úterý 7. prosince 2021

(ne)adventní téma

Ne, nemyslím si, že na této naší přátelské blogové platformě je toto upozornění zapotřebí. 
Ale protože jsem se problémem zabývala na základě podezřelé nabídky na facebooku, rozhodla jsem se dát svoji zkušenost i na blog. 
Podezřelé e-shopy jsou problém po celý rok, ale v adventu mi to přijde ještě více odporné a zneužívající důvěry lidí, kteří jsou naladěni pomáhat. 
A ještě navíc s příběhem, který má zahrát na strunu lítosti a většina z nás není v tomto čase moc vnímavá a nekontroluje vůbec nic. Nabídka byla na facebooku uvedena s příběhem: 
jsem manželka výrobce, můj manžel musí skončit vzhledem k současné situaci a výrobky jsou tedy s velkou slevou. 
Údajně ruční práce a podle fotek nádherná vyvolala v komentujících velkou lítost a začalo se objednávat ve velkém. Neměla jsem v úmyslu se tím zpočátku vůbec zabývat, ale u nádherných kabelek, tak krásně zpracované jsem už dlouho neviděla a cena by za tuto ruční práci odpovídala od 6 tisíc a více, jsem zahlédla cenu, která není možná ani při nejlepší vůli dodržet, to ani neodpovídá ceně kůže. Co jsem zjistila, si můžete přečíst v článku, který bude teprve zveřejněn. 
Mějte pohodový den.

P.S. A do soboty hrajeme o mikulášskou nadílku. Zatím to vypadá, že losování ani nebude třeba 😁. Většina z vás už něco ode mě má.



Pozor na rizikové e-shopy především nyní v předvánočním čase!
Marta Dušková

Vánoce se blíží, všichni nakupují dárky a možná z nedostatku času není věnována pozornost některým podezřelým nabídkám výrobků nabízených za neskutečně nízkou cenu, která rozhodně nemůže odpovídat hodnotě výrobku prezentovaného na fotografiích.

Obzvlášť teď v předvánočním období je zapotřebí si dát pozor na úžasné nabídky a zkontrolovat provozovatele webu. Pokud není uvedena identifikace, název firmy, IČ, žádná adresa a z kontaktních údajů pouze email, je to hodně podezřelé.
A kdo má zkušenosti s nakupováním přes e-shopy, přijde mu podezřelá i nabídka. Například celá sada kožených tašek, na první pohled nádherných a krásně zpracovaných za cenu 1400,- Kč je naprosto nevěrohodná. A nezachrání to ani avizovaná sleva, protože ani za původní cenu není možné nikde zakoupit ručně zpracované kožené výrobky v prezentované kvalitě.
Firmy nabízejí svoje výrobky přes reklamu na facebooku a podle komentářů pod příspěvkem chválící kvalitu a krásu kabelek už musí mít tolik objednávek, že je rozhodně nemohou ani při nejlepší vůli splnit.

Na rizikové e-shopy se zaměřuje Česká obchodní inspekce a některé uvádí na www.coi.cz/rizikove. Seznam rizikových e-shopů je pouze doporučením pro spotřebitele, aby si dali pozor a nákup důkladně zvážili. A samozřejmě, že pokud není internetový obchod uveden v seznamu, neznamená to, že nákup je tam bezpečný. Na webových stránkách České obchodní inspekce Rizikové e-shopy – COI je zveřejněn seznam dosud známých rizikových e-shopů. U většiny je uvedeno upozornění tohoto znění: „Jako provozovatel webu není uveden nikdo, stránky jsou tedy zcela anonymní a spotřebitel neví, s kým uzavírá kupní smlouvu a vůči komu může nárokovat svá práva. Před nákupem na těchto stránkách Česká obchodní inspekce varuje“.

V některých případech takové weby využívají a parazitují na jménech renomovaných internetových obchodů. Zneužijí podobně znějícího názvu a stačí chvilka nepozornosti a zákazník si změny nevšimne. Mezi rizikovými e-shopy je uveden i Balando.cz, kde může velmi snadno dojít k záměně velmi renomovaného obchodu, který se liší jen jiným počátečním písmenem. A není to jediný případ.

Slovo redaktorky
Na úvod popsaný případ je skutečný, není smyšlený a narazila jsem na něj náhodou na facebooku. Nabídka se mi hned na první pohled zdála podezřelá a neuvěřitelná, tak jsem se tím začala zabývat. Už webové stránky odpovídají přesně scénáři, který popisuje ČOI u podvodných e-shopů. A nikde na internetu, kromě stránek e-shopu nenajdete o firmě ani zmínku.
Pozor na podvodné e-shopy! Může se stát, že vám přijde zboží v jiné kvalitě, než jste si objednali, v tom horším případě žádné a peníze zpátky také neuvidíte.

4 komentáře:

  1. Podvodníci jsou prostě vynalézaví.
    Hezký den, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, díky za tento článek. V této době hodně z nás nakupuje přes e-shopy a je třeba být hodně obezřetný. Já se většinou dívám na recenze zákazníků a určitě se hodí i odkaz na rizikové e-shopy. Uložím si ho.
    Musím sdělit i kladnou zkušenost. Nedávno jsem potřebovala krabice na uložení věcí a v nabídce Jysku, který je v Jihlavě, jsem nic nenašla. Pak jsem objevila e-shop s touto nabídkou a krabice si objednala. Dvě mi poslali menší než jsem měla objednané a tak jsem hned do e-shopu napsala. Za pár dnů mi přišel email s omluvou, že se mi hned neozvali a že mi poslali špatné krabice. Vrátili mi peníze a menší krabice jsem si mohla nechat jako dárek.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, to je zase opravdu krásný článek. Já přes e-shopy nakupuji jen výjimečně, protože už jsem se setkala s tím, že zboží bylo krásně nafocené, ale kvalita nestála za požadovanou cenu. Na recenze zákazníků moc nedám, protože jsem se dozvěděla z nějakého článku, že si některé e-shopy do hodnocení dají vymyšlená jména a kladné hodnocení sami. Něco podobného zažil syn, když si objednal do obýváku zašupovací dveře. Nejdříve je musel několikrát upomínat, protože je nedodali do slíbených deseti dní, ale až po dvou měsících a ještě měl problémy ohledně kvality, tak že s nimi dost nepříjemně řešil reklamaci a výměnu. A když jim napsal negativní recenzi, tak za pár dní zjistil, že ji někdo z jejich stránek smazal...Tak že ono je to vždy na pováženou. Přeji Ti krásné a klidné dny.

    OdpovědětVymazat
  4. Na e-shopech nakupuji skoro všechno (i ze zahraničí), pečlivě si vybírám, dobře vidím, že některé slevy jsou prostě nereálné! Zatím jsem žádný problém neměla, ale skutečně se výběru pečlivě věnuji.
    Marti, měj pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.