úterý 11. září 2018

brány dokořán - pokračování





Vnitřní prostory zámku Liběchov, respektive ty, co neponičily záplavy, jsou pěkné, ale v podstatě se jedná jen o malou část 1. patra. Všude jinde jsou pásky zakazující vstup. V sobotu jsme si prohlédli sál, který měl krásný strop se stropním světlem, krásná okna a obložení stěn a to bylo v podstatě všechno. Pro tuto akci sál sloužil i s vedlejší malou místností jako provizorní kavárna. 
V jedné části chodby byla výstava o historii zámku, kde byly i fotografie ze záplav a na jedné fotce je zámek uprostřed vody a zdokumentovány jsou i vnitřní prostory zatopené vodou. 
Dnes tedy pojďte se mnou dovnitř zámku. Jsem ráda, že díky Dnům evropského dědictví tato možnost byla. Tak možná na shledanou za rok.









15 komentářů:

  1. Marti, hned první fotografie mně vzala za srdíčko. Sál má nádherný strop i obložení. O to smutnější je pohled na zámek zatopený vodou. Doufejme, že se najdou peníze na opravy zámku, zaslouží si, aby byla taková krása uchovaná pro další generace.
    Přeji hezký den. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Marti,
    Ten lustr a ten strop s obložením je nádherný!!
    Ale ta fotografie, jak stojí zámek ve vodě...víš, nikdy na povodně nezapomenu...Dělala jsem tenkrát v bance úvěry a v době povodní jsem pracovala v terénu a jezdila jsem i s policií na loďce po městě k zatopeným domům a svou kancelář jsem vyklízela z loďky oknem......nikdy na některé osudy lidí nezapomenu...snad se to už nikdy nebude opakovat.
    Zámek toho vydržel hodně!! Držím mu palce, na starších fotografiích vypadal krásně- i na tom obrazu!!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, já už jsem psala, že jsem povodně zažila v Praze a taky nikdy na to nezapomenu. No důležité je, že se něco děje a nechátrá zámek dál. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  3. Marti taková krása a tak zničená. Doufám jen, že se nato penízky najdou, protože to by byla obrovská ztráta pro budoucí generace to nevidět a nezachovat, byť to bude stát hodně. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, tohle je určitě nutné uchovat, tak snad se to povede. Měj hezký večer.

      Vymazat
  4. Marti, to je škoda, že jsem o tom nevěděla, ráda bych se dovnitř podívala, letos na jaře jsem v Liběchově byla nejméně dvakrát ( píšu o tom několik článků na blogu ) a uvnitř jsem byla ještě kdysi, kdy tam byla výstava čínského porcelánu, ale to je tak dávno!
    Někdy v r. 1983???
    zdravím a měj se krásně Jiřina z N.
    http://trvalkadahlia.blog.cz/1803/zase-jinak

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, my jsme se pro Liběchov rozhodli až v pátek, když jsem hledala ve Dnech evropského dědictví, co bude zajímavé pro nás a i pro noviny. Měj se krásně.

      Vymazat
  5. Je to už vlastně hodně let, ale při pohledu na fotky z povodní mám pořád husí kůži. Jsou místa, kterým možná pomohly (myslím třeba Karlín), ale byla to prostě hrůza.
    Ten strop je opravdu úžasný!
    Marti, měj příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, Karlín si taky pamatuju a člověk asi nikdy už nezapomene. Měj hezkou středu.

      Vymazat
  6. Díky za zprostředkování nakouknutí do interiérů. Strop je moc pěkný i vitráže v oknech. Držím zámku palce, aby postupně vstal z mrtvých (nebo vlastně spíš z vody)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, jsem ráda, že jsem zámek objevila a měla možnost nahlédnout. Měj pěkný den.

      Vymazat
  7. Marti, krásné nakouknutí do míst, kam se asi hned tak nepodívám. Strop i lustr je nádherný. Ty povodně napáchaly hodně škod a následné opravy jsou moc nákladné. Věřím ale, že se zámek rekonstrukce dočká.
    Přeji prima dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, i my jsme se tam octli náhodou a jsme rádi. Měj pěkný večer.

      Vymazat
  8. Moc pěkné interiéry. Chvilkami mi to připomíná synagogu. Ta barevná okna a dřevěné obklady...

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.