pátek 21. května 2021

koncert na zámku

foto archiv zámek Nelahozeves

Dnes vás zvu na zámek Nelahozeves na záznam koncertu. Ještě jednou online, i když kultura už pojede naživo. Můj muž mi říká: konečně půjdeme někdy do divadla. No druhá dávka očkování nás čeká 11. června, tak ještě musíme vydržet. Už nejsme ochotní si dělat před návštěvou testy.
Bližší informace v článku, který již vyšel. Záznam koncertu je proložen i zajímavým rozhovorem. Snad vám zpříjemní nějakou chvilku.
Mějte pěkný den.

Beethoven na zámku Nelahozeves aneb pozvánka na koncert
Marta Dušková

Na zámku Nelahozeves se i přes nelehkou situaci spojenou se zrušením mnoha koncertů od loňského roku povedlo uspořádat několik koncertů bez přítomnosti publika ve spolupráci s Akademií komorní hudby.

Zámek Nelahozeves je spojen s velkými jmény géniu hudby, a není to jen Antonín Dvořák, ale například i Ludwig van Beethoven, jehož 250. výročí narození si připomínal v roce 2020 celý hudební svět. Oslavy vyústily k vytvoření nové hudební expozice Portrét v hudbě, která je instalována v muzeu Lobkowiczkého paláce v Praze https://www.lobkowicz.cz/en/lobkowicz-palace.

Záznam koncertu představuje Klarinetové trio B dur opus 11 Ludwiga van Beethovena. V loňském roce koncert připravili stipendisté Akademie komorní hudby společně s jejím uměleckým vedoucím, violoncellistou Tomášem Jamníkem. Beethovenovo trio pro klavír, violoncello a klarinet nastudovali violoncelista Tomáš Jamník, který je zakladatel, umělecký vedoucí a lektor Akademie komorní hudby, spolu se stipendisty Matoušem Zukalem, který se představí hrou na klavír a Kateřinou Škardovou, která hraje na klarinet.

Koncert se uskutečnil v Rytířském sále zámku Nelahozeves a v přestávce je možné si poslechnout i zajímavý rozhovor právě s Tomášem Jamníkem a dozvědět se o díle víc.
Příjemný poslech záznamu koncertu.

Foto v úvodu je z archivu zámku Nelahozeves.
Carl Robert Croll (1800–1863), Nelahozeves, pohled od Vltavy, 1841, olej na plátně, 52.5 x 76.5 cm, zámek Nelahozeves, Nelahozeves

5 komentářů:

  1. Marti, moc se těším na živou kulturu a stejně jako ty si nechci kvůli tomu dělat testy. Druhý termín máme s mužem 14. června. Nicméně, dnes jsem zaregistrovala ministra zdravotnictví, který vyhlašoval, že už nemusí být testy do restauračních zahrádek, pokud má člověk prví vakcínu a uplynuly tři týdny od její aplikace. Zda se to týká i kultury, netuším.
    Měj hezké a pohodové dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, díky za další kousek kultury.Taky se těším na normální život...Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, děkuji! Už se tak těším, až si budeme užívat kulturu na živo...
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, díky za trochu kultury ;) My jsme byli naposledy na divadelním představení Cimarmannů těsně před uzavřením loni na jaře.....
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, myslím, že na normální život s kulturou, posezením v restauraci, ubytováním v hotelu,... se těšíme všichni. My se budeme postupně z HO vracet do kanceláře, takže testovaná budu z práce, tak uvidím...
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.