čtvrtek 9. května 2019

ať dobré či špatné...





Vše, co vysíláme do světa, ať je to dobré či špatné, vše se nám vrátí. 
Někdy dřív, někdy později.
Ano, život je bumerang, jak říká Věrka.
Věrce se postupně vrací to dobré, které vyslala do světa k lidem, kteří to potřebovali a vysílá pořád pro ty, co to potřebují.
Každý z nás má občas pochybnosti, zda to, co činí, je správné. Každý z nás potřebuje zpětnou vazbu.
Včera se v Hradci Králové uskutečnil Den kraje, který se každoročně pořádá na Den vítězství. 
A mimo jiné na programu, jak už to při takových  slavnostních příležitostech bývá, bylo udělení medailí či ocenění významným osobnostem, kteří činí hodně pro druhé.
Včera byla pozvána na tento slavnostní den i Věrka, aby převzala z rukou hejtmana Královéhradeckého kraje ocenění významné osobnosti kraje. 
Pamětní medaili výjimečné osobnosti za přínos druhým.
Vše dobré se začíná vracet jako bumerang. Nejedná se o to ocenění, ale o to, že někdy přece jen existuje spravedlnost a místo dnu s dopisem s pruhem, kterých má Věrka nepočítaně, že by mohla založit sbírku, přišel den ocenění.
Včera jsem popřála Věrce, ať si den užije, protože ráno bylo na gratulaci brzo.
Dnes už není.
Věruško, gratuluji a moc ti to přeji. 
Na akci měli sedět v přední řadě ti lidé, kteří posílají negativní dopisy s pruhem či pochybovači a pomlouvači, kteří dobré myšlence a velké snaze podsouvají nějaký prospěch či zájem o popularitu.
A jaký byl včerejší den pro Věrku, si můžete přečíst u ní na blogu či na facebooku.


15 komentářů:

  1. Věrce jsem gratulovala už v předstihu, protože jsem o tom, že dostane medaili věděla z jejího mailu. Jsem moc ráda, že jsem se s ní seznámila tzv.,,na živo". Ještě víc jsem se k ní přiblížila.
    Klidný den, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Věrce jsem přála už včera na FB a ještě jednou dnes na jejím blogu. Jak už jsem psala včera, kéž by bylo víc lidí jako je ona a ti, kteří rozhodují o osudech nemocných, by měli mít alespoň část empatie jako má ona. Moc Věrku obdivuji a vážím si jí za to, co pro druhé dělá.
    Měj pěkný den. Růža

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, krásně jsi to vše napsala.Měj hezký den.👍Martina

    OdpovědětVymazat
  4. Věře pochopitelně moc gratuluji, její nasazení a pomoc druhým je neoddiskutovatelná. Má můj obdiv za svou bojovnost, za sílu, kterou v sobě našla. Ale! Já tam prostě cítím tu druhou stranu věci. Věra všechno co dělá jistě nedělala pro medaili, Věra potřebovala pomoc, lidskost, pochopení... A není sama. Vím, že to teď zjednoduším a zobecním, ale ti, co měli pomáhat jí dávají medaili... Co jsem se o ocenění dočetla, myslím na pana Kryla...
    Marti, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Věrce jsem gratulovala na FB a byla jsem překvapená, že si její činorodosti vůbec "všimli", protože jak píše Helenka, ona potřebovala a stále myslím potřebuje pomoc a pochopení od těch, kteří rozhodují a pro ně zůstává stále osobou, které se posílají jen zamítavé dopisy s modrým pruhem...
    Marti měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj holky, dnes odpovídám všem najednou a děkuji za vaše názory. Nevidím tady vůbec paralelu s Krylem a to z několika důvodů. Kraj jen těžko může ovlivnit rozhodnutí sociální správy, a kdyby tomu tak i mohlo být, byl by to dost nestandardní precedens a kdokoliv by se tedy mohl vměšovat do čehokoliv. Na ocenění Věrušku nenominoval kraj, jak by se mohlo zdát, ale jedna krásná bytost, která si všimla Věrušky, takže proč by proboha měla odmítat přijetí ocenění. To by asi v tomto případě nebylo moc vhodné. Ano, že Věruška potřebuje pomoc, víme všichni. Ale ona ji dnes potřebuje i ve všech projektech, co rozjela a jen obdiv nás všech jí fakt nepomůže. Aby mohla pokračovat, potřebuje právě ty, co jí předali ve středu tu medaili. Pro úspěšné pokračování všech projektů, pro založení Sadu nadějí, pro pomoc všem potřebným a dělá to, i když jí samotné jí v podstatě její snaha vůbec nepomáhá.

      Vymazat
    2. Marti, však ale přeci netvrdíme, že by měla odmítnout ocenění? Teď jsem tedy úplně zmatená. Jen bychom jí přály, aby v jejím případě nastal i tento posun a v postupu soc.správy nastaly změny.

      Vymazat
    3. Alenko, já jsem ale nereagovala vůbec na tebe, ale na Helenku, která vzpomněla Kryla, který odmítl ocenění. Proto jsem to napsala. I na poznámku, kdo jí předával ocenění a Věrka jak vidíš, reagovala podobně jako já.

      Vymazat
    4. A asi nemá cenu, už to rozbírat. Měj pěkný večer.

      Vymazat
    5. V pohodě, já tvůj komentář viděla pod svým příspěvkem :o).

      Vymazat
  6. Ahoj holky, děkuji všem za gratulace. Děkuji za vaše řádky a slova. Ten, kdo četl knihu Máma čisté jiskření, ten plně ví. V té knize jsem odkryla vše do posledních detailů. Není to na jeden komentář, ale přesto mi dovolte pár slov.
    Na medaili, kterou jsem obdržela, a jak píši u sebe na blogu, nominací úžasné (85 leté) dámy, je napsáno vše. Je od hejtmana Královéhradeckého kraje. Velmi si toho "kousku železa" vážím. Nejen proto, že tento člověk je velmi noblesní a lidský, ale proto, že v tom kousku železa je ukryto nemalé úsilí. Mnoho probdělých nocí,kdy jsem studovala zákony v soc. oblasti i ty zahraniční, mnoho slz a strádání. Je v něm také i radost z malých kroků, které se mi podařilo uskutečnit,dotáhnout až do konce. Je v něm kus mého srdce, odhodlání a nekonečná řada otázek od lidí, kteří se na mě obrací. Snažím se jim pomoci. A v neposlední řadě, je v něm radost z toho, že žiji. Že má druhá šance na život, kterou jsem dostala, naplňuji tím správným.
    Ano, je také druhá strana mince, která je plná bolesti,nepochopení, apatie, arogance, dopisů s pruhy a dokonce minulý týden v jednom z nich se píše, že nemám nárok na to a to, protože nedošlo k amputačním ztrátám, to pokládám za nehoráznost, proti které usilovně bojuji. Ale s tím nemá medaile, nominace, pan hejtman, nic do činění.
    Ba naopak, když jsem dostala prostor veřejného projevu (opakovaně) v Poslanecké Sněmovně, domnívala jsem se, že změna přijde odtud. Upřímně, odkud jinud by měla přijít? A protože dnes, po tolika zkušenostech vím, že je nutné, o těchto věcech hovořit otevřeně a nahlas, konám tak.
    Věrka

    Více zde:
    http://www.kr-kralovehradecky.cz/cz/kraj-volene-organy/tiskove-centrum/aktuality1/hejtman-stepan-ocenil-vyznamne-osobnosti-regionu--kraj-dnes-oslavuje-na-pivovarskem-namesti-306788/?fbclid=IwAR3Sz6s8idCKMzr4ULTRcA1gOkNVt75MiXLDfBYOG5Je1-2lRhQqy2Su_sg

    OdpovědětVymazat
  7. Hezké ráno všem! Moc mě mrzí, že jsem se vyjádřila natolik neobratně. Když jsem zmínila pana Kryla, naprosto jsem na něj nemyslela jako na občana (v tu chvíli jsem si prostě vůbec neuvědomila, že odmítl vyznamenání), ale jako na glosátora, kritika a básníka. Myslela jsem prostě na texty jeho písní. V žádném případě jsem nechtěla říct, že by Věrka měla ocenění odmítnout. Pana hejtmana neznám, Věra píše, že to je noblesní člověk, nemám nejmenší důvod o jejich slovech pochybovat. Výhrady mám k politické straně, za kterou tam je. Ta byla v naší zemi u moci hodně let a tudíž má i velký díl odpovědnosti za sociální politiku i zákony a jejich aplikaci v praxi. Znovu opakuji: Věry, jejich postojů, její statečnosti a bojovnosti si velice vážím!
    Omlouvám se, že jsem tady svou neobratností vyvolala tuto diskuzi.
    Přeji všem krásné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jenom musím připsat, že přesně takto jsem tvůj komentář pochopila. Nyní je vše vysvětleno a společně, jak před oceněním, tak i teď a do dalších dnů, přejeme všechny Věrce hlavně pevné zdraví a plno pohody k jejímu focení, malování, psaní...

      Vymazat
  8. Věrce dodatečně gratuluji a Marti tobě díky za článek.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.