když se tradice obnovují. Řekla bych, že jich opravdu místy přibývá, ale někde se neděje nic. Vše je o lidech a o nadšencích, o chuti a zájmu. Teda Marfušu, Nastěnku a dědečka hříbečka bych v českém masopustním průvodu nečekala :o)))). Nevadí, hlavně že si dospělí dokáží také "hrát".
    Marti, měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, no mě taky překvapili, vedle tradičních masek Mrazík :-) Ale moc se mi to líbilo. Hezký večer.

      Vymazat
  7. Bývával tady u nás masopustní průvod zakončený veselicí. Ale pak to časem zaniklo a zatím to nikdo neobnovil. Škoda! Prima fotky, Marfuša a spol. nemají chybu :-).
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, stejně je to prima, že se lidé pořád ještě umí takhle hezky bavit..vzpomínám na dětství..díky za fotky..Inka

    OdpovědětVymazat
  9. Muselo byť veselo ... U nás tiež chodil fašiangový sprievod ... v piatok a v sobotu... Bolo oveľa menej masiek ako u vás, čelo sprievodu tvoria mladí v krojoch a za nimi ide muzika ... Chodia od dvora k dvoru, domácich vykrútia, vytancujú a dostanú za to vajíčka, slaninu, a po poháriku ... Takže nálada a veselosť graduje ... Večer všetci skončia v kulturáku, a z podarúnkov sa robí praženica ... všetci sa dobre najedia a zábava pokračuje do rána ... :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, tady masopust také obsahuje zabijačkové hody a večer zábava v kulturáku a to nejen u nás. A už se to opět stalo tradicí.

      Vymazat
  10. Moc hezké, že se u vás ty tradice drží, Marti!
    Marfuša je opravdu skvělá!!!!
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  11. To je krásná veselice. U nás se nic takového nedělá. Je to škoda, protože srandy není nikdy dost.
    "Mrazíkovi" jsou úžasní. Obzvlášť Marfuša s dědečkem Hříbečkem. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oli, ano je to škoda, páč masopust k nám patří a jsem ráda, že se obnovují tradice. Hezký večer.

      Vymazat
  12. Dědeček Hříbeček je dokonalý...:-)).
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Představ si, že já měla oči jen pro Marfušu a Hříbečka jsem si všimla, až jsem fotky stahovala :-)

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.