pondělí 10. září 2018

brány dokořán







Jednou v roce v rámci Dnů evropského dědictví se otevřou brány jinak nepřístupných památek a je to vlastně asi jediná možnost, jak nahlédnout do některých historických objektů.
My jsme v sobotu navštívili zámek Liběchov, který byl několikrát rekonstruován, ale povodně v roce 2002 byly natolik zničující, že je dosud přístupné jen první patro, které je téměř prázdné. Součástí zámku je zámecká zahrada, kde jsou instalovány krásné sochy. Trochu jsem si historii na netu načetla, ale nepřijde mi pro můj příspěvek důležitá a navíc nerada opisuju, co si každý může v případě zájmu najít.
Ta neupravená budova vedle zámku je konírna, která byla v sobotu využita k promítání trezorových filmů. Zrovna promítali Skřivánky na niti, takže vevnitř jsem nefotila. V barokní zámecké konírně v 50. letech 20. století prováděl Československý film výběrové projekce spojené s cenzurou. 
Promítání trezorových filmů mělo být tedy připomenutím té doby.
Hodně jsem fotila, takže dnes vám ukážu zámek jen zvenku a bez příkras. 
Je vidět na zdech, kam až sahala voda při povodních. 
Vnitřní prostory budou v příštím příspěvku.


 








18 komentářů:

  1. Marti, zámek je moc pěkný. Kdyby se opravil....Vím, je to vše o penězích a prioritách vlastníka. Dneska už není tolik budov, na kterých jsou ještě vidět stopy po povodních. Většina je opravená a sem tam tu hrůzu po vodě připomíná jen tabulka s datem na fasádě. Mnohým blokům a čtvrtím povodně paradoxně pomohly. Ze špinavých, zašlých a ponurých ulic se stala místa, kde to žije, po opravách budov přišly i opravy ulic.... I když lidé tam žijící to osobně samozřejmě zasáhlo velmi.
    Snad i tento zámek dostane brzy "nový kabátek"
    Přeji krásný den.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, je to zámek, který patří státu, takže nový kabátek ještě zřejmě potrvá. Ale aspoň je vidět, že se na něčem snad už pracuje. Měj hezký zbytek dne.

      Vymazat
  2. Marti, zámek je krásný, škoda, že ho povodně tak poničily. Asi není jednoduché získat peníze na opravu. Zámek si to určitě zaslouží. I procházka nádhernou zahradou je zážitek.
    Měj krásný den. Růža

    OdpovědětVymazat
  3. Já si tady v blogérském světě uvědomuji, co je všelijakých zámků u nás. Takové ty věhlasné člověk v podstatě zná - ale jsou zámky, které pokud nežijeme někde poblíž, které tak známé nejsou a jsou krásné- mají svoji historii.
    Ráda jsem se na Tvé fotky podívala.
    Měj se Marti, hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já se přiznávám, že některé památky možná objevím jen díky práci. Jako tenhle zámek. Kdybych nepsala každý den zprávy z regionu, možná bych na něj ani nenarazila, obzvlášť, když se otvírá nanejvýš jednou ročně. Měj se krásně.

      Vymazat
  4. Marti, krásný zámeček. Je strašné vidět, co dokáže voda, ale i oheň. Snad se podaří někdy zámek opravit, aby nezačal chátrat, byla by ho škoda. Těším se na fotky interiérů.
    Přeji příjemný týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, pamatuji si, jak vypadaly některé části Prahy po povodních. Jak se všude sušilo a bylo to cítit zatuchlinou a vodou. Na to se nedá zapomenout. Kolem těch domů jsem chodila každý den do práce a některé stanice metra byly zavřené několik měsíců, musela jsem jezdit tramvají či busem. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  5. Marti,
    zámeček je krásný..takový romantický a já věřím, že se dočká...
    Povodně byly v tomto případě hodně zničující...má krásnou zahradu.
    A trezorové filmy a tu dobu- je třeba si připomenout..že prostě byla..
    Mám ráda tahle "brány dokořán"
    Měj se moc hezky- je krásně Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, no vypadá to, že se na tom pracuje, ale zámek patří státu, tak to asi bude trvat dýl. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  6. Taky se mi zámek líbí (no - já mám prostě zámky ráda, ráda je na svých turistických výšlapech "potkávám" a okukuju alespoň zvenku). Snad se časem dočká rekonstrukce toho, co voda poničila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já většinou zámky a hrady také okukuju zvenku, ale tady jsme šli i dovnitř. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  7. Marti, vy máte v Čechách toľko kúzelných miest ... obdivujem a žasnem ...
    Teším sa na vnútorné priestory tohoto romantického zámočku ... Maj sa krásne ... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Laury, ano máme a jak vidíš, některé objevuju jen náhodou. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  8. To musí být zvláštní pocit, sedět na takovém místě a vidět film, který zrovna tady kdysi procházel rozhodováním, jestli jej lidé smějí vidět nebo ne...
    Pěkný den
    e*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evy, já jsem na film nekoukala, protože ho znám nazpaměť :-) Ale rozhodně to byl dobrý nápad, minulost, hlavně ta špatná, by se měla připomínat furt dokola. Pěkné dny.

      Vymazat
  9. Marti, o zámku vím, ale nikdy jsem tam nebyla. Zaujala mě ta informace o promítání... K čemu všemu se takový zámek hodil...
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsem to taky zjistila až při této akci, když jsem psala článek do novin. Jinak bych asi na tuhle informaci ani nenarazila. Měj pěkné úterý.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.