sobota 8. září 2018

překvapivý závěr anabáze

Před měsícem jsem tady psala o nepochopitelná anabáze aneb boj s molochem a společně jsme se rozčilovali v komentářích nad sociální správou, protože každý z nás má nějaký příběh a skoro žádný není se šťastným koncem. Kdo si nevzpomínáte, jaká anabáze byla u nás, prosím připomeňte si viz odkaz. Nechce se mi znovu vypisovat, co se dělo a už si to ani přesně nepamatuji.
Pokračuji tedy, kde jsem skončila. Proti rozhodnutí neprodloužit mému muži nemocenskou z důvodu nedodání dokladů, což nebyla pravda, jsme se odvolali. 
A všechno vzalo velmi rychlý spád. Po našem odvolání přišla do pěti dnů pozvánka k reviznímu lékaři. Najednou se to po více než dvou měsících pohnulo. 
Říkali jsme si, tak to konečně skončí, ale nic pozitivního jsme nečekali vzhledem ke zkušenostem okolo. A to u nás v podstatě o nic nešlo. Od poloviny června tedy pořád žijeme z jednoho příjmu, ale zatím neumíráme hlady a můj muž hlavně už chtěl klid. Jeho neustálým bolestem zad tento stres nepřidal a chtěl už jen ukončení, buď půjde konečně na pracák anebo do předčasného důchodu. Nebýt neskutečných termínů sociální správy, které si dávají na odpovědi či rozhodnutí, už by dávno na pracáku byl. 
Návštěva revizního lékaře opravdu překvapila. Nejdříve se můj muž dozvěděl, že vzhledem k tomu, že jeho nemoc je dlouhodobá a bez možnosti vyléčení, není možné prodloužit nemocenskou. To mu ale mohli sdělit už koncem června. Lékař ale okamžitě sdělil, že má jiné řešení. Velmi lidské. 
"Dám vám okamžitě zpětně invalidní důchod 1. stupně od doby, kdy jste přestal pobírat nemocenskou (od poloviny června) a můžete k tomu jít na pracák a dávky se vám nebudou krátit. Běžte hned teď vedle do kanceláře podat žádost, já vám ji odsouhlasím."
Tohle jednání je o to překvapivější, že když se můj muž zajímal o invalidní důchod, protože pracovat už opravdu nemůže a do plného důchodu mu zbývá rok a čtvrt, hned mu bylo sděleno ze strany zdravotníků, to je zbytečné, tady se jen tak invalidní důchod nedává.
Tak stres pomalu končí. Oficiální rozhodnutí samozřejmě ještě není, na to mají zase 30 dnů a bylo samozřejmě nutné dodat veškeré podklady, lékařské zprávy atd., nicméně už je doma černé na bílém, že invalidní důchod je odsouhlasen. Takže zbývalo rychle podat výpověď ze zaměstnání a přihlásit se na pracák.
Jedná se o 1. stupeň, takže finančně nic moc, nicméně s dávkami z pracáku to bude víc, než kdyby šel můj muž do předčasného důchodu.
Jedna světlá výjimka však nezmění náš názor na moloch diletantů bez empatie, ale v té hordě negativních rozhodnutí či spíše nerozhodnutí je zapotřebí objektivně uvést i něco pozitivního. Trochu samozřejmě zásluhy sráží naše odvolání, bez toho by podle mě nic nebylo.
Konec stresu a svoboda. Po roce a čtvrt konec omezených vycházek a rychlých návratů domů.

P.S. Ještě připomínám. Dnes je poslední den, kdy se můžete zapojit do hry o knihu. Zítra se bude losovat.

16 komentářů:

  1. Marti, dobře, že jste se odvolali a Tvůj muž měl štěstí, že narazil na rozumného lékaře. Držím palce, aby to bylo oficiálně brzy potvrzené a měli jste po starostech.
    Mějte oba krásnou sobotu. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je náklon k pozitivnímu řešení, to jsem ráda Marti. Je smutné, že vlastně člověka překvapí, že najednou revizní lékař jedná okamžitě, s přesností, s rozumem, s pochopením věci i v mezích zákona. Protože většinu lidi mrví v reálu ty zákony...
    Přeji klidné a pohodové dny nejenom tobě, ale i tvému muži.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuji a mému muži vyřídím. Přesně tak, překvapí tě něco, co by mělo být naprosto samozřejmé. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  3. A všechno dobře dopadlo. Velké překvapení a v dobrém. Marti, krásné a již pohodové dny tobě i tvému muži.
    Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivy, děkujeme, snad už naše dny doznají trochu klidu. Měj se krásně.

      Vymazat
  4. Ano, je dobře, že to takhle dopadlo. Ale jak odpovídáš Alence- v podstatě je to samozřejmost.
    Hezké sobotní odpoledne!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, jsem ráda že konečně budete mít s mužem klid.Asi měl velké štěstí na rozumnýho doktora.Přeji krásný zbytek víkendu.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, vypadá to, že už nám snad nastane klidnější období. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  6. Vždycky záleží na tom, na koho člověk narazí... Jsem ráda, že to snad už definitivně nabralo správný směr a odpadnou vám starosti.
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, no starosti už pomalu odpadají. Můj muž už je na pracáku a je konec nejistoty a snad po téměř třech měsících uvidíme nějaké peníze. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  7. No, moloch může být jak chce velký, stačí, když se v něm najde jeden člověk!
    Nechci předbíhat, ale mám radost s vámi! Dovedu pochopit, jaký to byl stres.
    Vám oběma hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, ty nervy jsou na tom nejhorší, člověk nikdy neví, jak to nakonec dopadne, ale vše se podařilo a vy si budete moct užívat volnosti a delších výletů. Přeji vám to. Pa D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, máš pravdu, hlavně pro mého muže to byly nervy a těžko to snášel, tím pádem to bylo těžké i pro mě, protože jsem se ho snažila povzbuzovat. Měj hezký zbytek neděle.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.