pondělí 17. května 2021

pozvánka do dávné minulosti


O nové expozici hraček v muzeu jsem už psala a v ten den jsem nahlédla i na další výstavu. 
Přiznávám, že velmi letmo, protože o výročí sv. Ludmily, patří jí celý rok, jsem od loňského roku psala už tolikrát, že mám pocit, že bych ji mohla přednášet. 
Psala jsem o akcích, výstavách, nově vyšlých knihách, sochách sv. Ludmily...
Tak další malé nahlédnutí i pro vás. 
K výstavě o památných stromech přidávám jen leták. Jednak jsem nechtěla zdržovat dalším focením, když bylo zavřeno, druhak tam byla tma a fotky malé, tak by to stejně nebylo ono.
Mějte pohodový vstup do nového týdne.






Muzeum zve do dávné minulosti ke kořenům
Marta Dušková

Další výstavou vedle nové expozice hraček (zde), kterou připravilo po otevření Regionální muzeum Mělník, je putovní výstava k výročí 1100 let od mučednické smrti kněžny sv. Ludmily.

Výstava Kněžna sv. Ludmila - Střední Čechy, kolébka národních patronů je instalována v malém sále a zve do dávné minulosti ke kořenům našeho národa. Seznamuje nejen s životem svaté Ludmily, ale i dalších prvních českých světců Václava, Vojtěcha a Prokopa, kteří pocházejí ze středočeského regionu.

V mělnickém muzeu výstavu doplňují trojrozměrné artefakty a poznatky vztahující se přímo k Mělnicku. Výstava vzbuzuje naději v budoucnost vědomím, že základy České země jsou dobré a pevné. Výstavu je možné shlédnout do neděle 23. května.

Ve vstupních prostorách muzea přivítají návštěvníky historické fotografie památných stromů Mělnicka z let 1958 a 1959 na výstavě Významné stromy Mělnicka, které patří do muzejního depozitáře a v tomto složení je možné je vidět poprvé. Autorem fotografií je Otakar John. Velká část těchto stromů již z krajiny zmizela. U většiny zaniklých stromů byli pracovníci muzea schopni dohledat původní polohu, u některých je to obtížné.
A pomoci mohou i vzpomínky návštěvníků. U výstavy je mapa s polohou stromů, kde je možné umístit špendlík s popiskem na posledním panelu výstavy a pomoci zmapovat polohu stromů. 
Výstava potrvá do neděle 30. května.








5 komentářů:

  1. Zajímavá výstava o historii Středních Čech. Moc se mi líbí obraz svaté Ludmily. A neméně zajímavá je i výstava o památných stromech.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, děkuji za další kulturní vložku v podobě pozvánky na výstavy.
    Měj hezké a pohodové dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Marti,
    děkuji za další kulturní okénko. Už se moc těším, až budu moci někam vyrazit i naživo:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, děkuji za porci kultury a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, mne zaujala ta výstava o památných stromech s možností doplnit info o poloze. To mi přijde jako zajímavý projekt. Výstava o sv. Ludmile samozřejmě bude určitě taky zajímavá.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.