čtvrtek 29. března 2018

vítání jara aneb Velká noc



Všichni zdobí a připravují se na Velikonoce. Já se tomuto tématu na blogu vyhýbám, tak je asi dobré se k tomu konečně postavit čelem. Někteří čerství čtenáři neznají můj příběh...
Velikonoční výzdobu dělám jen z donucení a letos jsou všichni "venku" a vnoučata nepřijdou, tak nemám žádnou. Už jsem o důvodech, proč nemám vůbec ráda Velikonoce, psala kdysi v příspěvku Velká noc, takže znovu se opakovat nechci. 
S našimi malými dětmi jsem se ovšem překonala a výzdobu jsme spolu dělali a malovali i kraslice.
Přesto mě samozřejmě vítání jara nemíjí. Začátek jara vnímám velmi intenzivně hlavně pracovně, páč se po zimě rozsypal pytel s akcemi, které samozřejmě fotím a píšu o nich a na otázky šéfredaktorky, půjdeš na tu víkendovou akci?, odpovídám, nechce se mi, ale jdu, možná proto, že to není příkaz, jsem svobodná. Všechny akce si vybírám sama. 
Ostatně vybrala jsem si i akci v naší vesnici Vítání jara. 
Na blog jsem toho moc nenafotila, páč to byla úspěšná a krásná akce s překvapivě hojnou účastí. Pokud máte chuť, na článeček a fotky se můžete podívat opět v deníku.
Ale nemylte se. Třeba kraslice moc miluju a obdivuju toho, kdo to umí, třeba jako Laura.
I na akci, kde byl samozřejmě i velikonoční jarmark, jsem si chtěla kraslice koupit, vlastním jich pár, dárek od sestry, ale já nemám na fronty fakt trpělivost a kdo je v mém věku, tak asi pochopí proč. Těch jsem si užila v minulosti dost. Takže fronta víc jak tří lidí mě vytáčí a já po minutě čekání netrpělivě odcházím. I tady jsem to vzdala a řekla si, že kraslice vlastně vůbec nepotřebuju, ale nafotit jsem trochu stačila.
Takže tyto tři fotky je moje jediná připomínka Velikonoc a výzdoba na blogu. Doma nic, na zahradě nic. Ale to neznamená, že výzdobu na vašich blozích neobdivuji a  nesdílím trochu vaše nadšení.
Ale já se letos fakt nepřidám.
Člověk má v životě překonávat překážky, ale toto jako překážku nevnímám a nebudu ji řešit nějakým znásilňováním se jen proto, že je to zvykem. 
Možná je mi ale trochu líto, že nesdílím toto období spolu s vámi.

P.S. A ještě připomínám, že kdo se chce zúčastnit výzvy, ještě je čas.

16 komentářů:

  1. Člověk má dělat to, co se mu chce a co se mu líbí, takže děláš Martinko dobře. Ani já to nepřeháním a letos už vůbec. Naaranžovala jsem jenom pár drobností do obýváku, toť vše. Pokud zítra nebudou padat trakaře, zajedeme na náš oblíbený jarmark a tam se pokochám :o)).
    Krásný den.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, ano do této fáze jsem se už dostala. Měj se krásně.

      Vymazat
  2. Člověk se nemá nijak znásilňovat a já se přidávám, když to necítím, tak to nedělám.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, já Velikonoce taky nemám ráda.Venku vůbec nezdobím a doma pár drobností z malovaného dřeva a tím končím.Mám to spojené taky z mládí, kdy jsem měla nohy samou modřinu.Těším se na léto, rozkvetlou zahradu.Stejně ale přeji krásné svátky. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, myslím si, že je nás takových víc. I já ti přesto přeji hezké svátky.

      Vymazat
  4. Marti, každý to má nastavené jinak. Někdo nemá rád Vánoce, jiný Velikonoce, někdo Sivestra a jiný zase Valentýna, MDŽ... . Já mám Velikonoce spojené s příchodem jara a novými barvičkami, takže se na ně těším, ale výzdobu venku nějak letos nestíhám. Možná zítra dozdobím u vchodu. :o)
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, tak já se hlásím ke všemu, co jsi napsala :-) Kromě vánoc. Měj se krásně.

      Vymazat
  5. Ahoj Marti, u nás se naštěstí Velikonoce vždy obešly bez modřin a polévání. Asi i proto je mám ráda. Čeká nás jen milé vyšupání od chlapců a pak od mužských z naší ulice. Vše v naprostém klidu a s úsměvem všech. Tu vaši variantu bych tedy taky nemusela......
    Měj se fajn a když ne Velikonoce, tak alespoň první jarní dny si hezky užívej. Petra

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, chápu a dřív jsem je taky neměla ráda. Teď Velikonoce vnímám trochu jinak a lépe.
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, také to s oslavou Velikonoc nepřeháním. Od jisté doby Vánoce a Velikonoce moc nemusím. V tomto období slavení si daleko víc uvědomujeme jak nám chybí starší syn, který před 22 lety zemřel. Teď tu bolest zmírňují vnoučata, ale už to nikdy nebude takové jako v době, kdy byl s námi.
    Takže na Velikonoce si dám do vázy pár větviček z kudrnaté vrby, které vždy během pár dnů hezky obraší a na ně pověsím malá vajíčka. A pár háčkovaných vajíček do misky. Hezké dny. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, to je moc smutné, není nic horšího, než když rodiče přežijí svoje dítě. Nemám teď žádná slova na povzbuzení. Přeji ti klidné dny.

      Vymazat
  8. Já sice na Velikonoce moc nezdobím (já na zdobení obecně moc nejsem), ale mám je docela ráda. Jsou pro mne takovým definitivním předělem mezi zimou a jarem (doufám, že to vyjde i letos ;-)). A miluju mazanec s máslem ráno k pozdní snídani ;-). A v úterý už zas bude otevřená Valdštejnská zahrada a cesta do práce bude hezčí :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, no jo, ty máš tu krásnou cestu do práce, taky jsem to tam měla ráda. A mazanec mám ráda taky, jen si ho koupím. Měj se krásně.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.