pátek 14. května 2021

záchrana památek


Dnes jsem si myslela, že nafotím barvy v každém koutě zahrady, protože včera jsme nasadili do truhlíků, závěsných květináčů a jiných nádob vše, co jsme přivezli ve středu ze zahradnictví. 
Tedy kromě rododendronu do země. To jsme nestihli mezi deštěm. 
Dnes opět prší od rána a mně se nechce courat v těch krátkých pauzách mezi deštěm a deštěm. 
Tak dnes dávám článek o záchraně kulturního dědictví, který vyšel před pár dny a tato bohulibá činnost nadšenců jistě stojí za povšimnutí.
Mějte krásný den.

P.S. Jinak stihla jsem několik výstav a reportáže z nich teprve vyjdou v našem magazínu. Některé události, které jsem po dlouhé době prožila naživo nikoliv jen online, na blog dám v příštích dnech. 

Záchrana kulturního dědictví je vždy záslužným činem
Marta Dušková

Zámeček Turbovice, který leží v katastru osady Skuhrov, byl před pár dny prohlášen za kulturní památku. Součástí zámečku či spíše letohrádku je i vzácný vinařský kládový lis. Konečně bude moci dojít k jeho opravě.

Majitel této kulturní památky je rodinné Vinařství Válkovi. Společně s vinicemi spolu s koupí pozemku od Jiřího Jana prince z Lobkowitz získali v roce 2019 i nemovitost bývalý zámeček Turbovice. Kdysi skvostný letohrádek od roku 1945 po vystřídání několika majitelů a nájemců chátrá.

Po vyhlášení kulturní památkou chtějí majitelé přistoupit společně se státními institucemi a podporovateli letohrádku k opravě a vrátit mu zašlou slávu a zachránit i vzácný kládový list, který je umístěn na původním místě v lisovně.

"Zámeček je nyní v dezolátním stavu, a tak jsme si vědomi, že jeho záchrana bude jak časově, tak finančně velmi náročná. Věříme však, že se nám tento nelehký záměr podaří s podporou státních institucí dotáhnout až do konce a zámeček bude opět ozdobou vrchu Turbovice.
Rod Turbů se na historickém vývoji, politice i kulturním životě mělnické lokality, zejména pak především v Borku a na Skuhrově podepsal velkou měrou.
V dubnu 1729 koupil Skuhrov i s přilehlými vinicemi rytíř Jan František Turba. Na tehdejší vinici Vlková pak nechal vystavěl zámeček, kde rodina Turbů pobývala celou dobu až do svého odchodu v roce 1796. Součástí letohrádku je také doposud dochovaný kládový vinařský lis. Na pozemku se nachází dvě patra sklepů a studna hluboká 48 m, z níž se vytahovala voda okovem". Podrobnější informace na https://vinarstvi-valkovi.cz/.

Majitelům lze jen popřát, ať se tento jejich ušlechtilý záměr záchrany kulturní památky podaří.

Použité fotografie jsou z archivu Vinařství Válkovi.





8 komentářů:

  1. Až se tato památka dá doromady, bude to jistě zajímavé místo.
    Klidný den, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý článek, snad se majitelům podaří zámeček zachránit.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, neznám a jdu se podívat do mapy, kde to je. Zdravím Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, všem památkám bych přála, aby se dočkaly oprav a obnovy. K nemalým financím je důležité mít zájem o obnovu, dohoda s památkáři a v neposlední řadě i šikovné ruce řemeslníků a brigádníků.
    Držím Turbovicím palce.
    Měj hezký den. 🍀

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, to je zajímavé místo. Podobné jsou v našem výběžku bývalé lázně Karlovo údolí u bývalé vlakové stanice Šluknov - údolí. Soukromníci to koupili, brigádníci jim pomáhají s úpravami okolí bývalých lázní, ale majitelé si vzali na svá bedra břemeno, které nemohou zvládnout a na budově se už propadly střechy a celková oprava se určitě vyšplhá do milionů, které majitelé nemají a soukromníkům těžko někdo dá peníze na opravu jen tak. I kdyby se plno lidí z okolí na opravu skládalo, tak to stačit nebude. tak že si myslím, že budovu čeká smutný osud...bohužel.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, fandím každému, kdo se snaží takovýmto starým, trochu zapomenutým a zubem času ohlodaným místům vrátit krásu a život.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  7. Mám obrovskou úctu ke každému, kdo chce a umí něco takového zachránit.
    Marti, měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Opravený bude krásný. Můj obdiv patří majitelům a jejich odhodlání.
    Měj hezkou sobotu.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.