středa 22. prosince 2021

nepoetické adventní téma

Dnes naprosto nepoetické téma, přesto se týká právě adventního času. Všichni jsme obzvlášť v této době náchylní k dobročinnosti a charitě a nejsme tak pozorní jako během roku.  
Tímto článkem jsem reagovala na upozornění Policie ČR, sama bych si asi toto téma aktuální v této předvánoční době ani neuvědomila. Ale přitom jsem si vzpomněla na mělnické trhy před pár lety právě v adventu, kde jsem fotila. A pravděpodobně bych si ani nevšimla "výběrčího" na invalidním vozíku, kdyby na focení nezačal reagovat tak, že se rychle klidil ze záběru a já si všimla, že rychle uklízí nějakou kasičku. Všiml si toho i můj muž a hned nám došlo, o co jde. Stál v rozsvícené bráně a blokoval příchod lidí na náměstí a já si říkala, proč neuhne. No uhnul, až když viděl, že fotím jeho směrem. Nedalo mi to a vypravila jsem se směrem k němu, že se zeptám, na co vybírá. Všiml si mě a na vozíku začal ujíždět pryč z dosahu. Na co byla údajná sbírka, jsem si ovšem domyslela sama. 
Povedlo se mi tak ale uvolnit vchod pro přicházející. 
Ještě teď, když si na to vzpomenu, se otřesu hnusem a odporem, jak někdo dokáže hrát bezostyšně na city lidí. 
Mějte pohodovou středu. Já se jdu dnes zabývat velmi kontroverzním tématem a povídat si o něm, článek sem určitě dám, až ho zplodím. 

Vánoce jsou časem konání dobrých skutků a charity, ale i rájem pro podvodníky
Marta Dušková

Vánoční čas vyvolává v mnoha lidech touhu pomáhat ostatním více než jindy během roku. O tom vědí své právě podvodníci, které využívají vánočního času a povede se jim lépe podvést důvěřivé lidi. Využívají k tomu například žádostí o příspěvek do údajné veřejné sbírky na pomoc potřebným. Právě v této době je nutné předvídat a být obezřetný.

Aktuálně pořádané veřejné sbírky jsou vždy zveřejněny na webu Ministerstva vnitra ČR Seznam veřejných sbírek - Ministerstvo vnitra České republiky (mvcr.cz), kde je možné právě pořádané sbírky vyhledat.

Ale je možné, lépe je nutné si prověřit žadatele o příspěvek do sbírky přímo na místě. Ten, kdo vybírá peníze, by měl předložit osvědčení příslušného krajského úřadu, plnou moc od pořadatele sbírky s osobními údaji pověřené osoby. Kasička na peníze musí být opatřena pečetí příslušného města, není přípustné přelepení víka obyčejnou samolepkou.

Odpovědi na otázky, kdo může pořádat veřejnou sbírku a jaké sankce jsou v případě nedodržení povinností, jsou zveřejněny na stránkách Policie ČR Pomáháme seniorům, chráníme seniory - veřejné sbírky - Policie České republiky.

7 komentářů:

  1. Vynalézavci prostě existují. A důvěřiví lidé, kteří levárnu nepředpokládají, také.
    Klidný den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel podvodníci se nezastaví před ničím. Proto je potřeba být stále obezřetný a nenaletět.
    Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavý článek. Zrovna nedávno mne oslovil, vlastně naprosto beze slov, nějaký člověk, vrazil mi do ruky nějakou kartičku a chtěl na něco přispět. Jenže jak špatně vidím, netušila jsem, co je na kartičce, pak vyndal kasičku a chtěl peníze. Odmítla jsem ho, celé to bylo strašně divné. Já myslela, že mi v obchodě chtějí předat třeba nějaký kupon na slevu a ejhle, ono šlo o podporu ani nevím čeho. :o)
    Marti, měj hezký den. D.

    OdpovědětVymazat
  4. Včera v Liberci na nádraží na mne a manžela začal mluvit divný, možná podnapilý člověk, jestli mu nedáme nějaké drobné a než jsme se stihli vzpamatovat a odpovědět, už tam byli sekuriťáci a pána nevybíravě čapli a vynesli před budovu, takže jsme nepřispěli.
    Marti, bylo mi ho trochu líto, ale mohl by svoji situaci asi řešit jinak.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. No, jsou mezi námi tací, kterým není nic svaté...
    Marti, měj pohodový večer. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, já jsem měla moc nepříjemný zážitek před týdnem u nás před Penny. Po nákupu jsem přišla ke svému autu, uložila nákupní tašky do auta a vytáhla z kufru kabelku, abych si uložila peněženku. Do potravin si neberu kabelku, abych ji nemusela hlídat. Najednou se těsně za mými zády objevil cizí chlap v kapuce, skoro se mě dotýkal. Já jsem ho vůbec neslyšela ani neviděla přicházet. A spustil na mě, ať mu dám peníze. Já - že žádné nemám. On - ale máš, dej sem peněženku a sahal po ní. Začala jsem na něho křičet, že mu nic nedám a ať jde okamžitě pryč. On - nekřič. Všiml si toho nějaký mladý kluk a zamířil k nám. Zakuklenec utekl, bylo mi z toho zle ještě večer, i když se nic nestalo. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Já na ulici přispívám velmi ojediněle (Květinový den proti rakovině, Tříkrálová sbírka, Světluška). Jinak mám vybranou organizaci, které věřím, (Cesta domů)a té posílám peníze na účet. Uličním výběrčí říkám "nezlobte se, přispívám jinak".
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.