pondělí 12. února 2018

nejsem in a ani cool

Všude samé srdíčko a samá červená. Trošku začínám být jako býk. Tedy je to prý omyl, že býk reaguje na červenou, reaguje na pohyby mulety, látky s červenou barvou. Býk je barvoslepý, takže by ho dráždila i žlutá muleta. Já tedy barvoslepá nejsem a normálně mám červenou ráda, ale teď je jí pro mě příliš a ve spojení se srdíčky a mašlemi a krabičkami mě fakt dráždí.
Náš svátek lásky není ani zdaleka komerčně využíván jako je Valentýn. Naštěstí. Přitom bych řekla, že je pro nás přirozenější a hlavně je náš. První máj připomíná pouze básník Mácha a rozkvetlá třešeň. 
Nemám tento převzatý americký svátek svatého Valentýna ráda a nepřesvědčí mě ani důvod, že vše je vhodné k oslavě. Ano, s tím naprosto souhlasím, ale nemusím mít určeno přesné datum a být přesvědčována médii a tiskem, abych nezapomněla.
Vadí mi ta komerce, vadí, že všude, kam se hnu, je připomínka tohoto svátku zamilovaných. Pustím rádio, televizi, otevřu časopisy a hned se zde červenají tipy na dárky. 
A ti, co zrovna nejsou zamilovaní či jsou sami, jako kdyby ani nebyli. Kdo neslaví, není in a ani cool. 
Nevadí mi, že se ten svátek slaví, ať si každý slaví, co chce. Vadí mi ta urputnost a agresivita, to neustálé červené pronásledování už 14 dní před svátkem. Nejsem si jistá, kdybych byla sama a osamělá, zda by to nebyl pro mě smutný svátek a připomínka osamělosti.
Myslím, že ano. 
No zkrátka u nás se Valentýn neslaví a ani bychom bez té reklamy nevěděli, kdy přesně je. No někdy si s mým mužem nevzpomeneme ani na naše výročí. Není to pro nás až tak důležité. Jednou se stalo, že si nevzpomněl ani jeden z nás.
Já dostala malý dárek dnes, naprosto bez důvodu a to jsou dárky nejkrásnější. Můj muž mi koupil větrník a věneček. Na větrník mám chuť už několik dní a mnoho dní o něm mluvím, i když vím, že bych neměla vzhledem ke zvýšené hladině cukru a on si při nákupu vzpomněl.
A přinesl mi malou kytičku sněženek ze zahrady.
Láska se dá projevovat celý rok a nepotřebuje reklamu.
Tak teď posílám láskyplný a upřimný pozdrav všem svým virtuálním přátelům a pohodový večer. 

P.S. Ježíši, teď mám de ja vu. Já už tady něco podobného asi psala... No je vidět, že mě to irituje každý rok znova a znova :-)

22 komentářů:

  1. Marti, jak máme stejné pocity :o). Jsem kverulantka a zásadně Valentýna bojkotuji a je mi úplně jednou, že kdysi nějaký mnich tak urputně přál lásce. Stejně si myslím, že si ho vymyslel někdo, kdo chtěl prostě prodávat své srdíčkové zboží :o))). Čeho je moc, toho je prostě příliš. Nemám ráda, když mi vnucují oslavy a nikdy jsem to ráda neměla, tak se prostě přizpůsobovat nebudu ani dnes. S mužem si děláme radosti kdykoliv to jednoho či druhého napadne. Můj muž mi občas vozí z jednoho města vynikající chlebíčky z bufetu, kde je připravují prostě skvostné a já na nich "ujíždím" a on to ví. Přijede a huláká - "Vezu svačinku!" A nepotřebujeme k tomu růžová srdíčka. Ale ať si každým slaví co chce, kdy chce a jak chce - o tom žádná diskuse. Jen ať ta komerce nám vleze na záda...
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tebe jsem přesně tipovala, že to máš stejně jako já :-) Já bojkotuju i všechny ostatní importované svátky a vánoční symboly. Měj se krásně.

      Vymazat
  2. Marti, rozumím ti, ani já nejsem cool. Důvod udělat dobrou večeři, posedět u skleničky nebo zajít s manželem na kávu mi nemusí vnuknout žádná reklama.
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Marti, mluvíš mi z duše, protože na všecky takové přivandrovalé cizí svátky jsem alergická, a to jsem si původně myslela, že mi vadí jen prach sena. Z něčeho podobného jsem už i já vypsala /letos ne, ulevím si u Tebe/. Takže děkuji a také mi stačí, když se u nás objeví jen tak něco překvapivého. Třeba lahvinka pro pěkný večer. :) Krásné dny pro ty, co nejsou ani in ani cool. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, jen si ulev :-) Mě to hodně irituje. Měj se krásně.

      Vymazat
  4. Urputná komerčnosť irituje aj mňa ... Cítim to rovnako ... Skrátka, ani my Valentýna neoslavujeme a našu "zrelú lásku" si pripomíname celý rok a každý deň vzájomným vzťahom ... Marti, pozdravujem ... L.

    OdpovědětVymazat
  5. Napíšu to z té druhé strany, jsem již nějaký pátek rozešlá, ale mohu zcela zodpovědně říci, že ani nepáchám sebevraždu, ani na mne srdíčkové šílenství nezanechává tik, jsem žena natolik vyrovnaná, že vím, že láska a vzájemné jiskření není o pugétu.
    Tato komerční záležitost je hlavně o mladých , oni s tím žijí, třepou se na to, vymýšlejí, jak toho druhého překvapit a já jim to přeju, protože o tom to je.
    Až dozrají, pak mají nárok na ten věneček, pak u to bude skutečně o něčem jiném, mimochodem , skutečně dobrý věneček potažmo zákusek bych si ráda dala, ale přesně takový jako když jsme byly děti .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsme myslela skutečnou samotu, prostě opravdovou osamělost, kterou ani jedna z nás nezná :-)

      Vymazat
  6. A Martičko, když nad tím přemýšlím, on by mne potěšil i krajíc měkkého chleba se škvarkovým sádlem, což jsem neměla nejméně 200let...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, díky za názor a na sádlo se škvarkama se chystám, udělám si čerstvé :-)

      Vymazat
  7. Můj muž bojkotuje všechny "organizované" svátky - ať už jde o Valentýna, MDŽ nebo 1. máj. Ale zase mi občas přinese kytku nebo čokoládu jen tak. A výročí si kupodivu pamatuje.
    Komerci holt neunikneme, i když neslavíme - čokoládoví Mikuláši v říjnu, velikonoční zajíčci pomalu v únoru, i ty dušičkové svíčky na nás vykouknou z letáků supermarketů... A musím říci, že vánoční ozdoby v říjnu mne štvou víc než celý Valentýn, protože mi přijde, že rozmělňují vánoční atmosféru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, s těmi vánocemi máš pravdu, že začínají brzy, to mi taky vadí. Hezké dny.

      Vymazat
  8. Svátky od určité doby importované, na kterých jsem nevyrostla, mne nechávají chladnou. Ale kdo je slavit chce, tak ať slaví. A je fakt, jak píše blondýna, mladí je ve většině slaví. Prostě tou komercí se jim do života dostaly. :-)
    Hezký den,Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně pořád vadí ani ne ten způsob, ale to množství :-) Hani, měj se krásně.

      Vymazat
  9. Milá Marti, myslím, že my všichni, kteří jsme zažili "povinné" slavení MDŽ, budeme vždy proti nadiktovaným svátkům. Ať už diktuje kdokoli. Obchodníci dělají, co umí a my si budeme dělat drobné radosti, kdy chceme my. Přeji hezký den.
    Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, máš pravdu, nemám ráda odjakživa jakýkoliv diktát a netýká se jen svátků. Hezké dny.

      Vymazat
  10. Marti, muž i já nesnášíme tzv. importované svátky. Je třeba si vážit toho, co máme, a že tedy máme hezké svátky. Valentin sem, Valentin tam, mladí ho ohromně slaví, a za dva měsíce se nenávidí. Jsem nemocná, moc mi zrovna nic nechutná a dneska manžel byl nakupovat. Jak vynášel kabely, tak už od vchodu volal: "Mám pro tebe koláček". Koláček s povidly mám moc ráda, a tak mám zítra dobrou snídani. Myslím si, že je to lepší projev toho, že mne má rád, než dárek od komerčního Valentýna. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, tak si dnes pochutnáváš k snídani na koláčku? Hezký dárek. Dobrou chuť.

      Vymazat
  11. Myslím, že kdyby se slavil 1. máj, bylo by mi to příjemnější. Jenomže to my máme Svátek práce, není čas na lásku:-).A přitom květen oslavě lásky přímo nahrává. Valentýn v únoru? To mi nic neříká. A navíc mi vadí ta komerce. Takže to vlastně vidím stejně jako ty , Marti.
    Přeji všem hodně lásky i bez Valentýna.
    Henrieta

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.