středa 19. května 2021

mamut vychází

z archivu Báry
aneb proboha, přestaňme se brát tak vážně! Svět se kolem nás netočí a vše není jen o nás. 
Původně tady měla být jen upoutávka na novou knihu Báry. 
Báru znáte nejen z rozhovorů, které na blogu byly, ale i z našich různých anabází a storek, které jsme spolu zažily a já o nich napsala.
Proč ten úvod na novou knihu?
Voláme si s Bárou, kdy článek vyjde na Kanál eM a ona najednou povídá, no s tou anotací teda nevím. 
Co se děje?
Upoutávka na knihu je samozřejmě všude a i se zmíněnou anotací, protože kniha už je v prodeji.
Ale prosím tě na facebooku ve skupině začínajících spisovatelů se na mě snesla kritika prostřednictvím děsných komentářů. 
Ne, číst se mi nechtějí. To mám jako tu anotaci stáhnout nebo co?
Ne, v žádném případě! 
No hurá, to je správné slovo. Tak mi řekni některé z komentářů. 
Po shrnutí s ní musím souhlasit, když si povzdechne, kam ten svět proboha spěje.
I já se ptám, kde se proboha bere v lidech ta útočnost, kritika počínání druhých, vztahovačnost, to vymýšlení závěrů a záměrů, které rozhodně nejsou pro mě patrné. Nakonec si komentující otravují život především sami sobě.
Pokud si člověk nedokáže dělat sám ze sebe srandu, tak ať nechá na pokoji ty, co to ale umí. 
A my dvě to umíme, o tom není pochyb. 
Jo, a mamutem se Bára nazvala sama, nikdo z okolí si to dokonce o ní ani nemyslel. Já jsem ji viděla pěkně i v původním těle, ale tohle bylo už v nějakém rozhovoru.
Požádala jsem Báru, aby mi pár komentářů poslala a společně jsme se rozhodly, že o tom napíšu, tak si můžete nakonec udělat úsudek sami. 
Já jsem po nehodě dost ztloustla, z velikosti 36-38 mám 40-42, jsem v cizím těle, a vždy jsme si dělaly s Bárou legraci, že bychom potřebovaly ořezat ten bůček a nikdy mě nenapadlo, že snad toto může být hanění lidí s větší váhou. Naopak, si myslíme, že by byla nuda, kdybychom byli všichni jen štíhlí. 
Kniha není návodem a ani neaspiruje na knihu jak zhubnout. 

Bára:  "Během pár hodin 22 komentářů ve skupině pro začínající spisovatele a básníky, kde by člověk takové jednání zřejmě nečekal. A to četli jen anotaci, co kdyby si přečetli celou knihu? Myslím, že bych skončila na pranýři... já to ale říkala, že můj přiblbý humor nesedne každému...
3 nejhorší
Veronika Trnková
Ufff nie velmi stastny nazov. Tucna zena nie je mamut 🙅♀️ stop fatshaming
Kateřina Slezáková
Se vší úctou, myslím, že takový typ knihy by fungoval lépe v devadesátkách, když bylo ponižování sebe sama ještě v kurzu... 🙂 A to říkám sama jako žena, co zhubla.
Erik Decimus
Kateřina Slezáková Souhlasím. Moje máma /psycholožka/ říká, že dokud budou ženy o sobě mluvit jako o ,,mastodontech '' apod., je úplně jedno, zda budou malé, velké, tlusté, tenké. Dávají tak světu a nám mužům signál, že takové smýšlení je v pořádku. Protože co si budeme namlouvat - pokud mi žena řekne, že je velryba, budu ji takovou navždy vnímat, i když bude vyhublá na kost. Slova mají velkou moc. Ženy si potom stěžují, že je muži hodnotí, a zapomínají, že jsou to jen zrcadlové neurony.

3 nejlepší
Karla Michalíková
Za mě je to naprosto dokonale! At už název, tak trailer knihy. Je to vtipné! Umíte si tak skvěle hrát se slovy! Přesně chápu, co jste názvem myslela a celé to na mě působí tak, že mám okamžitě chuť si knihu koupit. Jste uzasna!🙏
Pavel Polák Běžně se kolem téhle tématicky nepohybuji a ani nezajímám, ale tohle mě doslova zaujalo, jak příjemně a s citem je to psano a pojmenováváno. To plynutí textu je tak přirozené, že se v mžiku ocitám v příběhu a očekávám další a další slůvka a překvapení. Inspirativní prožitek na pár řádcích 🤗💫🌿
Amy Andreas Renzi
Bára Walterová Benešová je to kniha, která osloví ty, kteří se s tímto tématem potýkají. Nebojte se, každá kniha si najde svého čtenáře. Mně se to líbí, název není v ničem hanlivý, je zajímavý a intuitivní. Podle mne trefa do černého.
a jeden negativně pozitivní komentář :-D

Gratuluju! Další knížka, na kterou se díky téhle skupině vrhnu (😭), ale už jen anotace ve mně vyvolává smíšené pocity. Líbí se mi styl psaní, celková myšlenka, ale musím se zeptat - ta vykukující myšlenka “být tlustý je něco, za co se stydět”, která mi poblikává jak rozbitá siréna, je úmyslná? Občas mi totiž některá spojení evokují strašnou útočnost"



Tak a teď ten článek se zřejmě tolik kontroverzní anotací. No některé věci nikdy nepochopím. Naštěstí. Mějme pěkný den, ať už jsme tlustí (mám se ráda i tak), plnoštíhlí nebo štíhlí. 
Hlavní je se přijmout.

Kniha Od mamuta k modelce právě vychází aneb jak jsem zhubla
Marta Dušková

Regionální spisovatelka Barbora Walterová Benešová vydala svoji šestou knihu s názvem Od mamuta k modelce a zmínka o tomto humoristickém románu již na Kanál eM byla nedávno v rozhovoru se spisovatelkou 
Po románu Síla naděje, je to druhá kniha, kterou spisovatelka napsala podle skutečnosti nikoliv podle své fantazie.

Je to vlastně deník, který dokumentuje v průběhu několika měsíců autorčinu snahu o změnu životního stylu, kterou dovedla do zdárného konce. A za úspěchem v hubnutí možná stojí i slib o napsání románu, "jak jsem hubla".

Knihu je možné si objednat přímo v nakladatelství Fortuna Libri.

Anotace:
"Roky strávené v obrovském mamutím těle mi zajistily doktorát z výmluv, proč nemohu zhubnout. A přitom funím do kopce jak parní lokomotiva, při natahování punčoch se potím jak po zaběhnutém maratonu a při obouvání se cítím stejně jako potápěči bez dýchacího přístroje.
Pak ale stačil jeden jediný okamžik, jediná vteřina, aby se mi v mozku rozeběhla už dávno zrezivělá kolečka. Moje osobní váha kvílela a prosila, abychom se vážili po jednom. Výhružně na mě blikala třímístným číslem 111 kg! Tak nad takovým číslem by plesali snad jen numerologové.
A tak jsem se rozhodla pohřbít své velrybí tělo do skladiště historie. Neudržitelná situace mě donutila zakleknout na startovní čáru nejnáročnějšího závodu mého života. Shodím 30 kilo a získám Nobelovku v hubnutí!
A přesně v tuhle chvíli začala moje nová doba hubnoucí…"

Další povídání z průběhu hubnutí se můžete přečíst v rozhovoru Já nejsem tlustá, mám jen tlusté vnitřní orgány, kde si můžete prohlédnout i srovnávací fotky.

Seznam dosud vydaných knih Barbory Walterové Benešové:Dívka, která nesměla mít sny - 2015Dívka, která ztratila budoucnost - 2016Došel nám čas - 2018V náruči kanibala - 2019Síla naděje - 2020Od mamuta k modelce - 2021

9 komentářů:

  1. Marti, jak říkala moje babička: "není člověk ten, aby se zalíbil lidem všem". Bohužel se najdou i takoví, kteří nepochopí nadsázku nebo si ze sebe neumí udělat legraci. Já už mám knihu objednanou a těším se, že se pobavím a třeba v knize najdu i inspiraci. Také se potýkám s nadváhou. Předloni jsem kvůli žlučníku zhubla, po operaci jsem ještě nějakou dobu držela dietu, ale pak přišel covid, nikam jsme nemohli a nikdo nevěděl, co nás čeká. A já se nenápadně začala dopovat sladkým + minimum pohybu a kila šla nahoru. Jsem naštvaná sama na sebe. No, nebudu to víc rozebírat. Knihu si ráda přečtu a pak dám vědět. Teď čtu od Báry Došel nám čas a přiznám se, že bych něco takového zažít nechtěla.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, na mne osobně už ten nadpis působí pozitivně. Myslím si, že to bude bezva čtení a zábava. Někteří lidé budou dělat cokoli jen aby řekli něco hanlivého na kde co. Asi se jim uleví. Já sama se snažím udržet váhu, ale jak nejsi zcela zdráva, tak to není tak jednoduché. Také bych klidně podarovala několik kilogramů faldíků. Jak kdyby silnější ženy nebo muži nebyli hodni ničeho. I svá kila musíme nosit s grácií a dělat si ze sebe legraci. O tom je přece život. Nemůžeme být všichni jak vystřiženi podle jediné "správné" šablony. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  3. Pořád mě překvapuje, jak jsou někteří lidé schopni v jednoduchých jasných věcech hledat složitosti a obsah, který tam ani není. J.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, mám ráda lidi, kteří si dokážou udělat legraci sami ze sebe. Proto k mým oblíbeným autorkám patří Halina Pawlowská. S lehkostí a vtipem glosuje svůj život a mnohdy i peripetie s její ne zrovna konfekční velikostí. Tvoje kamarádka Bára popsala boj se svými kily navíc a někteří se k tomu holt "museli" vyjádřit. Určitá anonymita na sociálních sítích je pro ně to správné pole působnosti. Kdyby měli svůj názor říci osobně přímo autorce, neudělali by nic. Takhle si prostě jen plivli po člověku, který něco dokázal a navíc o tom i napsal. Hodí se k tomu nomádské přísloví: "Psi štěkají a karavana jde dál."
    Přeji autorce spoustu spokojených čtenářů.
    A tobě hezké a pohodové dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  5. Marti je mi líto, že jsou lidé tak zlí a psali Báře zlé komentáře. Bára píše krásně a poutavě a kdo chce knihy kritizovat měl by si je nejdříve celé přečíst. Ono to není jednoduché sepsat román tak, aby zaujal všechny. Mně se její psaní líbí a tak přeji knížce šťastný vstup na knižní scénu.

    OdpovědětVymazat
  6. Pokud se tak člověk hodnotí sám a s nadhledem, tak nevidím problém.
    Báře přeju, ať se knížka dobře prodává a ať má hodně pozitivních ohlasů.
    Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
  7. Mě se taaak libí ta obálka!
    Mám moc ráda trochu sebeironie, tohle bude ta pravá kniha!
    Přeji tobě, Báře i nové knize všechno nej! Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, většinou kritizují ti, co mají problémy sami se sebou. Ostatní to musí brát přeci s humorem a nadhledem. Báru obdivuji za její kila dolů, já bych potřebovala jen 5 a také mám spoustu důvodů, proč to nejde. :o)
    Nové knize přeji hodně pozitivních čtenářů. D.

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, Báru ode mě moc pozdravuj. Je dobrá, že dokázala tolik zhubnout a vše popsala a fotila se...To by každý nedokázal. Navíc to bude motivace pro ostatní. Obrovský respekt !!! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.