úterý 21. prosince 2021

kokosky s andílkem aneb recept pro lenochy...


Letos jsem se chtěla na pečení vánočního cukroví úplně vykašlat. Nakonec jsem se rozhoupala a trochu to ošidila. Chyběla mi ta vůně a možná taky to, že už jsem dlouho nic nepekla. Pořád říkám, že už mám odpečíno. Našim třem dětem jsem pekla pořád a v pubertě toho snědly jako "polský zájezd", takže jsem přes víkend pekla několikrát za sebou a samé kynuté moučníky.
Z lineckého těsta, půlku jsem smíchala s kakaem, jsem udělala tři druhy, rohlíčky jsem taky udělala a i naše rodinné dortíčky už byly v plánu.
Kokosky jsem dělala poslední tři roky, byly výborné, ale strašně pracné, tak jsem si letos říkala, že na ně kašlu, že na to nemám nervy. 


Při každodenním sledování dění u nás a ve světě na mě kouklo video s jednoduchým receptem na kokosky a přiznávám, že i přes dobré komentáře se mi nechtělo věřit, že by tyto kokosky mohly být snad dobré a odpovídat chuti těch klasických, se kterými se s prominutím s....e a trvá to dlouho. Sníh šlehat v páře atd., někde tady je recept na blogu.
Ale vzhledem k tomu, že to fakt byla rychlovka, řekla jsem si, že to zkusím. Včera je ochutnala i kamarádka a hned jsem jí na ně musela poslat recept, protože jí moc chutnaly. 
Jé, ty jsou úžasně měkké, většinou bývají hodně tvrdé, než změknou časem.
A protože je to opravdu rychlovka, třeba budete chtít ještě vyzkoušet. Tak recept na poslední chvíli.
Jen jsem se letos vykašlala na slepování a už nedělala těsto, na které by se kokoska přilepila marmeládou. Ano, jsou samozřejmě lepší, ale to už by ztratilo to kouzlo bleskového zpracování. 
Takže budete potřebovat:
200g strouhaného kokosu
150 g moučkového cukru
2 vejce a špetku soli
Do mísy dáte prosátý cukr, kokos, vše promícháte a přidáte dvě rozkvedlaná vejce. Vše promícháte dohromady, hnětete rukama, až drží těsto trochu pohromadě. Úplně teda nedrží, ale nabíráte lžičkou, trochu upravíte rukou a přendáte lehce na plech. Upečete do zlatova a to je vše. Jsou neskutečně měkké a výborné.
Přidávám tentokrát i odkaz video na rychlé vánoční kokosky.
Jo ta krásná andělka to je dárek k Vánocům od kamarádky, která právě kokosky ochutnávala. A myslím, že to andělce s těmi kokoskami sluší.
Jen tedy kupované cukroví, které taky mám už od začátku prosince, je mnohem krásnější než to moje šišaté. Tak až se sejdeme celá rodina (doufám, že celá) tradičně 25. prosince, budu muset hlásit v prvním patře etažéru to šišaté cukroví je moje, to krásné pekli někde jinde.
Mějte pěkné úterý.






6 komentářů:

  1. Marti, máš pěkné cukroví a andělce to s ním sluší. Kokosky zkoušet nebudu, protože jsem koupila hotové, tak snad příští rok. Kdybys viděla moje vanilkové rohlíčky, co kus to originál, ale na chuť to vliv nemá. Myslím, že bude chutnat, jak to doma dělané, tak kupované. Hlavně, abychom se mohli sejít s rodinou.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti,zrovna jsem dělala inventuru ve stavu našeho cukroví. Linecké slepované zdobené čoko a mandlí,kokosové přes strojek. K dnešnímu dni krabička od Marlenky. My jsme spíše na maso a návštěvy také, cukroví jen zobnou. Doplním talířek kuličky Rafaelo z bonboniery 🥰Recept na kokosky úžasný,píši si. Tvé cukroví a Andělka na 1***🍀

    OdpovědětVymazat
  3. Marti kokosky jsou super. Stejný recept mám také, ale letos jsem je nedělala. Mám sedm druhů klasiky a manžel už na něj chodí s tím, že jinak se to bude jíst do léta. Ale není to pravda. Tolik toho zase není..jen chce omluvit to, že neodolá a do Vánoc na to nevydrží koukat. Přeji Tobě i celé rodině krásné Vánoce,dětem i vám hodně radostí z dárečků.Hlavne ať jste zdraví.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, kolik mám druhů nevím, to počítá Adam, až z když je všechno vyrovnáno :o) nevím proč! Peču prostě ty druhy, které nám chutnají a pak nějaké nepečené. Kokosky dělám roky s tvarohem, jsou taky hned měkké a mají úspěch.
    Přeji pohodové dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, zdravím. Jsem ráda, že vše dělám dopředu - dárky kupuju celoročně, stromeček je ustrojený od Mikuláše, je zabaleno i napečeno. Protože teď je všechno jinak - chodím s berlemi, jsem ráda, že dojdu na WC a zpět. Přeju Ti krásné Vánoce, hodně zdraví a užij si to s rodinou. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, zajímavý recept. já kokosky nepeču - ze zbylých bílků dělám oříškové pusinky. Pár kokosek dostanu vždycky od mámy, oni je chlapi stejně nejedí :) a já jich zas nepotřebuju "vagón". A na domácím cukroví je šišatost roztomilá (taky nemám jeden kousek jako druhý, že...)
    Hezký poslední předvánoční den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.