pondělí 24. září 2018

zaklínadlo dnešní doby

Je jako paní Columbová. Nikdy to nikdo neviděl, nikdo to neumí popsat, přesto každý ví, že existuje a každý pozná, když to potká. Charisma je prý vzácné, nedá se koupit, ba ani vystudovat v Plzni. Buď ho dostanete do vínku anebo vám prostě chybí, protože před vámi ve frontě byl někdo, komu bylo naděleno za tři.
Já bych chtěla někdy vědět, co to přesně je. Nesčetněkrát za život jsem slyšela, že jsem velmi charismatická. Na pár vteřin vás to potěší, ale pak začnete přemýšlet, že je to vlastně velmi zavazující, ostatně jako každá pochvala. Když nevím, co to je a ani jak to vypadá, co když to ztratím. Nevím, jak si jej udržet a nedej bože ještě rozvíjet. A vlastně ani na to nemůže být člověk pyšný, páč to nezískal svojí zásluhou a nemá na tomto vlastnictví pražádnou zásluhu. Je to stejné jako s krásou. Taky nemá být člověk proč pyšný. Nijak se o to nezasloužil.
Charisma se skloňuje v posledních letech ve všech pádech, je víc než vzdělání a otvírá dveře i srdce. Kdybych měla posuzovat podle svého okolí, tak je ho všude dost. Já mám kolem sebe hodně charismatických lidí, ale lidi miluju bez ohledu na to, jestli ho mají či nikoliv. Charisma podle mě rozhodně neurčuje, zda jste dobrý člověk. Charismatický může být i lump, tak proč je tolik důležité? Myslela jsem si původně, než jsem začala pátrat, že je to nové slovo, ale naopak. Tento výraz je pravděpodobně převzat z bible, kde se hojně vyskytuje. Pochází z řeckého slova a znamená dar milosti. Má veskrze pozitivní význam, a tak se i používá.
Uznávám, že někde je charisma velmi zapotřebí a spoustu povolání se bez něj neobejde. Ale někde by přece bylo na škodu. K čemu je vám charismatický řezník, když bude mít na pultě hnusnou flákotu. Na druhou stranu charismatická pokladní v marketu, a takové jsou, vám úsměvem zpříjemní den.
Charisma je kouzlo osobnosti, které však nemusí působit šmahem na všechny stejně. Někoho uchvátí a někdo jej ani nevidí. Možná by se mi bez charisma žilo líp. Já jsem totiž nikdy nebyla uprostřed v žádné společnosti, buď mě lidé milovali anebo nenáviděli. Když je člověk mladý a nevyzrálý, vadí mu to a chce, aby ho milovali všichni. Časem pochopí, že nikdy vás prostě nebudou milovat všichni, ať děláte, co děláte a dostanete se do fáze, kde jste měli být už dávno. Je vám to zkrátka jedno. Potřebujete, aby vás milovali lidi, kteří vás znají a ostatní je naprosto podružné.
Jo a charisma má podle mě i naše Justýnka.
Já vím, už zase filosofuju.
Mám teď zřejmě takové období, jako za studenských let.

14 komentářů:

  1. Tak já nevím, co napsat! Vždyť Ty jsi vlastně všechno kolem,,kouzla osobnosti" napsala :-).
    Tak Ti alespoň popřeji hezké - už podzimní - pondělí!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásně jsi filosofovala. A já bych ještě dodala slovy mojí babičky. Není člověk ten, aby se zalíbil lidem všem. Já Tě mám rada, moc ráda za Tebou chodím na blog.
    Posílám Justýnce pohlazení a podrbání za ouškem. Tobě přeji hezké i když chladné a větrné pondělí. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, nikdy bych dřív, než jsem začala psát blog, nevěřila, že může vzniknout přátelství pouze virtuálně bez osobního kontaktu. Moc ti děkuji za krásný komentář. Krásný den.

      Vymazat
  3. Marti, krásný článek.Opět jsem ráda nakoukla k tobě.Ty nikdy nezklameš.Justýnka je boží a nemohu se na ni vynadívat.Čučím na ní jak má nádherný očička.Tak ji za mě pohlaď a řekni jí,že je nejkrásnější kočinda, co jsem v životě viděla.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, moc děkuji a Justýnce to vyřídím. Ona to ale stejně ví :-)

      Vymazat
  4. Ahoj Marti, po delší době jsem k Tobě opět nakoukla a krásně si početla....hezké zamyšlení a moc pěkně napsané!!!!
    Měj krásné dny!
    ZaZa

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, také mám kouzlo osobnosti, které neplatí na všechny, přestože jsem si dlouho já naivka myslela, že když budu mít ráda, tak se mi to vrátí. Ale dnes také stojím pevně nohama na zemi a ty 2% lidí mě už taky nezajímají.:):( - To si dělám srandu, ale článek se mi opravdu moc líbil a mluvil mi z duše ovlivněné zkušenostmi. Tak si pěkně charisma pěstuj a opatruj si ho. Jo, a kdybys náhodou ztratila motivaci, vezmi si příklad z Justýny. Marcela

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, z tvých úvah si beru jedno - moc ráda tě osobně poznám, bude-li příležitost.
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc děkuji. Moc ráda se s tebou potkám. Měj pěkný den.

      Vymazat
  7. No Marti, normálně tady sedím u klávesnice a nevím co napsat. Máš pravdu, že někdo charisma má a jiný aby pohledal, ale vlastně k čemu je důležité? Je to odraz našeho vystupování, chování, jednání, je to větší vstřícnost, laskavost, pochopení? Mám kamarádku, která má určitě jmenované charisma, až jí to však přinášelo občas svazující pocity. Všichni se jí svěřovali, všichni na ní přetahovali své starosti, všichni očekávali, že jim věnuje svůj čas jakmile oni mají potřebu, vždyť je tak vstřícná, všichni měli pocit, že ona se jim rozdá, vždyť umí tolik naslouchat. A všichni jí odebírali energii a brali si ji pro sebe, a ona posléze zjistila, že sama již vlastně nemá kde brát.
    Teda nevím, zda jsou tohle zrovna znaky charisma, ale při čtení tvého článku, jsem si na ni okamžitě vzpomněla.
    Díky za zamyšlení.
    Přeji ti prima dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, jako by jsi popsala mě ... Měj se krásně a děkuji.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.