čtvrtek 6. září 2018

fotím, abych mohla malovat






Malování jsem už celkem propadla a ve svém věku jsem dospěla do fáze, že maluju skutečně jen pro sebe a je mi celkem jedno, jestli se to někomu líbí nebo ne. Samozřejmě, že mě potěší, když mi někdo moje neumělá dílka pochválí, potěší mě, když můj muž pozná, co jsem přesně namalovala a kde to bylo, a to zatím pokaždé, což mě fakt překvapuje, ale malovala bych i tak. 
Jen mě pochvala víc postrčí a motivuje.
Nevím, proč mě to chytlo tak pozdě a zrovna teď, ale možná jsme hledala po měsících stresu a bezútěšného života nějaké uvolnění. Je zajímavé, že kdybych nekoupila barvy a plátna pro vnoučata, asi bych to ani nezkusila. Vzpomínám si, že v dětství jsem malovala také podle fotek či obrázků a taťka mě podezíral, že jsem to obkreslila, že jsem to sama nemohla namalovat. Občas jsem měla výkres ve škole na výstavě, ale v soukromí jsem už nikdy pak nemalovala.
Jsem už trošku magor. Když někam jedeme, koukám se okolo a hned vím, co bych chtěla vyfotit. Teď to má ovšem asi dva měsíce ještě jeden rozměr. 
Koukám se, jestli to co vyfotím, budu umět namalovat. 
Vlastně se už dívám na okolní krajinu z pohledu štětce.
A tady jeden nedokončený. To není malířský stojan, ale dětská tabule na psaní. Nepoužívám ji na malování, ale na postavení svých výtvorů, abych viděla, jak to vypadá a co ještě dokončit apod. A taky slouží k nastříkání lakem na konečné dílko. Maluju podle svých fotografií, a tak si zároveň připomínám krásná místa.


17 komentářů:

  1. Marti, je dobře, že tě to baví, přináší vnitřní radost, a vlastně se i díváš jinýma očima na krajinu kolem sebe. Já si myslím, že jdeš na to správně. Já malovat vůbec neumím :o).
    Měj se moc hezky a pokračuj.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, pořád mě překvapuje, kde se to vzalo :-), ale přináší mi to uspokojení. Díky a měj pěkný pátek.

      Vymazat
  2. Marti, mám radost, že pokračuješ v malování. Tvoje obrázky jsou kouzelné, nejvíc se mi líbí ten s červánky na obloze. Já to mám obráceně, jako dítě jsem chodila do malířského kroužku, ale od té doby už nemaluji. Leda něco dětem.
    Dnes jsem na Tebe myslela, jeli jsme z Humpolce a zastavili jsme se v městečku Červená Řečice podívat na zdejší zámek. Letos je pro veřejnost uzavřen, protože se opravuje. Myslím, že to je v hodině dvanácté. I tak má své kouzlo, napíšu článek na blog.
    Měj krásné odpoledne. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, těším se na tvůj příspěvek. Tam jsem nikdy nebyla, ráda se tam podívám tvým prostřednictvím. Měj se krásně.

      Vymazat
  3. Marti, je vidět, že máš na malování talent.Mě se líbí všechny.Měj krásný večer a Justýnce pohlazení.Martina

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, super! Úplně nej je ten západ slunce za střechami domů :-) Měj se krásně, Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, vím, že mi fandíš, moc děkuji a přeji ti pěkné dny.

      Vymazat
  5. To je hezké, že tě to tak chytlo. Je fajn mít nějaké hobby,které člověka baví, přináší mu uspokojení a odreagování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, uvidíme, jak dlouho mě to bude držet :-) Měj pěkný pátek.

      Vymazat
  6. Když se snažím a tento týden marně, náš Blog.cz nefunguje, oběhnout mé oblíbené, narážím na různé činnosti a je evidentní, že při nich lidé vypouští přetlak, realizují se a uvolňují. U tebe vyhrálo malování a tak si to hýčkej a rozmazluj.
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, nevím, kde se malování vzalo. Můj strejda sice maloval celkem dobře, ale samé kýče jako lišky u jezera atd. Díky i tobě pěkný víkend.

      Vymazat
  7. O malování bych mohla taky psát. Otec maloval a já trochu po něm něco podědila. Ovšem svým špatným rozhodnutím volby školy jsem to nechala v sobě stagnovat. Ale přeci jenom trochu toho výtvarna v sobě mám. Sice jiným směrem, ale baví mne to. :-)
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zapomněla jsem Ti pochválit Tvoje malování. Je osobité, zajímavé.
      H.

      Vymazat
    2. Hani, ukaž svoje výtvory. A děkuji za pochvalu. Měj se krásně.

      Vymazat
  8. Marti, myslím, že malování je dobrý relax, vlastně taková klidová terapie (po tom, co si prožila to je celkem zřejmé).
    Tak si hezky maluj a užívej si to, co tě těší!
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ano je a možná bez toho předchozího nepříjemného období bych malování možná ani neobjevila. Asi to tak mělo být. I tobě pohodovou neděli.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.