pondělí 20. května 2019

grilované plněné žampiony




Dnes naprosto prozaicky.
Měla jsem konečně úplně volný víkend, což tady už dlouho nebylo. Ne, že bych měla všechny pracovní, ale furt se něco dělo. Kultura, návštěvy a samozřejmě pracovní akce a to mi nepřijde sporák vůbec na mysl.
Můj muž koupil v týdnu obrovské žampiony na gril. 
Nakupuje většinou sám, já zatím píšu. 
Nevěděla jsem úplně co s nimi, ještě nikdy jsem je nedělala, tak jsem tentokrát hledala inspiraci na internetu. 
Našla jsem plněné grilované žampiony, ale téměř žádnou uvedenou ingredienci kromě těch žampiónů a česneku jsem doma neměla. 
Nicméně jako inspirace mi to stačilo. 
Použila jsem tedy klasicky, co dům dal a vznikla levnější verze nalezeného receptu podle mě.
Nakrájela jsem odříznuté nožičky žampiónů, na drobno nakrájený debrecínský bok, kousek uzeného tvrdého sýra, dva velké stroužky česneku (příště dám klidně víc), nasekala trochu čerstvé bazalky, sůl a pepř a zakápla jsem olivovým olejem a vše promíchala. 
Do hlaviček žampiónů jsem opět kápla trochu olivového oleje, naplnila směsí a dala do trouby na gril. 
Musím říct, že chuť předčila moje očekávání. 
Byla to opravdu delikatesa, tak do mého virtuálního receptáře patří.
Můj muž, když viděl tuhle moji přípravu, poznamenal: 
ty zas chceš udělit od Martiny řád zlaté vařečky, viď? 😁
Jako příloha opečená veka. Tohle bylo tak skvostné, že by se to hodilo i jako předkrm pro anglickou královnu. Já vím, přeháním. Není tam kaviár...
Tohle byla naše nedělní večeře, ale může být i jako oběd.
Po sobotní kachně s bramborovým knedlíkem a zelím to bylo odlehčení, i když pečenou kachnu s čerstvým dušeným zelím já teda fakt můžu.
Byla jsem včera natolik činorodá, že jsem ještě vyrobila ředkvičkový salát.
No, to už dlouho nebude.
Dnes máme tu kachnu, která zbyla od soboty a nikdy si nedáváme stejné jídlo dva dny po sobě.
Moc se na ni těším, a nejen proto, že dnes nevařím.
Přeji vám všem hezký vstup do nového týdne.

P.S. Pokud budete zkoušet, počítejte s tím, že obrovské žampiony se dost zcvrknou, takže je zapotřebí je naplnit vrchovatě.



19 komentářů:

  1. Marti, hoby mám ráda moc, i můj muž. Jen děti nad nimi ohrnují nos, že jim nechutnají. No, občas mají smůlu a houbové jídlo udělám.... Tohle bych si dala s chutí :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, bylo to luxusní jídlo, určitě ho budu opakovat. A žampióny nejsou přece cítit jako houby, ale naše děti je taky moc nemusí. Měj pohodové dny.

      Vymazat
  2. Marti, díííky za recept.Dnes jedeme s Evi na očkování, tak se stavím žampióny koupit a zítra nebo dnes k večeři udělám.Já to vidím ale opět na tu zlatou vařečku.Krásný den a u nás prší.Martina👍😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, sehnala si ty velké na grilování. Jo včera pršelo i u nás, dnes od rána svítilo slunce a teď se zatáhlo. Mějte se krásně a posílám pozdrav všem třem.

      Vymazat
    2. Marti, jeli jsme z očkování s Eli a zrovna slejvák jak prase. Muž kroužil na parkovišti u Lidlu, než zaparkoval.Vlítla jsem do krámu,zmoklá jak stará slepice, ale to mi nevadilo.Žádné žampióny neměli.Tak tvůj recept odsouvám, až seženu.Myslela jsem si, že tvůj muž koupil právě v Lidlu.Dnes jsem vařila halušky z pravých hřibů, přidala jsem cibulku a medvědí česnek.Bylo to mňam.Martina

      Vymazat
    3. Já jsem blb, halušky a k nim omáčku z pravých hřibů.

      Vymazat
    4. Martinko, můj muž je prý koupil v Lidlu. Ale my jsme na ně ještě nikdy nenarazili, takže byly asi hned pryč. Ty halušky bych si dala, můj muž je nemá rád.

      Vymazat
  3. Marti, dnes jsi mě hodně namlsala, plněné grilované žampiony jsem ještě nejedla.
    Výborné jsou také plněné růžovky, obalené a pak usmažené. Manželova maminka do náplně dávala nadrobno nakrájený salám, sýr a vajíčko. Dnes budu dělat švestkové knedlíky,ty mám moc ráda.
    Přeji hezký den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, já jsem plněné dělala taky poprvé a takhle velké na grilování jsem viděla poprvé. Se švestkovými knedlíky bych u nás neuspěla, i když přiznávám, že já bych si je dala. Měj pěkné úterý.

      Vymazat
  4. Marti, také jsem je už dělala a postup byl podobný, co dům dal. Ty Tvé vypadají výborně a věřím, že chutnaly. Občas mám také dny, kdy stihnu spoustu věcí, třeba jako včera a pak mám radost, co jsem vše zvládla. .o)
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, já už jsem se naučila, že toho nemusím za ten zvládnout hodně. I když pořád mám někdy špatné svědomí, i když nevím proč. Nic nespěchá a nic mě nehoní, kromě psaní ranních zpráv. Měj se krásně.

      Vymazat
  5. Marti, díky za inspiraci. Plněné žampiony jsem už nedělala strašně dlouho (a ty velké ještě nikdy, plnila jsem vždycky ty klasické, byť jsem na to vždycky kupovala žampiony na váhu a snažila se vybírat ty velké).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, já teda využívám žampiony hodně, smažené, jako příloha, žampionový salát, nakládané žampiony atd., ale plněné jsem dělala poprvé a takhle veliké jsem taky viděla poprvé. Vešly se dva na velký talíř. Měj pěkné dny.

      Vymazat
  6. Bože, já mám hlad!!! Marti, vypadají úžasně!
    Ráda se inspiruji!
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Jo, tak tohle bych si s chutí dala. Žampiony mám ráda a ten debrecínský bok bych v té náplni asi pro jednou taky přežila:-).
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško, já můžu debrecínský bok i normálně. Mám totiž nízký cholesterol a mám doporučeno od lékařky občas si šlehnout něco tučného. Už mám vyzkoušeno, že jakmile klesne cholesterol, mám chuť přesně na něco takového. Měj se pěkně.

      Vymazat
  8. Plnené šampiony robievam, akurát ich zapekám v rúre ... Je to mňamka ... Marti, krásne si naaranžovala ... Maj sa fajn ... L.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.