pondělí 3. září 2018

deštivá sobota - pokračování


Slíbila jsem, že dnes ukážu jediný skutečně zrekonstruovaný prostor v zámku Dolní Beřkovice. 
Minule jsem vám prezentovala ty části zámku, které byly v sobotu přístupné. 
Moc jich nebylo a vevnitř zámku vlastně skoro vůbec nic. Všude byly zábrany v podobě barevných pásek, za které bylo určitě nebezpečné jít. 
V jakém stavu je zámek, jste viděli na fotkách včera, i když mně se líbil i tak. 
Po úplné renovaci, což určitě potřebuje, ztratí vůni a kouzlo minulosti.  
Zámek je ze 17. století a kaple je mladší z roku 1853. 
Kaple, kam vás dnes zavedu, nezapadá celkově do prostředí zámku, protože je celkově zrekonstruovaná, nedozvěděla jsem se kdy, a hlavně pořád udržovaná. 
Zřejmě se i používá. Sedla jsem si do lavice se svým znaveným tělem a kochala jsem se téměř po celou dobu o samotě. Můj muž se na nádvoří zajímal o modely velkých letadel a hovořil přímo s tím, kdo je stavěl. Můj muž miluje vše, co dokáže létat.
Tak se pohodlně usaďte a kochejte se se mnou. Já myslím, že ta malá kaplička stojí za to.

P.S. Včera jsem zapomněla napsat jednu zajímavost, skutečnou pravdu se však nedozvím. Když jsem fotila v sobotu na nádvoří zámku, objevil se přede mnou pán, který mi nějak na akci nezapadal. Pán velmi dobře oblečený, pěstěný, vysoký a štíhlý, od pohledu vyšší životní úroveň, dlouhý luxusní kabát v ruce velký pánský deštník. Když promluvil do telefonu německy, okamžitě mi to blesklo hlavou. To bude někdo z Lobkovitzců. Jezdí občas i do naší vesnice, kde měli také majetek, než ho prodali obci. Samozřejmě to stoprocentně nevím, ale pochybuji, že někdo jiný tohoto vzezření by se zúčastnil tak malé akce významné pouze v místním měřítku. Když jsem to řekla mému muži, ihned tomu uvěřit. 
Ty máš na tohle cit. 
Tak jen pro zajímavost.
A ještě připomínka. Do soboty hrajeme o knihu. 




















Tady malé nahlédnutí na výstavu historických pohlednic a fotografií, která byla instalována před kaplí. Špatně se tam fotilo a navíc mě nijak zvlášť prezentace nezaujala.

19 komentářů:

  1. Marti, kaple je krásná, určitě jsi v ní strávila hezké chvíle odpočinku a rozjímání.
    Souhlasím s Tebou, že zámek, tak jak je, má své kouzlo. Jen je mi líto, že některé památky nebyly udržované nebo byly využívané k nevhodným účelům a celá desetiletí chátraly. A teď je i nebezpečné do nich vstoupit.
    Historka s tajemným pánem se mi líbí, určitě to byl zámecký pán.
    Přeji krásné i když upršené pondělí. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, viď, je krásná. Měj se krásně, u nás už neprší.

      Vymazat
    2. Dobry den! Objevil jsem text o zamku a kapli, drive i Vas blog ("Vyzobana slunecnice), kdyz jsem zacal resersi o zamku v Dolnich Berkovicich. Vite nahodou komu ten zamek patri? A jak se muze dostat dovnitr? Ja jsem slavista, muzikolog a varhanik a pripravim studii o cinnosti bavorskeho varhanare G.F. Steinmeyer v Cesku a na Morave. Jeho nejmensi nastroj byl postaven pro zameckou kapli v Dolnich Berkovicich. Jakmile mi to situace kolem koronavirusu povoli, chtel bych zamek navstivit a varhany detailne vyfotit a si na nich taky zahrat. Vite nahodou nejaky kontakt? Zdi mi se, ze je zamek pro verejnsot zavrzen. Preji Vam vsechno nejlepsiho na novy rok! Srdecne Vaz zdravim! Ulrich Theissen

      Vymazat
    3. Muje mailova adresa je: ulrich.theissen@sbg.ac.at - pracuji na Salcburske univerzite.

      Vymazat
  2. Ráda jsem do kaple nahlédla s tebou. A mně by se líbíla i výstavka pohlednic - mám pro pohlednice (a zvlášť ty staré) slabost
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já mám taky ráda staré pohlednice, ale bylo tam špatné světlo a byla jsem příliš unavená, tak možná proto mě vůbec nezaujaly. Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Kaple se mi jako taková líbí. Oko má na čem spočinout.
    Asi zrovna sem se nepodívám, takže díky za Tvoje zprostředkování.
    Měj hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, no blízko to nemáš, tak jsem ráda, že jsi sem mohla aspoň takhle. Měj se krásně.

      Vymazat
  4. Marti, děkuji za obhlídku a vyprávění.Já miluji kaple, kosteli,hrady a zámky.V Českém ráji jich máme dost.Jenom je mi líto,jak jsou některé objekty zdevastované z min.režimu.Jen co poničili památek taky rusové.V Liberci ,kde jsem se narodila jsou překrásné vily u lbc.přehrady a v okolí Lidových sadů a Zoo.V jedné jsme bydleli s nádhernou zahradou, plnou ohromných keřů magnolie a rododendronů všelijakých barev.Na chodbě vyřezávané zábradlí, dřevěné schodiště s krásným červeným běhounem.Pak začali byty dělit na menší a vše zničili.Komu některá z vil patřila, musel přijmout přidělené nájemníky.A to bych mohla psát do večera.Měj se krásně.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, ano došlo k nenapravitelným chybám, které už nejde napravit. Je to škoda. Měj se krásně.

      Vymazat
  5. Marti, opět moc hezká kaple. je dobře, že se alespoň kousek celého areálu opravil. Třeba za čas dojde i na to ostatní. Bylo by to fajn, viď?
    Měj se krásně, Petra
    PS: mně by se i ta výstava pohlednic líbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, ano, třeba to někdy doopraví celé. Uvidíme. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  6. Marti, ta kaple je skutečně jako od jinud... Posedět v kostele nebo kapli o samotě, to je vždycky zážitek.
    Měj hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, no já už jsem si takhle sama neposeděla ani nepamatuju. Kochala jsem se dosyta. Měj hezký večer.

      Vymazat
  7. Marti,
    tak jsem skoro poseděla s TEBOU..MÁM RÁDA TAKOVÁ MÍSTA..Jarka

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, to je naozaj prekrásny priestor ... Nádherné klenby, nástenné maľby ... Tiež by som sa tam usadila a vnímala tú krásu. ... prajem pekné dni ... L.

    OdpovědětVymazat
  9. Mila slunecnice! Kdo mi muze otevrit dvere k zajimavemu varhannimu nastroju? Komu patri zamek? Jsem slavista, muzikolog a varhanik, dokumentuji cinnost bavorske varhanarske dilny Steinmeyer v Cechach. Dekuji!

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.