čtvrtek 16. prosince 2021

adventní anketa

Psala jsem článek, jehož součástí je anketa stejně jako vloni, jen vloni jsem se věnovala předsevzetím. 
Letos se anketní otázky týkají adventu a já jsem ráda, že se vždy najdou lidé, kteří jdou do toho se mnou. 
Článek není jen z našeho regionu, naopak tam najdete i osobnosti ze vzdálenějších míst. 
V anketě odpovídají známé i méně známé osobnosti, a některé budou známé i pro vás. Já ještě jednou všem děkuji za ochotu a vstřícnost, bez vás bych článek nenapsala. 
Článek už byl zveřejněn, tak si dovoluji dát jej i na blog. Tak snad vám přijde zajímavý.
Přeji nám všem pěkný den.

Advent je čas očekávání a naděje. Jak to máte vy?
Marta Dušková

Každý vnímáme advent jinak. Pro někoho jsou důležitá umytá okna, vyčištěné koberce, napečených deset druhů cukroví, celý dům vyzdobený a všechno připraveno.

Někomu jsou umytá okna naprosto lhostejná, koberce nečistí, protože je ani nemá, klidně přizná, že pečení cukroví je oprus. Tak to mám já. Úklid nedělám už desítky let, protože přece uklízíme celý rok, a když byly děti malé, malovaly stromečky a vánoční témata na okna uhly, tak přece jim to neumyju. Koberce a sedačky se u nás tradičně čistily až v lednu, aby nás nerozčilovalo, že děti drobí a zašlapávají vanilkové rohlíčky do koberců a utírají si ruce do křesel. Všechno se vlastně odsouvalo do ledna i úklid skříní.
Ale vše jsme zdobili a s dětmi jsem pekla cukroví. Co jsem si hodně užívala každý advent, byl nákup nových vánočních ozdob. U nás nosil stromeček vždycky Ježíšek a děti se těšily na ráno na Štědrý den, jakou barvou ozdob je Ježíšek překvapí. Dodržování této tradice vyžadovaly děti i v dospělosti.

Dnes jsme s mužem sami. Dům zdobíme, protože se nám to líbí, ale přiznávám, že nás to ale fakt nebaví, není ta motivace děti, a každý rok se přemlouváme a rok od roku se výzdoba protahuje až na několik dní. Dávno je pryč ten čas, kdy první adventní neděli všechno u nás svítilo a zářilo. K pečení cukroví se už nedonutím a obvykle upeču jeden či dva druhy. Zbytek upeče někdo jiný. Dárky nakupuju celkem brzo už v létě, jakmile na něco narazím a balím je tradičně těsně před Štědrým dnem.

Pár známých i neznámých osobností jsem oslovila s adventními otázkami a vznikla malá anketa.

Otázky pro ženy:
1. Je pro vás předvánoční úklid důležitý?
2. Pořizujete dárky v průběhu roku nebo na poslední chvíli?
3. Kdy balíte dárky a zdobíte stromeček?

Tereza Veselá, umělecká fotografka:
1. Předvánoční úklid vůbec nedělám.
2. Dárky začínám pořizovat od podzimu.
3. Balím je někdy v průběhu prosince, jak mi to vyjde. Stromeček nám nosí a zdobí Ježíšek v noci na Štědrý den.

Barbora Walterová Benešová, spisovatelka a tisková mluvčí:
1. Důležitý asi není, ale to víte, že bych si přála mít na Vánoce všechno vygruntované, vlastně bych si přála po celý rok… Mytí oken raději vyměním za čas strávený s rodinou.
2. Když byly děti malé, začínala jsem nakupovat dárky už v létě, ale pak jsem je na Štědrý den zase nemohla najít. Dost často dostaly některé dárky až třeba dva nebo tři dny po Vánocích. Letos jsem začala až v listopadu.
3. Dárky balíme průběžně tak, jak se nakupují. A stromeček zdobí děti den před Štědrým dnem.

Růžena Šimková, sběratelka panenek
1. Velký vánoční úklid už pro mě není důležitý. Ty roky, kdy jsem musela mít umytá okna, vyprané záclony, umyté dveře, vyčištěné koberce a uklizené skříně, jsou dávno pryč. Co stihnu uklidit, to stihnu.
2. Dárky kupuji většinou na podzim, ale pokud se během roku objeví pěkný dárek, tak ho koupím.
3. A balím je pár dnů před Vánocemi. Teď už jsme s mužem sami dva, takže nemusím s balením čekat na večer až usnou děti.

Adéla Dutková, studentka
1. Úklid není důležitý, uklízím průběžně. A i kdybych chtěla, tak to kvůli testům ve škole a hodně práce v době před Vánoci nestíhám.
2. Tento rok se mi povedly nákupy v průběhu roku, ale většina až po velkých prázdninách.
3. Dárky balím, až mám všechny nebo většinu a stromeček zdobím až těsně před Štědrým dnem.

Otázky pro muže – jen jedna je jiná:
1. Co pro vás znamená advent?
2. Pořizujete dárky v průběhu roku nebo na poslední chvíli?
3. Kdy balíte dárky a zdobíte stromeček?

Petr Raist Šťastný, grafik
1. Na jednu stranu pro mě symbolizuje výzvu ke zklidnění a vědomější vnímání, jak se vlastně mám a jak se mají blízcí. Na druhou stranu je to období, kdy mívám poměrně hodně práce a někdy je to hektické. Zároveň má v sobě člověk občas takovou slavnostnější a štědřejší náladu. A tu by si měl hýčkat.
2. Po celý rok vnímám, co by se komu líbilo za dárek a snažím se je pořídit včas. Ale letos jsem měl zpoždění a v polovině listopadu mě trochu zachvátila panika, když jsem nebyl schopný najít online nic kloudného. Dneska je také potřeba počítat s dodacími lhůtami přepravních společností. Ale vždy mám v záloze knihkupectví Želví doupě, kde už ví, co mně pro koho doporučit.
3. Dárky balím většinou až najednou, pár dní před Štědrým dnem, to proto abych ještě revidoval, co pro koho mám. Doma máme dřevěný stromeček, který je ozdobený hned a poslední dobou vytahujeme ještě před Štědrým dnem, ale dřív jsme tradičně zdobili Štědrý den ráno.

Jaroslav Vrba, starosta obce Hořín
1. Advent pro mě znamená nostalgii, vzpomínky na pomalý adventní nájezd krásných poetických Vánoc. Advent kouzlo má, akorát na rozdíl od „kdysi“ už musím sem tam řízeně a vědomě zabrzdit, podívat se na adventní věnec a v podstatě si přikázat a vypnout shon a starosti a stres a vědomě si na povel pustit do mysli krásu a poetiku Vánoc. To ale pořád umím.
2. Dárky? Ty pořizuju vlastně pořád, pokud to jde a asi moc nerozlišuju ty vánoční a ty jiný, mám tři dcery, vnučku… neumím dárek pořídit a schovat a načasovat ho pod stromeček, ale takového už mě znají. Pořídím, dám a myslete si, že to máte k Vánocům. Funguje to a nikdo mě za to nestřílí.
3. Tím pádem dárky moc nebalím. Na Vánoce bývám sám, tak stromeček nezdobím, stromečků jsou všude mraky. Kéž by bylo i tolik vánoční lásky a upřímnosti (nejen vánoční). Poetiku Vánoc si ale užiju, miluju je…

Pavel Dušek, můj muž
1. Advent to je výzdoba domu, která mě fakt nebaví, ale pomáhám s ní.
2. Dárky pořizuju tradičně na poslední chvíli.
3. Stromeček nezdobím, já jej přináším jako Ježíšek. Dárky balím na Štědrý den, pokud na mě zbude balící vánoční papír…

Moc děkuji všem, kteří s ochotou odpovídali na otázky. A ať už uklízíte, pečete, je to na vás. Na Vánoce není žádná norma a je zapotřebí si umět přiznat, že když se mi nechce péct cukroví, tak ho prostě péct nebudu. Mně teda chvíli trvalo, než jsem si to přiznala. Tak ať je ten předvánoční čas pro nás všechny plný pohody, lásky a tolerance.

9 komentářů:

  1. Marti, zajímavá anketa. Tvůj muž mě moc pobavil poslední odpovědí.
    Mějte oba pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, zajímavé odpovědi. Já to mám takto,vše si užívám,dělám jen to co chci. Dříve předvánoční koncerty, posezení s přáteli, návštěva výstav, trhů a to v doprovodu členů rodiny. Ovšem,pouze kdo chtěl připojil se.
    Zdobení stále, dárky ano,ale maličkosti,které až na láhev kvalitního vína pro manžela uskladněného v lednici většinou najdu až po vánocích v různých koutech skříní. Balení,tak předsevzetí mám, papírové tašky vše jísti.
    Pečení,dva druhy určitě,ale úklid.🥰 Uklízím pořád.🍀

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrá anketa.
    Já jsem nikdy nebyla z Vánoc uhoněná, ani když byli klucí malí. Nějak jsem si to uměla zorganizovat. Mám Vánoce a i ten předvánoční čas ráda. Asi jsem si to přinesla z původní rodiny, kdy si nepamatuji, že by v tom čase bývalo u nás nějak dusno. Bylo uklizeno, napečeno..... Cukroví peču, ale už v přiměřeném množství, úklid se přeci provádí během roku průběžně, dárky na poslední chvíli nekupuji a balím je v týdnu před Vánocemi. Baví mne to, takže si na to vyčlením jeden večer a je to.
    Takže asi tak.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, to je moc hezká anketa. Také uklízím po celý rok. Okna myju, když je hezky, koberce už v bytě žádné nemáme. Kvůli Vánocům už to dávno neřeším tak, jako dřív. Děti jsou z domu, vnoučata už z většiny dospělá. Adventní výzdobu..? Do oken dám drobnou ozdobu a jinak nic. Nemáme ani adventní věnec. Já se bojím svíček, ( když mi bylo 9 let, tak jsme od svíčky vyhořeli a to trauma z požáru se ve mně usadilo na celý život), tak že mám jen jednu svíčku ve skle, kterou zapaluji až na Štědrý večer. Jinak svíčky vůbec nekupuji a ani je nepoužívám. Cukroví sice peču, ale vždy mě u toho "chytnou záda" tak že mám letos 5 klasických druhů a myslím, že na ztloustnutí to úplně stačí. Byla bych ráda, kdyby bylo hezké zimní počasí a mohli jsme místo vysedávání u televize a jídla raději vyrazit s celou rodinou na nějaký hezký výlet. Dárky mám nakoupené i zabalené. Mým největším přáním je, abychom byli všichni zdraví. Přeji Ti krásný předvánoční čas a hlavně ať jste všichni zdraví.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, při čtení tvého předvánočního dění, jsem si připadala, že to píšu já.
    Cukroví peču jen aby trošku provoněl byt a teď kvůli vnučce. Moc ráda pomáhá při pečení.
    Jedinou změnou je, že asi 10 let dělám adventní věnec. Prostě mě to baví.
    Přeji ti pohodový čas.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, čím jsem starší, tím víc slevuji z úklidu a užívám si předvánoční atmosféru. Ale obojí je u mne tak trochu vyrovnané. .o)
    Hezký článek.
    Měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
  7. Já úklid moc nestíhám, neb není úplně mou prioritou, takže dám přednost jiným věcem. Ale štve mne to. Pečení cukroví mne docela baví, takže peču.
    Dárky začínám kupovat tak měsíc před Vánoci - dýl bych je nedokázala udržet v tajnosti.
    Stromeček zdobíme na Štědrý den ráno a dárky balíme všichni dopoledne na Štědrý den, takže nastává rvačka o nůžky, provázky a lepicí pásky a taky o místo, kde v klidu zabalit :D
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  8. Já bych moc chtěla dům ve vysokém lesku, ale přes pravidelný úklid to se psem prostě není možné.
    Napečeno mám, to mě docela těší, ještě vánočky pro rodinu a kamarády.
    Těším se na děti, které přijedou, letos s námi bude i mamka, tu si střídáme :o)
    Dárku už jsou všechny doma (snad!!!), balit jsem začala včera - zatím je trochu.
    Děkuji za počtení, zdravím tebe i vtipného muže!
    Helena

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Marti,
    moc zajímavý článek, se zájmem jsem si přečetla odpovědi a hodně mě pobavil tvůj muž:-D Pro mě vánoční úklid není důležitý, protože uklízení mě stresuje a já se na Vánoce stresovat nechci. Samozřejmě nežiju doma v chlívku, ale není pro mě podstatné, jestli mám umytá všechny okna nebo jestli jsem přeskládala sklep...
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.