pátek 17. prosince 2021

pozvánka do světa fantazie



V muzeu je nová výstava dětských výtvarných děl, tak jsme se v sobotu vypravili z trhů a nelitovali jsme. Dokonce ani můj muž, který není takový nadšenec jako já. Dokonce jsme se doma shodli, jak úžasná jsou ta dílka a některá ovlivněná Ladovskou zimou.
Ale než půjdeme na výstavu, ještě malá vsuvka. Včera mě potkala lidová tvořivost, i když je to známé rčení, stejně mě pobavilo. 


U nás jsem první polovinu říkala dlouho, tu druhou půlku nevím, jestli někdy. Ale je pravda, že i u nás nastalo období, kdy cukroví zbývalo a já ho dávala do mrazáku. Synovec přijížděl na velké prázdniny a já pro něj vytahovalo vánoční cukroví z mrazáku, které miloval a těšil se na něj právě v létě. Ovšem, když přišla nějaká návštěva, kroutila hlavou: panebože, v létě vánoční cukroví?! 
A dnes peču málo a můj muž říká: nepeč, stejně to moc nejím a ani ty ne. Ovšem poslední leta se mi stává, že na Štědrý den otevřu dózy s cukrovím a tam na mě kouká jen polovina.
Vždyť si říkal, že to jíst nebudeš, tak kam zmizelo?!
Ale tolik jsem ho přece nesněd´... Takže asi tak.
Tak a už pojďme na tu výstavu.
Mějte pěkný pátek.









Dveře do světa fantazie jsou otevřeny dokořán aneb Lada v muzeu?
Marta Dušková

Ve vstupních prostorách Regionálního muzea Mělník vítá návštěvníky svět fantazie s vánoční tématikou. Některá dílka žáků 5. B Základní školy Jaroslava Seiferta Mělník jako by byla ovlivněna Josefem Ladou a jeho krásnou poetickou zimou.

Výstavu s názvem Tenkrát o Vánocích je možné shlédnout až do 9. ledna 2022 a všechna díla dětí jsou hodná obdivu a ani se nechce věřit, že jsou to díla páťáků. Už při vstupu návštěvníky naladí výstava na předvánoční atmosféru a přinutí člověka na chvíli se zastavit, rozjímat a obdivovat. A kochat neuvěřitelnou krásnou fantazií dětí.

Vánoce v muzeu jsou každý rok a velký sál muzea i letos rovněž patří vánoční tématice. Výstava s názvem Advent v proměnách času je procházkou času adventu v období od 2. poloviny 19 století až do 80 let 20. století a je možné ji shlédnout do neděle 2. ledna 2022. Pozvánka na výstavu i s fotografiemi je zveřejněna zde Pojďte si poslechnout krásnou pověst o jmelí! (kanalem.com).

Slovo redaktorky
Pokud máte pocit, že vás dosud míjí a chybí vám předvánoční či adventní atmosféra, běžte ji nasát do muzea. Obě výstavy stojí za to a skvělý pocit si odnesete s sebou domů a třeba vám i chvíli vydrží jako mně.

















6 komentářů:

  1. Kouzelná výstava, Marti!
    A pobavila si mě!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, děkuji za pozvánku na krásnou výstavu. Kouzelné obrázky dětí mě potěšily.
    Včera večer mi volal vnouček a barvitě mi líčil co dělali ten den ve výtvarce. Tak jsem se dozvěděla jak si dělali svíčku, mýdlo a pak malovali přání k Vánocům. Myslím, že ho to moc bavilo.
    Měj pohodový den.

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, to je pecka. Sedím tu v autě, píšu že služebního tabletu a prohlížím si každý obrázek. Jsou nádherné a jako celek je to pohlazení po duši a potěšení pro oko. Za mne obdivuhodné, že toto malovali páťáci. Krásné dílka.
    Marti, úžasná výstava, díky za zprostředkování. Dáša F.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, krásné obrázky...
    Hezký nastávající víkend

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, miluju obrázky dětí. Krásná výstava v adventním čase byla určitě pohlazením v dnešní době.
    Krásné předvánoční dny Ti přeji!
    Ivana

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Marti,
    obrázky se mi moc líbí, ta výstava je fakt povedená. S tím cukrovím je to asi všude stejné. Já ho tedy nerada zamražuji, ale to je můj osobní problém s dojídáním zbytků. Mamce každý rok říkám, že by toho měla dělat méně, ale stejně máme zase asi deset druhů.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.